Megyünk a föld alá

Isztambul egy olyan város, ami bizonyítottan legalább 8.000 éves. (vagyis könnyen lehet még ennél is régebbi).

Már a történelem hajnalán (de még inkább a hajnal előtti éjszakán) is valamilyen szinten emberek laktak a Boszporusz partján. Ráadásul nem is egy helyen. De ennek legtöbbjét az idő homálya befedte rendesen földdel. Néha azért az arra járó barbár hordák is segítettek ebben.

Így mára eljutottunk oda, hogy Isztambulban bárhova lépünk, bárhol is ásunk, szinte biztos, hogy találunk valamit a föld alatt. Ez pedig igencsak megnehezíti az építkezést.

Mégis, a város szépen-lassan megy a halad a földben lefele.

Számos oka van, amiért nem építenek magas házakat Isztambulban.

Egyike a földrengés-veszélyes zóna, amiben a város található. Persze lehet olyan százemeletes kunyhót is építeni, ami szembe szállhat a földmozgásokkal. De ennek ára jóval magasabb. No nem mintha ez elrettentené a törököket, hogy megpróbálják Európa legmagasabb felhőkarcolóját felépíteni. Csak hát azok a fránya európaiak is mindig építkeznek…

Másik ok, hogy vannak bizonyos elvárások bizonyos városi látképekért. E miatt pedig nem lehet akárhol akármekkora vityillót felállítani (jó ötleteket ad ez a szinonima szótár!). Mert elront bizonyos összképeket, vagy belelóg valami olyan látványba.

Márpedig Isztambulban rengeteg híres és/vagy történelmi sziluett van, amit nem illik megpiszkálni. Ilyen pl. a Boszporusz látképe. Vagy a történelmi városrész képe. E miatt volt is egy balhé néhány éve, ugyanis az Atatürk repülőtér közelében, a Márvány-tenger partján állt egy kiemelkedően magas hotel. Ez pedig zavarta a Galata-toronyból a Kék Mecset felé néző látványt. Konkrétan ott virított a torony a minaretek között. Így, amikor a politikai szél egy kicsit odébb fordult, akkor gyorsan lebontották.

A Boszporusz esetében húztak egy vonalat, aminél messzebb lehet már felhőkarcolókat építeni. Ezt muszáj volt, különben a bolgár hátárig kellett volna elmenni, hogy 10 emeletesnél magasabb házat lássunk.

Mindemellett volt egy olyan nézet is, hogy nem kellene a minarettekéknél magasabb tornyokat építeni, mert hát mégiscsak hogy tud a müezzin körbekiáltani a hívőknek,  ha körbe csak betonkockák vannak. Ezt a nézetet végül elfeledték, a müezzinek pedig kaptak jó erős hangfalakat a minaretekre.

A dzsámik a felhőkarcolók árnyékában
A dzsámik a felhőkarcolók árnyékában

És van még egy ok, amiért kerülni kell a magas kéglik készítését bizonyos helyeken: az Atatürk repülőtér. A leszálló gépek ugyanis olyan 5-7 km-e a kifutópályától már az 500 m-es magasság alatt szállnak. És ahogy közelednek a reptérre, úgy süllyednek. Útközben viszont van egy 150 m-es domb. Erre azért nem lenne jó 250 m-es tornyot még felrakni…

Tehát láthattuk, hogy nem olyan egyszerű magas épületet bevarázsolni Isztambul közepébe. Viszont sok olyan intézmény létezik, aminél több emeletre van szükség, amit amennyi elfér a levegőbe. Ilyenkor persze nincs probléma, irány a föld alá!

És ha szerencsénk van, és nem találnak útközben egy-egy hajót, templomromot, megkövesedett kebabárust, stb…, akkor tényleg nincs probléma. És simán építenek akár 4-6-8 emeletet is a föld alá.

Ilyen épületek jellemzően a bevásárló központok, ahol egyébként is egy furcsa divat miatt félnek a természetes napfénytől. Így pedig mindegy, hogy a felszín felett vagy alatt vannak az üzletek.

Másik gyakori pedig a kórházak, ahol szintén sok emeletre van szükség. E mellett pedig a mélyben olyan részlegeket lehet elhelyezni, mint a röntgen meg a különböző sugárzással járó mérések, kezelések. Itt kevésbé gond, ha néhány marék kóbor részecske elszabadul, mintha azt a 10. emeleten tenné.

No és persze a parkoló házak, melyből sosem elég. És ott aztán tényleg mindegy, hogy az autó milyen mélyen van eltemetve…

Az ilyen felszín alatti részeket bodrum-nak hívják, és B1, B2, stb.. szokták jelölni. A parkolókat pedig P1, P2, stb..

Mindez akkor izgalmas, amikor egy bevásárló központban már a B4-es szintig lementünk, majd még onnan kell tovább menni a P6-ig… Ha valaki ilyenkor megkérdezi, hogy hol az ördögben hagytuk az autót, akkor a válasz, hogy valahol ott.. Ráadásul törökül a kérdés még tényleg úgy is hangzik, hogy melyik pokolban… Hát.. a P6-osban.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Megyünk a föld alá, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .