Ramadán 2016 – Utolsó nap

Eljutottunk az utolsó naphoz is.

Ma este, pontban 20:48-kor véget ér a böjt. 30 nap után végre megnyugodhatunk!

30 nap kemény kiképzés után vár ránk a Cukor Ünnep. Amikor is végre, végre, VÉGRE aludhatunk egy jó!

Persze a gyerkőcök úgyis felkelnek reggel 6-kor…

Tehát 30 napig tartott a böjt. Márpedig a 30 nap sok idő. Sok mindent csináltunk, és sok mindent tanultunk ez idő alatt.

Pl. megtanultunk spórolni. Megtanultunk víz nélkül elég jól meglenni. Megtanultunk hajnalban vajas kenyeret készíteni. És csak az első 20 napban kentünk a vajat egymás hajára. Később már a kenyérre is került valami! De hogy mi, arra nem emlékszik senki… talán jobb is..

És persze megtanultuk megbecsülni a vizet is.

Azt semmiképpen sem mondhatjuk, hogy unatkoztunk volna. Igencsak be voltunk programozva.

Minden nap ugyan úgy elmentünk dolgozni, mint a sima mindennapokon. Majd pedig este ugyan úgy hazamentünk. Nem volt sok kedvezményt. Csak az ebédszüntet spóroltuk meg. Az így nyert időt hasznosan töltöttük el. Sorban álltunk.

Ramadán 2016 - pidére várva
Ramadán 2016 – pidére várva

Mi másért? Pidéért!

Ramadán 2016 - A forró pide
Ramadán 2016 – A forró pide

Majd pedig vártuk, hogy hivatalosan is leszálljon az est. És akkor végre ihattunk. Azt hiszem, ennek mindenki örült. Azok is, akik egyébként nem böjtöltek, és napközben is ihatta.

Ramadán 2016 - végre víz!
Ramadán 2016 – végre víz!

És akkor végre nekikezdtünk a vacsorának is. Legtöbbször otthon. De sok esetben valahol a városban. Ez amolyan protokol, hogy a barátokkal, rokonokkal, céges ügyfelekkel és kapcsolatokkal együtt törjük meg a böjtöt.

De olyan is volt, hogy az utcán ünnepeltünk.

Ramadán 2016 - utcai vacsora
Ramadán 2016 – utcai vacsora

És olyan is volt, hogy beálltunk a dugóba abban a reményben, hogy még naplemente előtt eljutunk az étterembe. Néha sikerült is.

Ramadán 2016 - Jön a naplemente
Ramadán 2016 – Jön a naplemente

A vacsora után sokan még inkább kint maradtak az utcán, mert tényleg jó idő volt, kellemes légmozgással. Hívogatott a bulizásra.

De mi helyette a gyerkőcöket próbáltuk ágyba dugni. Az se járt kevés kalória elégetésével. Csak mint egy kisebb máglya… A gyerkőcöknek nagyon bejött az esti mulatozás. Végre a fél éjszakán keresztül lehetett ordítani és futkározni. A többi gyerekkel együtt. Aludni biztos nem akart senki sem.

Mindeközben belekezdtünk egy különleges projektbe: lefényképezni a dzsámik minaretjei közé kifeszített világító feliratot, a Mahyâ-t. Mégpedig a levegőből.

Ami elsőre nem tűnik túlzottan nehéznek, menet közben kiderült, mégsem olyan egyszerű. Egyrészt a folyamatos protokoll vacsorákról nem lehet csak úgy elszökni. De ha éppen nem az ismerősökkel étkeztünk, akkor pedig az időjárás volt kifogásolható. Írtam már a kellemes esti légmozgásról? Nos, ez már 20 m-es magasságban is ordas szelet jelentett. Ugyan az a légmozgás, ami jó hangulatot teremt földközelben, felkeni a drónt a legközelebbi épület falára.

Ráadásul igyekezni is kellett, mert a fotózásra csak 30 napon keresztül volt lehetőség. Nagy szerencsére sikerült egy olyan estét kifogni, amikor sem protokoll vacsora, sem komolyabb szél nem várt minket.

Így sikerült a Yeni Dzámi-t lefényképezni.

 

Ramadán 2016 - Yeni Cami és a Mahyâ a levegőből
Ramadán 2016 – Új Dzsámi és a Mahyâ a levegőből

És a Szulejmán Dzsámit is. Bár hozzá nem sikerült elég közel menni a sok zavaró rádióhullámtól…

Ramadán 2016 - Szulejmán Dzsámi és a Mahyâ a levegőből
Ramadán 2016 – Szulejmán Dzsámi és a Mahyâ a levegőből

És ezzel, meg ezzel a bejegyzéssel véget is ért a 2016-os Ramadán. Bizonyára sokan fellélegeznek (végre valami mást is lehet majd olvasni a blogon!!!). És végre a nap 24 órájában lehet enni és inni (degeszre esszük magunkat!). Mégis, a legérdekesebb, amit nem egy embertől hallottam:

De kár, hogy vége! Most várhatunk újabb 11 hónapot a következő Ramadánig…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
Ramadán 2016 - Utolsó nap, 10.0 out of 10 based on 6 ratings
 

6 Replies to “Ramadán 2016 – Utolsó nap

  1. Erre majd lesz egy rendszer…
   Bár néha próbálkozom ilyen web-oldalakkal, ahol képeket lehet árulni. A nagy képért adnak 1 dollárt, a kicsiért 50 centet. Meg levonnak adót, ügynökségi díjat, stb… nagyon megéri…
   De aztán mindig elmegy a kedvem tőle, amikor mindenféle mondvacsinált indokokkal visszadobják a képek felét (túl fényes, túl sötét, ilyen már van, photoshop… 😛 ).

   Egyébként pont azért vannak a képek a Flickr-ön, mert aki komolyan gondolja, onnan legálisan használhatja, megveheti bármelyik képet. Szemben mondjuk az Instagrammal, amelyik simán eladja a tudtom nélkül.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Mondom én! 🙂 De abba a Yeni dzsámisba nem hiszem,hogy bele tudnának kötni!!
    Ha már a Flickr… Egyszer majd oda fogod felnyomni a májusi, “Beşiktaş bayram”-os képeket?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Hidd el, abba is belekötnek… Ha pedig mégsem, 1 dollárért árulni… többe került az akkumulátorok feltöltése… ha valamit üzletszerűen csinálunk, akkor legyen az üzletszerű, ne pedig bohóckodás.

     Igen, meglesz minden kép. Most technikai gondok vannak a képfeltöltéssel, azért csak repülős képekkel van tele a Flickr. Egyszer majd megjavul.

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
     1. Ma láttam, hogy megint lesz Isztambul fotó pályázat. Durva lenne légi fotókkal pályázni? Végül is nem sokban különböznek a selfie-botos képektől, csak itt hosszabb a “bot”… 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
      1. Nem! Éppen ellenkezőleg! Kirívóan egyedi,sőt,esélynövelő lenne légi fotókkal nevezni!
       Ebben biztos vagyok!
       Úgyhogy haydi!

       VA:F [1.9.22_1171]
       Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .