A hamam és a kultúra – 1. rész

A hamam jelentése, hogy török fürdő.

Az összes útikönyv megemlíti, hogy ezt bizony nem szabad kihagyni. Aki Törökországba jön, mindenképpen próbálja ki a hamam-ot. De ne csak benézzen oda, hanem a teljes szolgáltatást érdemes igénybe venne. Beleértve a csontropogtatást is.

Ezen kívül az útikönyvek leírják azt is, hogy a hamam micsoda is valójában: egy gőzfürdő. Elmondják, hogy néz ki, mire jó, stb…

Csakhogy a hamam ennél sokkal több!

Çemberlitaş hamamı - Forrás: Çemberlitaş hamamı " src="http://www.cemberlitashamami.com/galery/cemberlitashamami_03.jpg" alt="Çemberlitaş hamamı - Forrás: Çemberlitaş hamamı " width="320" height="502" />
Çemberlitaş hamamı – Forrás: Çemberlitaş hamamı

No de kezdjük az alapokkal!

Tehát a hamam egy gőzfürdő. Amelyikben szó sincs medencéről! Néhány kivételtől eltekintve (pl. a budapesti török fürdők) semmi olyasmit nem találunk benne, ami úszásra, vagy legalább egy merülésre, mártózásra elegendő lenne. A hamam néhány kicsi és egy központi teremből áll, melynek a közepén egy kő emelvényt találunk. Erre tudjuk magunkat kiteregetni.

Çemberlitaş hamamı - Forrás: Çemberlitaş hamamı " src="http://www.cemberlitashamami.com/galery/cemberlitashamami_11.jpg" alt="Çemberlitaş hamamı - Forrás: Çemberlitaş hamamı " width="501" height="333" />
Çemberlitaş hamamı – Forrás: Çemberlitaş hamamı

Őt lehetne központi színpadnak is hívni, mert az események leginkább itt zajlanak. De a nagyobb hamam-okban az oldalsó szobákban találunk olyan részeket, ahova szintén le lehet feküdni.

Az esemény pedig a tisztítást jelenti. A hamam, ahogyan a neve is mutatja, a fürdésről szól. Mindez medence és folyóvíz nélkül, ami első hallásra furcsa lehet.

A török fürdőkben a falon találjuk a csapokat, alatta pedig a vízgyűjtésre szolgáló mélyedést. Ide mindenki a kedve szerinti hideg-langyos-meleg vizet összekeverheti. majd pedig egy tállal azt magunkra locsolhatjuk. Ehhez a virágöntözéses módszerhez kapunk szappant is, vagy hozhatunk magunkkal valamilyen tisztálkodó szert (nem éppen Domestost, bár…)

Ha mindent jól csináltunk, akkor tisztán és üdén távozhatunk.

Rudas fürdő (Budapest)
Rudas fürdő (Budapest)

Ha viszont bizonytalanok vagyunk, vagy tényleg biztosra akarunk menni, akkor kérjük a fürdőmester segítségét. Mert ha valaki, hát ő biztosan jó alaposan le fogja rólunk sikálni az összes koszt.

Ezt a műveletet kefélésnek hívják (törökül kese). Ne tévesszen meg senki a szolgáltatás neve, és a képen látható mosolygós lányok látványa!! Itt most valóban jó alapos sikálásról van szó, aminek köszönhetően nemcsak a kosztól, de a felső (jó esetben elhalt) bőrrétegtől is megszabadulunk. Olyannyira, hogy hiába elérhető a hideg-meleg víz minden lakásban, az emberek még így is havonta, kéthavonta eljárnak a török fürdőkbe, hogy a szokottnál is tisztábbak legyenek.

Egyébként meg a fiúk és lányok külön épületben fürdenek. Így aki a képek látták megvette a repülőjegyet, az…nos… azért ne mondja még le. Csak a látvány nem ilyen lesz. De attól még a hamam egy nagy élmény. Érdemes kipróbálni.

Çemberlitaş hamamı - Forrás: Çemberlitaş hamamı " src="http://www.cemberlitashamami.com/galery/cemberlitashamami_16.jpg" alt="Çemberlitaş hamamı - Forrás: Çemberlitaş hamamı " width="500" height="333" />
Çemberlitaş hamamı – Forrás: Çemberlitaş hamamı

Tehát az egyik szolgáltatása a török fürdőknek a tisztálkodás. A másik pedig a masszázs. Ha már úgyis kiterítve fekszünk a meleg kövön, akkor egy kedves izmos bácsi/néni (attól függően, hogy a férfi, vagy a női oldalon vagyunk) szép kényelmesen belekalapál minket a márvány kristályrácsába… A túlélők szerint ez egy roppant kellemes élmény. Úgyhogy ne hagyjuk ki!

Körülbelül idáig tartanak az útikönyvek. Esetleg részletesebben leírják az épület alakját, tervezését (a fenti Çemberlitaş hamamı-t pl. Mima Sinan tervezte), stb… Végül is egy turistának ezek a fontos részek.

Csakhogy a törökök teljesen másképpen tekintenek a hamam-okra. Az ő részükről ez egyáltalán nem a szórakozásról szól!

Persze elsősorban a tisztálkodásról. Hiszen az nagyon fontos az Iszlámban (mégis erről a részről szeretnek sokan megfeledkezni..). Másrészt pedig ez egy kikapcsolódási forma. De ami mindennél fontosabb, az a kultúrában betöltött szerepe.

Mint bizonyára mindenki tudja, hogy a törököknél kevésbé van értékesebb dolog, mint az emberi kapcsolatok. Bármit is akarunk elérni az országban, szinte csak az számít, hogy milyen ismerőseink vannak. Ez az, ami miatt a külföldiek nehezen, vagy semennyire sem boldogulnak.

A hamam pedig pontosan egy olyan hely, ahol a kapcsolatokat lehet építeni. Hasonlóan pl. a teaházakhoz. Itt az emberek több órát töltenek együtt, miközben nagyokat tudnak beszélgetni.

Ahol pedig az emberek társalognak, előbb-utóbb a világ problémái is a felszínre kerülnek. Melyeknek az oka természetesen a szultán, a nagyvezír, a pasa, stb… És egészen biztosan könnyen meg lehet szabadulni a problémától azzal, ha az említett illető a meg fejétől szabadul meg. És ugye mennyivel jobb lenne, ha eme szomorú esemény után a megüresedett posztot a Béla venné át – javasolja a Béla.

A hamam az egyik legjobb ilyen hely, ahol bárkit ki lehet beszélni. Köszönhetően az állandó alapzajnak, és az egyedi akusztikának.

De persze ugyan ez az egyedi akusztika, és az átható gőz azoknak is segít, akik szeretnék mások beszélgetését kihallgatni. Esetleg a fürdőmester is tud mutatni néhány titkos lukat, melyek pont ebből a célból készültek.

Egyébként is a fürdőmester az, aki mindenkiről mindent tud. És mindent hallott. Lehet, hogy nem pont úgy, ahogy az elhangzott, de másnap még mindig elnézést lehet kérni a palotára kiakasztott egykori ügyféltől.

Láthatjuk tehát, hogy a történelem során a hamamok olyan helyszínek voltak, ahol szultánok, és más kisebb-nagyobb személyek karrierjét befolyásolhatták. De természetesen erre a célra nemcsak a török fürdőket használták.

Egy elhagyott hamam Trabzonban (Hacı Arif Hamamı)
Egy elhagyott hamam Trabzonban (Hacı Arif Hamamı)

Persze ma az ármánykodások, és politikai harcok már nem itt szoktak zajlani. Ennek ellenére a mindennapi életben továbbra is fontos szerepet tölt be.

Továbbra is a helyi közösség egyik fontos találkozó helye, központja. Isztambulban és a többi nagyvárosban kevésbé, mert az emberek nagyobb távolságokat járnak be. A kisebb városokban, és mahallékban viszont a mai napig is az egyik legjobb hely a kapcsolatok építésére.

Ilyenkor ugyanis találkozhatunk azokkal az emberekkel, akik mindenkit ismernek. Ők azok, akik a hamam után a teaházakban ücsörögnek (és arról beszélgetnek, hogy de nehéz az élet). Így bőven van idejük, hogy mindenkit megismerjenek.

Ők egyébként a helyi közösség vezetői is egyben, amolyan kiskirályok. Ők mondják meg, hogy kire kell szavazni, leváltsák-e a polgármestert, melyik kisebbséget kell utálni, mi legyen a vallási irányzat, melyik a jó cipőmárka, mit vessenek jövőre, és hány órakor kelljen fel a Nap. Ezen irányadó nézetek eldöntése is leginkább a hamamban történik. Vagy teázgatás-vizipipázás közben.

Amikor pedig egy fiú elég érett lesz, akkor az apja feladata, hogy bevezesse ebbe a közösségbe. Elviszi a török fürdőbe, majd egy jó alapos sikálás után (mégiscsak nézzen ki valahogy az a kölök) bemutatja a többieknek. Elmeséli, hogy miben jó, és letagadja, hogy miben rossz. Így találhat pl. munkahelyet a fiának.

Egy elhagyott hamam Trabzonban (Hacı Arif Hamamı)
Egy elhagyott hamam Trabzonban (Hacı Arif Hamamı)

Ez tehát a hamam férfi oldala. Holnap a női oldallal ismerkedünk meg.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
A hamam és a kultúra - 1. rész, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .