Biztonsági táska és túlélő készlet veszély esetére

Törökországban viszonylag gyakoriak a földrengések.

E mellett számos más olyan esemény is történhet, amikor gyorsan, azonnal el kell hagyni a lakást.

Ilyen esetekre jó a vésztáska.

Aki pedig nyaralni van, érdemes bejelentkeznie a konzulátuson.

Turistáknak:

Amennyiben olyan helyre megyünk nyaralni, rokonokat látogatni, tanulni, sportolni vagy üzleti útra, ami valamilyen okból veszélyes (természeti katasztrófa, polgári zavargás, stb…), akkor előtte érdemes a helyi magyarországi követségen, konzulátusnál bejelentkezni.

Ebben az esetben, ha tényleg bekövetkezne valami olyan esemény, akkor a követségen tudni fogják, hogy a helyszínen pontosan hány magyar is tartózkodik. És ennek alapján fognak tudni nekünk segíteni.

Ehhez a Külügyminisztérium speciális weboldalán lehet bejelentkezni. Itt tudjuk megadni, hogy mely időszakban tartózkodunk a kérdéses országban, és mely helyszíneket tervezzük meglátogatni. Ezen kívül veszély esetére egy telefonszámot adhatunk meg, és azon embereket, akiket a konzulátus még felkereshet, ha velünk nem tud kapcsolatba lépni.

Ezen kívül még utazás előtt érdemes átnézni az adott országra ajánlott utazási tanácsokat.

Amennyiben viszont huzamosabb ideig élünk egy olyan országban, területen, ahol veszélyben lehetünk, ott érdemes erre előre felkészülni.

Törökországban egyik ilyen veszélyforrás a földrengés. A földrengést megelőzni, és előre jelezni nem lehet. Viszont még így is számtalan dologra felkészülhetünk.

A földrengés bekövetkeztekor próbáljuk az épületet elhagyni. Ezt legcélszerűbb a rengések közötti szünetekben tenni. Ha nem vagyunk a kijárat közelében, akkor próbáljunk bebújni olyan bútor alá, ami megvédhet minket a lehulló épületelemektől. Legjobb egy erős asztal alá, amivel megpróbálunk eljutni a sarokba. Ha semmi menedék nincs, próbáljuk védeni a fejünket a kezünkkel és vastag ruhákkal.

A rengések közötti szünetek viszonylag hosszúak, akár néhány tízpercesek is lehetnek. Ez idő alatt próbáljunk meg az épületből kijutni (a törökök véleménye szerint magas házaknál inkább a tetőre próbáljunk jutni, mint a földszínre). Menekülés közben ne vigyünk magunkkal semmilyen értéktárgyat, mert csak az időnket vesztegetjük. Ráadásul akadályoznak a mozgásban. Ha tudjuk, zárjuk el a villanyt és a gázt.

Ilyenkor jó, ha van egy előre elkészített vészhelyzeti táskánk az ajtó közelében. Ennek tartalmát bővebben is megnézzük.

Földrengés után lehetőleg maradjunk távol mindentől: épületektől, elektromos vezetéktől. Tüzet oltani ne próbálkozzunk, mert szinte biztosan nem fog sikerülni viszont magunkban és másokban komoly kárt tehetünk.

Ajánlott a kisebb csoportokba tömörülés. Ilyenkor egymást is tudjuk segíteni. Míg a túl nagy csoport hajlamos lehet a pánikra, egymás eltaposására.

Természetesen próbáljuk felvenni a kapcsolatot a hatóságokkal. Értesítsük ismerőseinket, de ne terheljük feleslegesen a hálózatot.

És akkor lássuk a vészhelyzeti táskát!

Ennek összeállításakor egy olyan helyzetet kell végig gondolni, amikor pl. télen, este hirtelen az utcán leszünk, és kb. 3 napig ott is maradunk. Ilyenkor vajon mire lehet szükségünk? Mindezt úgy, hogy a táska könnyen mozgatható legyen. Az ajánlott maximális súly férfiak esetén 15 kg, nők esetén pedig 10 kg.

 • Első helyen van az ivóvíz. A tiszta, iható víznek nagyon fontos szerepe van. Éppen ezért belőle érdemes minél többet bepakolni. Szerencsére ma már gond nélkül vásárolhatunk palackos vizet. Sajnos viszont a víz sok helyet foglal, és nehéz cipelni. Így jól meg kell gondolni az ideális mennyiséget.
 • Nagyon fontos a takaró. Próbáljunk túra boltokban olyat beszerezni, ami jó hőszigetelő, de mégis könnyű, kis helyen elfér.
 • Esőkabát. Szintén jól összehajtogatható.
 • Élelmiszer. Itt azt a listát érdemes nézni, amit felírt a diétás doki, hogy messze kerüljük el. Kis, és nehezen romló ételek, magas kalóriatartalommal: csoki, mogyoró, stb… Figyeljünk oda, hogy ne legyenek sósak, vagy olyanok, ami miatt megszomjaznánk!
 • Elsősegély doboz. Vagy valami hasonló, amivel a kisebb sérüléseket el tudjuk látni: kötszer, ragtapasz, stb..
 • Elsősegély gyógyszer: fájdalomcsillapító, stb..
 • Egészségügyi lap. Érdemes összeállítani egy lapot, amin az alapvető egészségügyi információink vannak: vércsoport, allergia, gyógyszerek, stb… Mindezt vízhatlan csomagolásban.
 • Fehérnemű. Valami váltó ruha azért legyen.
 • Tisztasági szett: WC-papír, női dolgok, stb..
 • Papír, ceruza.
 • Elemlámpa.
 • Kisméretű elemes rádió.
 • Pénz, könnyen használható címletekben. Több részre elosztva.
 • Fontosabb telefonszámok listája.
 • Hozzátartozók listája. Fényképpel, elérhetőséggel. Esetleg némi egészségügyi információval kiegészítve. Ő is vízhatlan csomagolásban.
 • Többfunkciós svájci bicska.
 • Gyufa, gyertya.
 • Személyi, útlevél másolata.
 • Munkás kesztyű.
 • Síp.

Gyerekek esetén a lista tovább bővül:

 • Gyerekek és hozzátartozók adatai.
 • Családi fotó.
 • Gyereknek játék.

Ezt a táskát, táskákat érdemes az ajtó közelébe tenni, hogy könnyen elérhető legyen. A táska tartalmát kb. 6 hónaponként érdemes ellenőrizni, az elemeket cserélni, élelmiszerek lejárati idejét megvizsgálni.

Kritikus elem a mobil telefon. Ez manapság már kézközelben szokott lenni, így menekülés közben nagyon nem kell keresgélni. Viszont a mai okos telefonok hamar lemerülnek. Ezért érdemes lehet egy régi telefont is a táskában tartani, időnként az akkumulátorát feltölteni. Katasztrófa esetén, amint biztonságos helyre érkeztünk, tegyük át a SIM-kártyát a régi típusú telefonunkba.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Biztonsági táska és túlélő készlet veszély esetére, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .