A török és a tehenek

Volt egy török, Mehemed,
Sose látott tehenet.
Nem is tudta Mehemed,
Milyenek a tehenek.
Egyszer aztán Mehemed,
Lát egy csomó tehenet.
Én vagyok a Mehemed!
Mi vagyunk a tehenek!
Csudálkozik Mehemed
Ilyenek a tehenek?
Számlálgatja Mehemed,
Hány félék a tehenek.
Meg is számol Mehemed
Három féle tehenet:
Fehéret, feketét, tarkát,
Meg ne fogd a tehén farkát!
Nem tudta ezt Mehemed,
S felrúgták a tehenek!

Móricz Zsigmond

Egy régi-régi frappáns kis versike, amelyet Móricz Zsigmond írt. Még réges-régen.

Azóta pedig számtalan feldolgozása látott napvilágot: film, diafilm, videoklip, dal, könyv, hangoskönyv, stb…

És ezt a versikét ugyebár mindenki ismeri. Főleg azok, akik Törökországba költöznek! Hiszen biztosan van legalább egy olyan barátjuk, aki ajándékba küld egy könyvet.

A török és a tehenek
A török és a tehenek

Nekem több ismerősöm is akad, aki szerinte nem lehet Isztambulban élni a Török és a tehenek könyv egyik példánya nélkül. Így kezd egy egészen jó kis gyűjtemény kialakulni.

Lássuk is, kit figyelnek a polcon (vagy éppen valamelyik gyerek szájában)!:

Talán a legismertebb a Pro Junior Kiadó leporellója. Ez az a tipikus gyerekkönyv, amiből babavárat is lehet építeni. Vagy csúszdát autónak, stb… Tehát nagyon praktikus. E mellett abszolút törökös a könyv felépítése is, mert mindjárt kapunk ajándékba egy Kis Bence könyvet is. Egyik oldalt a tehenek reptetik Mehemedet, míg másik oldalt Bence mászik bele a kemencébe.

Belőle mindjárt 2 példányunk is van!

Szintén leporelló, de más arányokkal a Csengőkert Könyvkiadó műve. Bár nagyobbak a képek, és a könyv is, de elvesztette azt a praktikus formáját, ami a hagyományos leporellókra jellemző. Ők már amolyan sztenderdek lettek, így több kiadó könyveit is egymásba tudjuk építeni.

Viszont a rajzok szerintem jobbak. Rajzoló: Haui József. A kiadványszerkesztésen lehetne még mit javítani. Megkérdeztem néhány török ismerősömet, hogy mit gondolnak a pomponos kunkori papucsról, meg a hatalmas arany fülbevaló karikákról. Meg úgy egyáltalán erről az öltözködésről.. Többen mondták, hogy ők bizony így szoktak a fürdőszobában kinézni. Kimondottan a pomponos, még inkább a csengettyűs papucs meg a hatalmas turbán ad remek kíséretet a zuhanyzós énekléshez.

Következő egy puha füzet, ami már muzeális értékű. 27 forint volt! Ráadásul az Idegenforgalmi és Propaganda Vállalat adta ki! 1985-ben készült, amikor a magyarok főként busszal jártak Isztambulba vásárolgatni. Próbálom összeilleszteni az évszámot az Idegenforgalmi és Propaganda Vállalattal, hogy ezt most mégis miért.. Erre számítsanak a turisták a Fedett bazárban? Vagy hogy senki se vigyen haza egy törököt?

A rajzokat Dargay Attila készítette. És igazándiból egészen hangulatosra sikeredet, ahogyan a könyv alakja is.

A végére a kedvencünket hagytam (Móra Könyvkiadó). A könyvből már a harmadik példányt használjuk, és ez is többször lett ragasztva. Nem véletlen, mert Pásztohy Panka rajzai mindent túlszárnyalnak. Az összes könyvében nagyon jó hangulatot adnak a színek, és a mellékes apróságok: itt egy macska, ott egy kukac, stb… A rajzok tele vannak élettel, és felfedezni valókkal.

Árpi már kétéves korában is állandóan őt olvasgatta!

És most lássuk, neked milyen példányod van! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
A török és a tehenek, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .