A Kabataş projekt

Ismét egy hatalmas átrendezés várható Isztambulban, melynek központja Kabataş.

Erről nemrég írt a Türkinfo is két cikket (egyik, másik). Így, aki le akarja lőni a poént (Aj, ez azért fájt – poén), az ott kezdje az olvasást.

Ebben a projektben minden van: Aranyszarv-öböl víztisztitás, hídvontatás, vízalatti alagút autóknak, gyalogosoknak, buszközpont, metró központ, kikötő, beton sirály (sirály!), és még felvonó is.

Meg persze mozgó kebab árus.

Kabataş-ról sok mindent el lehet mondani. Csak azt nem, hogy itt valaha is bármi érdekes lett volna. Egy kicsit több, mint egyszerű halászfalu.

Kabataş nagyon anno - forrás: http://eski.istanbulium.net/
Kabataş nagyon anno – forrás: http://eski.istanbulium.net/

Persze ez így kicsit túlzás. A geometriával pont ugyan úgy nem lehet viccelni, mint a gravitációval (ilyenek ezek a g betűs dolgok). Egész egyszerűen Kabataş túl jó helyen fekszik. Minden pont ideális távolságra van tőle. Így bármennyire is próbált a történelemből kimaradni, csak-csak odaparkolt néhány hadihajó, halászcsónak, vagy kereskedő bárka.

Ahogy pedig nőtt a város, Kabataş egyre inkább került középre.

De még ez sem volt elég. A városvezetés kitalálta, hogy villamost vezet végig a Boszporusz partján. De a Dolmabahçe Palota miatt sehogy sem fért el, ahogy ma se tudnak kitalálni semmit, amivel a palota és a hely közötti zsúfolt kis résbe még egy villamossín is beférjen. Pedig volt olyan ötlet, hogy csak 1 vágányon fog a csilingelő nagyfeszültségű vasparipa száguldani. De nem fért be. Így a történelmi városnegyedet átszelő villamos végállomása is Kabataş lett.

Érdemes tudni, hogy a klasszikus Nagy villamos időszakban egyszer már járt itt a csilingelő fémjószág. A mai Beşiktaş Starbucks/Burger King/Pizza hut (valamelyik talán fizet majd a reklámért) helyén egy hatalmas villamos garázs állt. De azóta a síneket felszedték, az autók száma pedig legalább ezerszeresre nőtt.

A síneket egyébként sem tudnák visszarakni, mert azt darabokban eladták a Fedett Bazárban a turistáknak Oszmán-kori műkincs néven.

E mellett volt egy olyan ötlet is, a Taksim tér is jó helyen van, és onnan sok helyre lehet eljutni. Csak a Boszporuszhoz nem. Pedig az van hozzá a legközelebb. Talán pont azért nem akadt egy normális jármű sem.

Persze nem nagy kaland lemenni a hegyről a tengerpartra. No de kinek van kedve visszamászni???

Így aztán építettek egy földalatti felvonót, amivel azonnal le lehet jutni a tengerre. Sőt! A fúrócsapat olyan lelkes volt, hogy egészen a tenger alá befúrt..

Amikor pedig kimásztak az alagútból, mit láttak, hogy hát ez Kabataş!! Így próbáljon meg egy városrész elbújni…

Nem volt mit tenni. Hamár ilyen jól sikerült néhány kulcsfontosságú vonalat idehozni, akkor már legyen itt egy közelekedési csomópont.Ott a tenger, lehet kikötőt építeni.Már csak a buszokat kell idehozni, és akkor minden mesés lesz!

Hát igen, a buszok… Nemhogy alig tudnak a keskeny főúton a leszállópályára ráfordulni. De még ez az egyik főút, amelyik a Boszporusz-hídra felvezet. Az ilyenek pedig imádnak bedugulni. Ennél csak az lehet a jobb, ha az utat még jól megpakoljuk csuklós buszokkal.

Ezen az állapoton szeretnének most változtatni (szerencsés végkimenetel esetében pedig javítani).

Ahhoz, hogy jobban megértsük, érdemes tudni, hogy a törökök másképpen értelmezik a távolságokat. Pl. az, hogy közel van valami, még nem jelenti azt, hogy oda gyalog érdemes menni. Simán elképzelhető, hogy aki kocsival megy a közelre, még az is visz magával szendvicset útravalónak.

Ebből kiindulva pedig a törököknek teljesen természetes az, hogy egy közlekedési csomópont akár 1 km-nél is hosszabban elterülhet. Ezt Budapesten úgy lehetne elképzelni, hogy egy csomópont két metrómegálló hosszú is lehet (Pl. Ferenciek-tere és Kálvin-tér egyben). Persze sok helyen mozgó járdákkal megsegítve.

Ezek után pedig semmi meglepő nincs abban, hogy Kabataş megállót összekötik Üsküdar-al. Jah, hogy az egyik Európában van, a másik pedig Ázsiában? Közte pedig ott a Boszporusz?? Hát majd építenek egy vízalatti gyalogos alagutat. De azért ne üvegfalút, mert itt nem lehet cápákat nézegetni. Csak titkos amerikai éás orosz tengeralattjárókat. De azok meg titkosak…

Kabataş pedig központ lesz. Hiszen most már a Marmaray is be lett kötve. Mégha ezért át is kell gyalogolni a földrészek közötti rés alatt.
Az új Kabataş sirály alakú lesz. Mégiscsak a tengerparton van. Furán nézne ki, ha mondjuk pupu teve alakú lenne.

E mellett Kabataş egy új metró végállomása is lesz. Innen lehet majd Beşiktaş-ba, Mecidiyeköy-be, Kâğıthane-be, majd pedig Mahmutbey-be eljutni.

Kağıthane metrómegálló mindjárt a magyar Konzulátus előtt lesz. Mahmutbey pedig közel (török szemmel közel) van az Atatürk repülőtérhez. És a Harmadik reptér felé is erre lehet majd menni. Tehát eléggé fő útvonalog fog haladni.

Ha pedig már úgyis építkeznek, akkor néhány más közeli dolgot is átalakítanak, felújítanak, majd begyömöszölik a tenger alá. Így az Aranyszarv-öböl mentés itt több felújítás lesz, aminek során hidak fognak eltűnni. Ilyesmi néhányszor előfordult a történelemben, olyan nagyon meglepő nem lesz. 

Az utakat pedig megpróbálják a víz alá nyomni. Ezzel pedig az Aranyszarv-öböl vízmozgásán is elvileg javitanának, amivel egyébként komoly gondok szoktak lenni.

És szintén, ha már építkeznek, akkor néhány közeli (max 50 km) dzsámit is felújítanának. 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (4 votes cast)
A Kabataş projekt, 7.8 out of 10 based on 4 ratings
 

4 Replies to “A Kabataş projekt

 1. Intermodiális csomópont! Ez most a divat, meg a kerékpár út…
  Tényleg Isztambulban nem bicikliznek? Tudom, elég nagyok a távolságok, meg a hegyek, de attól még?
  Ott vajon ez miért nem alakult ki?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Pont Isztambulban lenne jó biciklizni, mert az állandó dugók helyett biciklivel gyorsabban lehet haladni. Ráadásul egyszerűbb parkolni is. És Isztambulban a tél sem tart túl sokáig.
   A törökök viszont jobban kedvelik a motort. Ráadásul azt nem tudom, hol tanulják meg kezelni, de valószínűleg a YouTube-on van valami ausztrál sorozat, és azt nézik. Ezért megy mindegyik a forgalommal szemben.

   E mellett az autósok sem túl toleránsak a biciklisekkel szemben. Ehhez hozzájönnek a meredek hegyi utak, és az embernek tényleg nincs kedve biciklire ülni.

   Ez alól kivétel a Szigetek, ahol a biciklizéssel lehet “menőzni”. Itt lehet biciklit bérelni, de mindenki azt mondja, hogy nincsenek jó állapotban. Csoda, hogy nem esnek szét. Igazándiból nincs is nagy szükség arra, hogy működőképes biciklit adjanak, mert a legtöbben csak egy selfie-t csinálnak, aztán elgurulnak a legközelebbi fagyizóba, és ott töltik a következő 5 órát.

   Van bicikli bazár is. Sajnos viszont, amik itt kaphatóak, azok jobban hasonlítanak egy kerekes karácsonyfára. Árpi is kapott egyet. 20 percig takarítottam róla a dolgokat, csakhogy kilátszódjon a kormány. Sajnos azóta is heti két alkalommal megy a szerelőhöz.
   De azt mondják, Ortaköy-ben van egy profi bicajos bolt. Elég húzós árakkal, de a bicikli tényleg simán kihúz 20 évet.

   Érdekesség, hogy azért Isztambulban is van biciklis réteg. Ahol ennyi ember él, ott minden előfordul. És az idén több önkormányzat is reklámozta, hogy biciklizzen mindenki. A tengerparton sok helyen van erre hely. Meg néhol láttam olyan táblát, ahol az autósokat figyelmeztették, hogy itt biciklisek is “legálisan” közlekedhetnek.

   Itt ezen az oldalon találsz néhány térképet, az isztambuliak aktivitásairól (a Szigetek pont lemaradtak). A biciklizésről is van egy térkép. Ezen azért látszik, hogy egyáltalán nem elhanyagolható a biciklisták száma. Azt mondja az oldal, hogy az átlagos napi 50 perc mozgásból 4 perc a bicikliseké.
   Ez persze egy jó kis szám, ami nem jó semmire. Mert ezt a programot 136 ember töltötte le (15 millió főből), és ebből se mind biciklizik. Lehet, hogy csak Ali bácsi tekeri a generátort napi 24 órában, hogy a legyen villany a kerületben…

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
 2. Akkor a tervezett új metróval EGYSZERRE lehet majd Beşiktaş és Galatasaray meccsre is eljutni?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .