Arçelik reklám

Ismét egy jólsikerült reklám, amivel belekukkanthatunk Törökország.

Ezúttal az Arçelik céget láthatjuk:

A reklám azt mondja, hogy ma ha világszerte 27.000 embertől azt kérdezik, hogy hol dolgozik, akkor törökül válaszol: Arçelik. Pedig ezt a kérdést 133 nyelven lehet feltenni.

Vagyis a cég kb. 27.000 alkalmazottal büszkélkedhet, akik 133 nyelven beszélnek.

No de ki is az az Arçelik?

Törökországban minden nő ismeri, hiszen a lakás úgymond női részének a gépesítését ők látják el. Szebben fogalmazva a fehér eszközök gyártója. Ezek a mosógép, mosogatógép, vasaló, stb… Míg a fekete eszközök a tv, videó, stb… Így áll össze a ying-yang, meg a klasszikus férfi-női elhelyezkedés.

Ma már persze lehet kapni piros mosogatógépet is, meg a férfiakat is be lehet fogni mosogatásra. Nem mellékesen a tv-sorozatok is inkább a nőknek szólnak. Az LG pedig olyan mosógépen dolgozik, ami tényleg okosabb, mint a férfi felhasználója, és kitalálja mi van benne és azokat hogy kell kimosni. Úgyhogy ma már messze nem igaz a klasszikus férfi-női felállás.

Az Arçelik céget 1955-ben alapította  Koç család ( részükről Vehbi Koç) és Lütfi Doruk. A Koç családról még lesz egy részletes bejegyzés, hiszen ők a török gazdaság legbefolyásosabb szereplői.

Az első termékük egy mosógép volt (1959), majd pedig egy hűtő (1960). 1968-ban felépítették a gyárukat Çayırova-ban, Isztambul közelében. Eddigre már elég ismertek lettek, így hamarosan további termékekkel bővítették a skálájukat: megjelent a porszívó, és a mosogatógép is.

1999-ben nagy átszervezések történtek, miután óriásira bővült a termékskálájuk, elsősorban konyhai eszközökkel. Majd pedig leányvállatokat is létesítettek, illetve felvásároltak.

Ma több, mint 400 termékük van, amelyeknek 40%-át kb. 100 országba exportálják. Nagy-Britannia háztartásigép-piacán a harmadik helyet foglalja el, a BEKO elnevezésű márkája pedig első az angol hűtőgéppiacon.

Törökországban pedig minden háztartás alapját az Arçelik termékek adják.

Jó dolog is az, hogyha olyan műszaki terméket használunk, amit a határon belül készítenek. Nemcsak mert támogatjuk a hazai munkaerőt, de nem kell a vámmal sem vacakolni. Nem is beszélve arról, hogy egy javítás esetén a pótalkatrész is kéznél van. Az utóbbi időkben a külföldi termékek javítása komoly problémákkal jár, melynek oka a vám, és a magas euró/dollár árfolyam. Nem ritka, hogy egy pótalkatrészre 1 hónapnál is többet kell várni.

Az Arçelik, ahogyan ez a Koç cégeknél már megszoktuk, nagy hangsúlyt fektet a kultúrára és az oktatásra. Az Arçelik már hosszú évek óta a Çelik (Acél) nevű robot karakterével a gyerekek kedvence. És őket tanítja arra, hogyan működnek a háztartási eszközök. Nem mellékesen pedig a környezetbarát megoldásról.

Acél és Acelina
Acél és Acéllina

Néhána éve Çeliknaz (Acéllina), a lányrobot és színre lépet, a lány robot. Ezzel pedig teljes lett a készlet. Őket egyébként néha asztali hangszóró formájában is lehet kapni.

A YouTube-on találunk egy összeállítást a legkedveltebb reklámokat a két robotról:

Ha pedig komolyabban is szeretnénk velük találkozni, akkor a Rahmi Koç Technikai Múzeumba érdemes elmenni. Ott elmagyarázzák nekünk, hogy miként működnek a háztartási eszközök.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Arçelik reklám, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .