Költözz ide, és parkolj le a helikoptereddel a kert végébe!

Isztambul nagy!

Igen, ezt tudjuk….

Isztambul hatalmas!

Igen, igen…ezt is tudjuk…

Akkora, hogyha Budapest helyére tennénk, akkor elérne a Balatonig. A Velencei-tóra pedig metróval járnánk le.

Igen, igen… tényleg hatalmas.

Egyesek pedig helikopterrel járnak be dolgozni…

Hát…. ööö… naja… Isztambul hatalmas..

A város azért hatalmas, mert sok ember lakik benne. Nem pedig, mert tele lenne mondjuk múzeummal. Hivatalosan 14.377.000 ember lakik Isztambulban. De ha bárkit megkérdezünk, esküdözik, hogy legalább 20.000.000-an vannak. Ráadásul sokan úgy érzik, hogy napközben, mind a 20.000.000-al találkoznak. És őket illene köszönteni. Mondjuk egy kiadós dudálással. Ha jól értem a gépnyelvet, akkor valaki azt is megkérdezi a másiktól, hogy van a jó édes anyukája. Igazán hangulatos!

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/101718277″ params=”” width=” 100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Leginkább a taxisok vallják ezt a nézetet. De ők köztudomásul egy másik galaxisból érkeztek, így nem meglepő, ha mindenféle más furcsaságokat is tesznek.

Isztambul - csak 14 millió
Isztambul – csak 14 millió

„Egyetlen” probléma egy ilyen hatalmas városnál, hogy a belső részeken nagyon nincs hely. Ráadásul a történelmi belvárosi hangulat megőrzése érdekében a házak többsége is csak néhány emeletes. Így az igazán komoly lakó övezeteket csak a város külső részein, határán lehet építeni.

Az igazán izgalmas lakóparkok is mind-mind itt épülnek. Egyszerűen azért, mert csak itt van elég hely, hogy a tervező (aki egyébként titokban horror-filmeket szeretne rendezni) kiteregethesse a kreativitását.

Szükség is van erre a kreativitásra, mert rengeteg lakópark készül. És bár hiába lakik rengeteg ember Isztambulban, nem túl csábító dolog 60 km-e lakni a belvárostól.

A legtöbb helyen ezt az árakkal próbálják kompenzálni. Tény, hogy Isztambul belvárosában lakni nem olcsó. És még a bevásárló központok sincsenek közel. De azért akkor sem kellemes, ha naponta 2×2 órát kell utazni (már persze, amennyiben a munkahely a belvárosban van).

Éppen ezért a lakóparkok megpróbálnak valami különlegeset is nyújtani. Ilyen pl. a Velence kinézetű lakópark. Ha valaki megkérdezi, hogy hol lakunk, elég csak annyit mondani, hogy Velencében. Mindjárt mindenki megnyugszik, és elismeri, hogy jogosan késünk 4-5 órát a találkozóról. Egyúttal irigyelnek is minket, hogy hát… mégiscsak Olaszország… Azt nem kell tudniuk, hogy a hely Isztambulban van. Igaz, a bolgár határ közelebb van, mint az állatkert…

Hasonló ötlet Ankarában a Boszporusz projekt is. Szerintük azért, mert valaki a török fővárosban él, miért ne lakhatna a Boszporusz partján? Így amikor a barátaink izgatottan felhívnak telefonon, hogy mégis hol a pokolban vagyunk (törökül: melyik pokolban), nyugodtan mondhatjuk, hogy még Isztambulban, a reptéren. Majd pedig folytathatjuk a teázást Ankara valamelyik kellemes parkjában.

Vannak viszont olyan lakópark tervezők is, akik szerint ha már úgyis a világ végén lakunk, minek akarunk bemenni a városba? Sokkal egyszerűbb, ha mindjárt az egész várost hozzánk ki elénk. Ők úgy hirdetik magukat, hogy „Legyen egymillió szomszédod”.  Oké, azért az egymillió mégsem húszmillió. Bőven maradnak elegen a városban. Meg szerintem nem mindenkinek tűnne fel, hogy néhány millió hiányzik. A nagymama pedig így is sikoltozva fog visszafutni az imádott 40 fős falujába.

Tehát azért a városi hangulatot meg lehet adni itt is, szűk családi körben. Főleg ha éppen a foci bajnoki döntője megy a TV-ben.

Mégis. Mindig vannak olyanok, akik szembe mennek a trendekkel. Akik a fentiek ellenében úgy érzik, hogy mégsem olyan jó ötlet, ha az ember kiköltözik a világ végére. És igen, gondolával lehet leparkolni a Prada bolt előtt és hasonlók. De azért mégiscsak… egy lakópark legyen olyan helyen, ami elérhető. Különben építhetnék akár a Holdra is (Egyébként volt egy ilyen ötlet. Ha nem is a Holdra, de Anatólia közepére építettek volna egy teljesen önellátó várost, távol mindentől. Lényegében Ankara is egy ilyen projekt eredménye).

Egyre több és több lakópark reklámozza magát úgy, hogy ők bizony nem kint vannak a kukoricaföldön, hanem a közelben vannak hasznos dolgok is ám: iskola, kórház, stb… Alig csak néhány lépésre!

Ahogy ezt a törököknél megszoktuk, a jó ötletet mindig lemásolják mások is. Olyan mások is, akik esetleg nem feltétlenül értik meg az ötlet lényegét. Így lettek olyan lakóparkok, amikhez pl. a lovarda van közel. Vagy a reptér. Mondjuk ez utóbbi még jó is lehet, hogyha a terveink között nem szerepelnek ilyen dolgok, minthogy éjszaka aludjunk. Vagy nappal. Vagy bármikor máskor. Cserébe viszont integethetünk az erkély magasságában elsuhanó repülőnek.

Egy másik cég viszont azt üzeni a reklámjaiban, hogy bár a traktorok ház mögött közlekednek (=friss levegő), de azért a központ igenis a közelben van. Hiszen itt van mindjárt egy buszmegálló. Meg nem messze metrobusz megálló is található. De ha egyikkel sem vagyunk megelégedve, a kert végébe még egy helikopter parkolót is kiépítenek.

Megkérjük a kedves olvasókat, hogy az tegye fel a kezét, aki busszal szokott ingázni, de azért nem veti meg, hogy néha helikopterrel is beugorjon a munkahelyére!

Egyébként a helikopter parkoló arra is jó, hogyha a gyerek szülinapi bulijára meghívjuk mondjuk Obamát, akkor ő is le tud parkolni a helikopterével. Azért ez mennyivel jobb, mint a régi panelházak idejében, amikor az elnöki járművel össze kellett hajtogatni, hogy beférjen a fürdőszoba szekrényébe.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Költözz ide, és parkolj le a helikoptereddel a kert végébe!, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .