Apály – dagály

Isztambulban minden van! – mondja az eladó a bazárban, majd hozzáteszi, hogy nála kapjuk meg a legolcsóbban.

De ez nem igaz.

Mert nem nála a legolcsóbb…

És tényleg vannak olyan dolgok, amik nincsenek Isztambulban. Ilyen pl. az apály-dagály a Boszporuszon.

Ettől függetlenül az apály-dagály eladó. Az apály 20%-al olcsóbb, mert arra kisebb a kereset…

(az árapály törökül: git-gel, azaz menj és gyere!)

Mint jó alaposan megtanultuk az iskolában, az árapály a Hold mozgásának köszönhető. Ahogy a Hold kering a Föld körül, húzza maga utána a vizet (A Nap is ugyan ezt csinálja, de az kevésbé látványos). Ez egy pohár vízben is megtörténik, és a tengerekben és óceánokban is. De a kulcs a víz mennyisége. Minél több a víz, annál nagyobb a mozgás.

E miatt pedig a legnagyobb vízszint különbségek az óceánoknál keletkeznek. Pl. az Atlanti-Óceánnál nem ritkák a 10 m feletti árapály ingadozások. Míg ahogy haladunk beljebb, a Földközi-tengeren, Égei-tengeren, Márvány-tengeren, Fekete-tengeren…. úgy csökken az árapály mértéke.

Találtam egy tanulmányt, mely szerint Isztambulban az árapályból adódó vízszint különbség 3 cm. És mivel ez is az Atlanti-Óceán vízmozgásából alakul, így eléggé el van késve a rendes apály-dagály időszakhoz képest.

Ugyan az a tanulmány azt is megmutatta, hogy a Duna vízállásának változása sokkal komolyabb hatással van a Boszporusz vízszintjére. Ott már akár 30 cm-es különbségek is előfordulhatnak!

Hátööööö… ez em sok…. Ennél azért egy kiadósabb Isztambuli zápor hatásosabb. De az is csak ritka esetben éri el a fél métert.. 1-2 éve volt azért olyan extrém eső, amikor a domboldalakról lefolyó víz olyan mennyiségben érkezett a Boszporusz partjára, hogy nem lehetett látni, hol kezdődik a tenger, és hol van a part. Néha meg csak amolyan látványos vízesések vannak a partokon.

Tehát kijelenthetjük, hogy sem a Boszporuszon, sem a Fekete-tengernél, sem pedig a Márvány-tengernél nem számottevő az árapály jelenség. Ez pedig olyan helyzetet teremt, hogy nyugodtan lehet a tengerpartra építkezni, mert biztosan nem fog a vízszint emelkedni. Így lehet pl. csónakkikötő a ház alagsorában, és nem kell azon aggódni, hogy a jacht egyik reggel a nappaliban fog kikötni..

Persze nem a Fekete-tenger partján, ahol néha az időjárás megvicceli a parti sétálókat egy 4-5 m-es hullámmal… És ha ott vihar van…! Nos azt az időjárás tényleg komolyan gondolja. Amolyan referencia munkaként…

Az, hogy van egy tenger a város a közepén, már eleve nagy kincs. De még az is, hogy a vízszint állandó, felbecsülhetetlen.

Boszporusz-parti faházak. Ahol biztosak lehetnek az állandó vízszintben.
Boszporusz-parti faházak. Ahol biztosak lehetnek az állandó vízszintben.

Nem nagyon kell ecsetelni, hogy mennyire hasznos az állandó magasság a hajózásban. Pl. nem kell a rakodásnál a vízszinthez igazodniuk a daruknak, a pakolási idő sem függ a vízmozgáshoz. Nem is beszélve a kikötőkről, hadi kikötőkről.

És maga a város épületei is egy állandó vízszinthez tud igazodni. Erre legjobb példa Velence, ami igencsak bajba lenne, ha naponta 2x több métert mozogna a vízszint. Így viszont a házakat, utakat, hidakat, parkokat, stb.. mind-mind egy fix magassághoz tudták állítani.

Így Isztambulban is hatalmas sétányok, parkok lehetnek alig néhány tíz centire a víztől.

Boszporusz-parti faházak. Ahol biztosak lehetnek az állandó vízszintben.
Boszporusz-parti faházak. Ahol biztosak lehetnek az állandó vízszintben.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.8/10 (4 votes cast)
Apály - dagály, 8.8 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .