Belföldi buszozások

Mint nem is olyan régen (vagy ki tudja már mikor) említettük, hogy Törökország hatalmas.

És mint ilyen, érdemes benne repülővel utazni.

Csakhogy hiába van 57 repülőtér, ha az országban 81 megye található. Nem is beszélve arról, hogy országszerte  34.247 falu volt. De ezt a törökök is látták, hogy kicsit sok, így sokukat lealkudták tanyára, kikötőre, megállóra vagy valami hasonlóra. Így már csak 18.335 falu van Törökországban.

Mindegyikhez egy darabig biztosan nem építenek még repteret. De még buszmegállót is csak közelítőleg. Főleg mivel egyik-másik faluba egy évben csak 60 napon keresztül lehetséges felmenni, akkor is traktorral. Az év többi napján legfeljebb síléccel.

Tehát van repülő is. Néhány helyen pedig vonat is. A tengerparton néhol hajó is. De a legtöbb helyre mégiscsak busszal tudunk eljutni.

Szerencsére a törökök komolyan veszik a buszozást. Azt mondják, hogy az emberek 90% busszal jár, ha kilép a kedvenc városából, falujából. Márpedig ez több tízmillió ember jelent.

2005-ben 449 céget számoltak, akik belföldi buszozással foglalkoztak, ami hatalmas szám. Természetesen a legtöbben Isztambul-Ankara között viszik az utasokat, és azok környező városaiba. De természetesen valamilyen módon az összes török település elérhető busszal.

Ezt a rengeteg céget, és buszt viszont nem lehet valami ócska kis megállóba beterelni. Isztambulban, és Ankarában is, de még a többi nagyvárosban úgynevezett Otogar-t találunk. Ez a központi buszpályaudvar, ami enyhén szólva is hatalmas…

Isztambuli központi buszpályaudvar - Forrás: metro.istanbul
Isztambuli központi buszpályaudvar – Forrás: metro.istanbul

Az isztambuli központi buszpályaudvar 324 platformmal rendelkezik Ez az a rész, ahol az emberek fel tudnak szállni a buszra. E mellett van egy hatalmas buszgarázs is az alagsorban, ahol 1000-nél is több busz tud várakozni. Egyszer a sofőrünk véletlenül ezen a földalatti labirintuson keresztül hozott be a városba. Ott találkoztunk a Minotarusszal, aki azért sírt, mert innen még ő sem talál ki..

Egy átlagos napon 15.000 busz fordul itt meg, ami kb. 600.000 utast jelent. De ez könnyedén lehet 1.000.000 is (Összehasonlításként a Ferihegy Liszt Ferenc repülőtér éves forgalma kb. 10.000.000). E mellett olyan 5.000 ember található még itt, de ők nem akarnak sehova sem menni, mert ők itt dolgoznak.

Ők egyébként nagyon segítőkészek. Ha eltévedünk – ami azért nem nehéz – akkor szívesen elküldenek minket a megfelelő platformra. Ha pedig felidegesítjük őket, akkor meg a pokolba küldenek minket. Tekintve, hogy milyen dög meleg van Isztambulban, ez a tanács még jól is jöhet…

És ez még csak a központi buszpályaudvar. Isztambulban további kisebb, de még mindig központi pályaudvarok találhatóak. A legismertebb az Ázsiai oldalon a Harem. A nagyobb busztársaságoknak pedig külön saját pályaudvaruk van valahol a város szélén.

Törökországban a buszos utazások nagyon magas színvonalúak (hacsak nem valami home made céget fogunk ki). Hiszen a belföldi repüléssel kell versenyezniük. E miatt pedig extra szolgáltatásokat nyújtanak (ezek csak magyar szemmel extrák, a törököknél mindez alap).

Az utasoknak nem kell kimenniük a gyakran a város szélén található Otogar-hoz, hanem a város több pontjáról transzfer viszi ki őket. És vissza.

A buszokon utaskísérők is dolgoznak, akik teát, süteményt és egyebeket szolgálnak fel.

A buszok bizonyos időnként megállnak a külön buszoknak készített parkolókban. Ezek kisebb bevásárló központokhoz hasonlítanak, amelynek legnagyobb részét a mellékhelyiség foglalja el. (Nem olyan, mint amikor szélben és esőben egy órán keresztül álltunk sorban a benzinkúti wc-nél..) Természetesen nincs hiány éttermekben sem.

Érdekesség, hogy a buszjegy vásárlásnál nem találomra vesszük az ülőhelyet, hanem a repülőhöz és a mozihoz hasonlóan egy konkrét helyre. Azonban a rendszer figyeli az utasok nemét is, és nem engedi, hogy nő mellé férfi üljön. Így a női utasok nyugodtak lehetnek, hogy egyetlen férfi sem fogja zavarni útközben. Ezzel szemben a férfiak kifoghatnak egy olyan nőt, aki az út végére rátukmálja a saját lányát.

Léteznek exkluzív, felső kategóriás busztársaságok is. Ezekben kevesebb ülés található, így tágabb tér marad az utasoknak. Egyikbe-másikba ágyakat is szereltek. Az ilyen buszok pedig nem a sima parkolókban állnak be, hanem saját exkluzív pihenőhellyel rendelkeznek.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Belföldi buszozások, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

2 Replies to “Belföldi buszozások

 1. Nem különösebben tudom megmagyarázni,hogy miért,de úgy 7-8 éves korom óta a közlekedés (autóbusz járatok, teherfuvarozás, rendszámok…stb) megszállotja (is) vagyok,ezért különös örömmel fogadtam ezt a cikket! 🙂

  Érdekes,hogy az említett központi buszpályaudvart én még gyakrabban hallottam “Bayrampaşa pályaudvar”-ként emlegetni! És megnyugvással vettem tudomásul,hogy működik ott is szőnyegárus bolt!!
  És bizony hiába a kontinenseket elválasztó Boszporusz,hiába a bizánci és oszmán építészet csodái,én bizony simán el tudnék tölteni itt 1 teljes napot,pusztán nézelődéssel!!

  A török útikönyv gyűjteményem legrégebbi tagja 1978-as. És már abban is azt írják,hogy “buszjárat közlekedik minden városból minden városba”!

  Ebből a szempontból az én kedvencem egyértelműen az İzmir – Van járat!
  Óóó,mert hát mi az a 22 óra,meg az az 1800 km? 🙂 És szerintem ezért 12.000 Ft semmi!
  És a legérdekesebb járat számomra az az İstanbul – İzmir busz,ami Tekirdağ, Çanakkale útvonalon át közlekedik!

  Na szóval: hetente olvasnék erről a témáról! 🙂 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Az az igazság, hogy nagyon régen utaztam már busszal. Pedig nagyszerű kalandok történnek ott is. Simán lehetne csak egy blog abból, hogy valami busszal végigmegy a teljes országon.

   Tudjál róla, hogy a Bayrampaşa pályaudvart is átnevezték Július 15-i áldozatok pályaudvarra. És ott akkor is el tudsz tölteni egy napot, ha csak simán eltévedsz. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .