Mahyâ a levegőből

Egy igazán különleges repülésre készültünk: Ramadán alatt a minaretek közé világító feliratot feszítenek ki. Ezt Mahyâ-nak hívják.

A terveink szerint őt fotózzuk le, mégpedig a levegőből.

Ezúttal a szokásos repülésgátló tényezők (szép, eső-vihar-hó, légtérzár, GPS, rádió zavarás, mágneses anomáliák) egy különleges akadállyal kellett megküzdenünk: a vacsorával.

Yeni Cami és a Mahyâ a levegőből
Yeni Cami és a Mahyâ a levegőből

A Mahyâ  csak a Ramadán 30 napja alatt látható. Esetleg előtte és utána még néhány napig. De inkább biztosra mentünk, és a tényleges bőjt időszakjába terveztük a repülést.

Végül is 30 nap eléggé soknak tűnik. Ennyi idő alatt egy ekkora városban csak fogunk találni egy tiszta csillagfényes éjszakát, amikor lehet repülni. Persze, miért is ne?

Azért ne, mert hivatalos vacsorára várnak minket. Vagy mert mi fogadunk vendéget. Vagy mert mindenki protokoll vacsorán van, és aznapra én lettem beosztva baby sitternek…

A Ramadán (törökül Ramazan) egyik jellegzetessége a közös vacsora. Ezt vagy a rokonokkal töltjük, vagy ügyfelekkel, vagy barátokkal. Akármelyik verzió is legyen, nem lehet meglógni róla. Márpedig a 30 napból jelentős mennyiséget vittek el ezek a protokoll vacsorák. Kb. 6-8 olyan este maradt, amikor el tudtam szabadulni.

Ezen napok előtt állandóan a széltérképeket néztem, hogy vajon lesz-e szerencsém? Isztambulban ritkák a szélcsendes napok. Nekem azért nem baj, ha van egy kis szélmozgás. Persze amikor én mehetnék repülni, akkor már mindjárt orkán erejű szélnek kell jönnie…

Az első héten még nem izgultam. Végül is összesen 4 hetünk van. Ha az elsőn nem jön össze, majd a másodikon.

A másodikon sem jött össze. És a harmadikon sem. Ekkor viszont már tényleg kezdtem izgulni. Hiszen a negyedik, utolsó hét lett volna a tartalék, egy második repülésre, ha az első nem sikerülne..

A harmadik hét vasárnapján aztán az előrejelzés azt mondta, hogy 2 napig szélcsend lesz. Ebből az egyik napon volt protokoll vacsora. Gyorsan lefoglaltam a másik napot. És közben reménykedtem, hogy az előrejelzés pontos lesz (Isztambulban meglepően pontos szokott lenni).

Yeni Cami a levegőből
Yeni Cami a levegőből

Készültem: drón szoftverének frissítése, kártya ürítése, telepek feltöltése, tartalékok bepakolása, B-terv készítése, futócipő kimosása, fekete póló kivasalása.

Már csak egy megfelelő dzsámit kellett találni.

Lássuk csak! Legalább 2 minaretje kell, hogy legyen, különben nem lehet rá a Mahyâ-t kifeszíteni. Nem jó, ha túl népszerű, mert sok ember lesz a közelében. Pedig a túlparti Üsküdar eléggé kézenfekvő lenne. És még lehetne egy olyan képet is készíteni, ahol a háttérben Isztambul történelmi városrésze látszik. De ott ilyenkor nagyon-nagyon sokan vannak, mert az önkormányzat itt rendez ingyen vacsorát.

Az Ortaköy dzsámi is a listámon szerepelt. Ő is könnyen megközelíthető. Nem volt kedvem egész éjszaka a városban bolyongani. És bár itt is önkormányzati vacsorát tartottak, a dzsámi a Boszporusz partján áll. Tehát a víz felől nagyon kényelmesen meg lehet közelíteni. Nem is olyan régen pedig már repültünk itt. Így tanultunk az ottani hibáinkból (pl. másik felszálló helyet keresünk, hogy a rádiókapcsolat ne szakadjon meg). A dzsámi fényképezése után pedig további látnivalók vannak a környéken. Ilyen, mint a Boszporusz-híd.

Igen, az Ortaköy dzsámi tényleg jó lenne. Egyik éjjel éppen Imit próbáltam álomba ringtani, amikor a tv-ben éppen Ortaköy-t mutatták, amint ott várják a hajnal előtti reggelit az emberek. A felvételt pedig drónról készítették! Pont ez kell nekem!

Csakhogy van egy kis probléma! Az Ortaköy dzsámin nincs Mahyâ! Ez meg hogy fordulhat elő?? Még ilyet…

Yeni Cami és a Mahyâ a levegőből
Yeni Cami és a Mahyâ a levegőből

Nos, Ortaköy kihúzva. De viszont felraktam az éjszakai repülések listámra. A Ramadán után egy másik alkalommal még visszajövünk ide!

Leginkább logikus lépés a Kék Mecset volt ezek után. Ha valahol, itt aztán biztosan lehet jókat fényképezni. Sajnos viszont a 2016-os események miatt senki sem ajánlja a drónos repülést ezen a területen. Ide majd inkább egy békésebb időszakban jövünk vissza.

Nem marad más, mint a Yeni dzsámi. Nem akartam oda menni, mert ott is nagy tömeg szokott lenni a Ramadán alatt. De még mindig több hely van a repülésre, mint Üsküdarban.

Oké, összepakoltam, felszálltam a buszra, és le se szálltam róla, míg Eminönü-be meg nem érkeztünk. A legnagyobb meglepetésemre teljesen üres volt a tér..

Na igen.. Néhány éve az önkormányzat épített egy félsziget Yenikapı-ba. Ott szoktak mindenféle összejövetelt tartani. Most is ott zajlik az önkormányzati vacsora. A Yeni dzsámi környéke teljesen kihalt. Pont ez kell nekünk!

Eminönü éjszaka (háttérben AyaSofya, Sultanahmed)" src="http://farm8.staticflickr.com/7343/27353631304_1f6898af19.jpg" alt="Eminönü éjszaka (háttérben AyaSofya, Sultanahmed)" width="500" height="375" />
Eminönü éjszaka (háttérben AyaSofya, Sultanahmed)

Rövid beállítás, kalibrálás és indiántánc után már a levegőben is volt a drón. Az ilyen helyeknek előnye, hogy nem építünk tábort, hanem minden csomag a hátamon van. Így pedig eléggé mobil tudok lenni. Persze a drón sokkal könnyebben mozog a levegőben, mint én lent, a földön.

A terv a következő: lefényképezzük a dzsámit a levegőből a szokott módon. Plussz a Mahyâ-t is. Az akkumulátorok teljesen fel lettek töltve. A dzsámi is itt van előttünk, pár méterre. Szél pedig egyáltalán nem fúj. Minden adott, hogy a lehető legjobb pozícióból fényképezgessünk.

Persze a levegő most is tele van zavaró rádióhullámokkal. Így a drón jó, ha 80 m-e el tud menni. Ez nem elég, hogy a dzsámit megkerüljük. Viszont a Mahyâ-t tényleg nagyon-nagyon szépen sikerült lefényképezni.

Yeni Cami és a Mahyâ a levegőből
Yeni Cami és a Mahyâ a levegőből

Mindeközben előkerül néhány kíváncsi ember. Kérdezgetik a szokásosakat. Válaszolgatom a szokásosakat (a drón forgalmazójától pedig kérek majd jutalékot). Majd pedig  érkeznek a kérések is: nézzük meg a boltot felülről, csináljunk csoportképet a levegőből, repüljünk el a Galata-toronyig, nézzünk be Mari néni ablakán, stb…

No jó! A küldetést sikeresen teljesítettük. És még másfél akkumulátornyi energiánk van. Bőven tudunk repülni. Mari nénihez azért nem nézünk be, mert lehet nála puska. Ezzel szemben a Galata-torony csak 900 m innen.

Galata a levegőből" src="http://farm8.staticflickr.com/7408/27966266445_f2c270f018.jpg" alt="Galata a levegőből" width="500" height="375" />
Galata a levegőből

Mikor legutóbb ott jártunk, akkor már a torony tövében is akkora volt a rádiózaj, hogy a drón nem tudott a tetejéig felrepülni. Így nem számítok arra, hogy most elég közel tudunk majd repülni. Nem is! Alig értünk át az Aranyszarv-öböl másik oldalára, amikor a rádió összekötés megszakad, és a drón elindul visszafele.

De a néző közönségem így is ujjong. Kevesebb, mint fél perc alatt átértem a túloldalra! Péntek délután ez simán eltart 20 percig is.. Akik itt vannak, mind tudják, mennyire választó vonal az Aranyszarv-öböl. Most meg csak lazán átlibbentünk… Mindeközben csodás az éjszakai kilátás is. Ezért megérte otthagyni az üres boltot!

Kezd lemerülni az első akkumulátor. Visszahívom a drónt, úgyis mindenki kíváncsi rá, és beparkolok elénk a levegőbe. Most mindenki jól láthatja, és körbe lehet járni.

Elérkezett az est fénypontja is. Kis csapatommal felsorakozunk egy air-selfie-ért. Össze is kapaszkodjunk? Inkább ne! De azért mosolyogjunk! Inkább azt se..

Air-selfie a Yeni Cami előtt
Air-selfie a Yeni Cami előtt

Akkumulátor csere, újabb repülés. Még annyi minden van a környéken!

Viszont, sötét van. És ez roppant érdekes, mert Eminönü Isztambul tradicionális kereskedelmi központja. Egy hatalmas terület, ahol nem lakik senki. Ebben az órában pedig teljesen kihalt. Sehol egy égő lámpa. Az utcák is túl szűkek, hogy az ottani lámpák fénye feljusson.

Eminönü a levegőből" src="http://farm8.staticflickr.com/7676/27889018271_a28da6e7fc.jpg" alt="Eminönü a levegőből" width="500" height="375" />
Eminönü a levegőből

A legközelebbi kivilágított pont a Szulejmán mecset. Hmm… nem is rossz ötlet! Gyalog 1200 m a kacskaringós utcákban. Viszont légvonalban csak 700 m. Talán elérjük. De még ha nem is, akkor is lesz egy szép képünk róla a levegőből.

El is indulok a dzsámi irányába, és ahogy várható volt, nemsokára megszakad a kapcsolat. De azért sikerült olyan közel kerülni hozzá, hogy lefényképezzük. Megpróbálkozok még más irányokból, hátha közelebb lehet jutni. De ugyan az az eredmény. Egyedül néhány látványos villámot láthatunk az Atatürk reptér távlatában.

Szulejmán dzsámi és a Mahyâ a levegőből
Szulejmán dzsámi és a Mahyâ a levegőből

A kis csapatom azt mondja, hogy ott van az önkormányzat helyi irodája. Az pedig fel van szerelve mindenféle modern kommunikációs eszközzel. Így nem csoda, ha a rádiójel megszakad.

Na jó, akkor még repkedünk egy kicsit. Majd az akkumulátor lemerülése után leszállok, összepakolok. A közönségem meghív egy teára, amit illik elfogadni. Majd csak utána megyek haza.

A légi balettozás videója itt látható.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Mahyâ a levegőből, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .