Törökország antik (rom) városai

Egy szuper térképet találtunk, amint 238 antik emléket jelölt Törökország területén.

Nem adjuk fel elsődleges tervünket, hogy a törökországi látnivalókat, emlékeket, műemlékeket és érdekességeket összegyűjtsük. A napokban az Isztambul Enciklopédiát is leporoltam Még be is léptem, és elvégeztem a frissítéseket. Remélhetőleg újra beindul az az oldal is.

Addig viszont ne maradjatok érdekességek nélkül, találtunk egy igazán hasznos térképet! A cím szerint Törökország antik emlékeit láthatjuk rajta. Összesen 238 pontot jelöltek be!

A térkép készítője azért hozzáteszi, hogy az itt látható pontok csak some-ok. Azaz csak néhány, az összes közül. Ez egyébként már abból is látszik, hogy pl. Isztambul helyén hiányzik néhány ezer pont.

Mindez persze nem csorbítja a szerző munkáját. Sőt! Nagyon is köszönjük neki, hogy vette a fáradságot, és 238 jellegzetességnek utána járt, és térképre rakott. Mégha el is ismeri, hogy egyik-másiknak a neve, és a pontos helye téves lehet.

Ezek az apró hiányosságok ellenére is ez a térkép egy kincs!

Anatólia történelme hivatalosan is 10.000 éves. A nemhivatalosan ennél is öregebb, de a korra való tekintettel nem akarta bevallani évek számát.

De nemcsak hogy roppant régi, de ezen hosszú idő alatt meglehetősen kacér életet folytatott. Minek köszönhetően az adott kor összes szereplője meglátogatta. Kivéve talán a majákat.. bár erről is van egy elmélet. Csakhogy régebben a turisták kreditkártya helyett kardokkal járkáltak.

Az eredmény végül is ugyan az lett: amerre csak jártak, üres boltok és romvárosok maradtak utánuk. De mivel ezen tevékenységüket nemcsak egy hosszú hétvége alatt (fapados túra) tették. Az évezredek alatt pedig sok sok történelmi emlék, és romváros keletkezett. Legismertebb Trója városa. De itt található az emberiség első városa, az első pénz, vagy a búza őshazája is. És még sokan mások.

Olyan sok a történelmi emlék, hogy tényleg bármely bokorba is megyünk be, egészen biztosan találunk valamit. Ha mást nem, medvét. Bár ők is civilizálódtak, és inkább a kávézókban tűnnek fel.

Tehát egyfelől Törökországban teljesen mindegy, hogy hova megyünk, mert valami érdekeset, és izgalmasat biztosan találunk.

Másfelől viszont a fenti térkép pont abban segít minket, hogy ez a bármi azért valahogy tudatos legyen. Lássuk, mik vannak elérhető közelségben.

Mivel a térképet egyvalaki hobbiként készíti, ne várjuk el, hogy nagyon részletes információkkal fog szolgálni minket. Éppen úgy ajánlott használni, hogy a bejelölt pontoknak utána nézünk (Google, Wikipédia, stb…), hogy pontosan mit is jelent.

Egyes helyszínek csak a történelem szempontjából fontosak. Pl,ott zajlott egy fontos csata. Az ilyen helyeken ma már nem sok mindent láthatunk. Szerencsés esetben talán egy táblát. Vannak persze kivételek, mint pl. a Dardanellák Emlékpark.

Máshol pedig előfordulhat, hogy a romokat nem, vagy csak korlátozottan lehet látogatni. Esetleg belépőjegyet kérnek.

Így mindenképpen érdemes előbb utánajárni, hogy ezen a térképen bejelölt pont mit is takar tulajdonképpen.

Ez a térkép 7 féle történelmi emlékeket jelenit meg:

 • Rózsaszín: Karia civilizáció
 • Kék: Lykya civilizáció
 • Zöld: Kilikia civilizáció
 • Sárga: Ionia (Jón) civilizávió
 • Kék lufik: Hegyek. Inkább dombok, melyek vagy szent földek, vagy temetkezési helyek.
 • Barnák:  Várak
 • Lila lufi: Minden más, ami még nincs kategorizálva.

Karia, Lykya, és Kilikia… olyan nevek, amelyek gondolom mindenkinek ismerősek. Nem? No, lehet mindjárt azzal kezdeni a felfedezést, hogy őket megkeressük. Nekem az egyiket a Google Kenyában találta meg, és mindjárt ajánlott egy oldalt, ahol repülőjegyet, dzsipet, és háziasított oroszlánt vehetek… (Ionia = görögök, ha nagyon egyszerűsíteni akarunk).

Mindenkinek jó böngészést kívánok! 🙂

Aki Isztambulról szeretne hasonló térképet, annak a mi turista térképünket ajánlom.

Ha a térképen jelölt (vagy nem jelölt) valamelyik történelmi pont felkeltette az érdeklődéseteket, akkor szívesen utána járok, és készítek róla egy bejegyzést.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Törökország antik (rom) városai, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

One Reply to “Törökország antik (rom) városai”

 1. Tarsusban mi lehet az a lufi?
  Mert ott engem Pál apostol kútja érdekelt volna leginkább,melyről csak az útikönyveim 50%-a ad hírt!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .