Írja a többi közzé!

A törökök elég lazák.

Ebből következik, hogy… lazák.

A törökök másképpen állnak a világhoz, mint amit közép-Európában megszokhattunk. Elsősorban a szabályok azok, amik esetében nem ragaszkodnak a betű szerinti pontos betartáshoz.

Ez legkönnyebben a közlekedésben érhető tetten. Ugyanis a törökök szerint az útjelző tábláknak nemcsak az a funkciójuk, hogy megmondják a sofőrnek, mit kell tenni. Hanem e mellett számos más hasznos tulajdonsággal is rendelkeznek. Mint pl:

  • Színesebbé teszi a közlekedést.
  • A város látképét is feldobja.
  • Ülhetnek rá madarak, macskák.
  • Gazdaságösztönző hatása van, mert a táblákat is gyártani kell valahol.
  • Munkát ad azoknak, akik kirakják a táblát.
  • Továbbá a tűzoltóknak is munkát ad, amikor valaki elüti a táblát.
  • És ismét munkát ad a táblagyáraknak és a felállító embereknek, amikor új táblára van szükség.

Ennyi pozitív tulajdonság mellett tényleg elhanyagolható apróság az olyasmi, hogy a táblának jelentése is van. És azt is láthatjuk, hogy a törökök mennyire szívén viselik más emberek sorsát. Főleg, ha azok éppen valamelyik szappanoperában szerepelnek.

Félre ne értsük! A törökök szurkolnak a sorozatban lévő negatív szereplőknek is. Pl. találkozzanak végre ők is a nagy Ő-vel. A nagy Fehér cápával a fürdőkádban, vagy hasonlóval.. Csak nagy legyen, amit ha az ember meglát a fürdőkádjában, akkor azt mondja, hogy Őőőőőőőőő!

Ezek után már nem csoda, hogy a törökök nagyon segítőkészek.  A bazárban még a gondolatunkat is kitalálják, annyira segítőkészek. Tudják azt, amit még mi sem: szőnyegre van szükségünk! Pont itt, pont most..

Nemcsak szőnyegben és kebabban lelkesek. Máskor is segítenek, még akkor is, ha ez ellentmond a szabályokkal. Ilyen volt az az eset, amikor megkérdezték a gázművekben, hogy hol a személyi igazolványunk. Mi meg azt mondtuk, hogy nincs, és nem is lesz. Jah, hogy akkor teljesen felesleges az egész papírt kitölteni. Elég csak a név, telefon, aztán írjuk alá.

És segítenek a mindennapokban is. Hányszor van, hogy az ember leugrik a sarki kis közértbe, hogy vegyen egy üdítőt? Majd visszafele bepakol még 4 chipszet, 16 zacskó pattogatott kukoricát, 1 kg szotyolát, 2 sor csokit a felső polcról, meg az akciós 800 g-os Nutellából. Abból is kettő, hátha az egyik elfogy, mire hazaér… Ilyenkor pedig nem elég az az 5 TL, amit eredetileg vitt magával.

No de semmi baj, semmi pánik. A kisboltos megért minket, hiszen ismerős a szitu. Naponta előfordul olyan… 800 alkalommal. Így az eladónak vastag füzete van, amiben jegyzi a tartozásokat.

De persze a sarki kisbolt a része a mindennapi életünknek, a helyi kis közönség központja. Ahol mindenki ismer mindenkit. Így itt teljesen természetes, hogy mindenkinek van egy tartozás listája minden boltban.

Ami meglepő, hogy olyan helyeken is lehet tartozási számlát nyitni, ahol először járunk. Ahol még újak vagyunk. Nem baj, hogy nem ismernek, az eladó gond nélkül odaadja a kenyeret, fagyit, stb.. és fel sem merül benne, hogy később nem fogjuk kifizetni.

És ez még olyan helyeken is működik, mint pl. a dolmuş, egy étterem, vagy a parkolóház.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Írja a többi közzé!, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .