Elkészült a Harmadik híd a Boszporusz felett

Ma este lesz a hivatalos átadója a harmadik Boszporusz hídnak.

Ennek neve Yavuz Sultan Selim Köprüsü, magyarul Vitéz Szelim Szultán Híd.

A Harmadik Boszporusz-híd. Forrás: A haber
A Harmadik Boszporusz-híd. Forrás: A haber

Az elkerülőút, ami elkerüli azt az utat, ami az elkerülőút, szó szerint a világ végére épült. Arra a pontra, ahol véget ér Európa. Meg arra a másik pontra, ahol véget ér Ázsia. Így, hogy két ponton áll, nem borul fel (volt egy 170 km/h szeles éjszaka, így volt már tesztelve). No meg nem utolsó sorban összeköti Európát Ázsiával. Immár a harmadik módon.

Pontosabban, időrendben ez lesz a negyedik. Eddig két híd feszült a Boszporusz felett (Boszporusz-híd, új nevén: Július 15-e áldozatok hídja; és a Győzedelmes Mehmed szultán hídja (Fatih Sultan Mehmed Köprüsü) – hiába, a törökök nagy mesterei a rövid neveknek!). Majd pedig elkészült a világ első underkontinentális alagútja is, a Marmaray.

E mellett még két alagút várható. Az egyiket gőzerővel építik, ő az Eurázsia alagút (2015-ben fogják átadni, még a választások előtt), a másik pedig még csak terveken létezik. Ő a Nagy Isztambul Alagút. Róla a Wikimapia-n látható egy vázlat, merre is fog haladni.

A Nagy Isztambuli Alagút (Büyük İstanbul Tüneli) egy olyan projekt, amiben a tervek szerint minden nagy lesz (a költségek is). 110 m-el a Boszporusz alatt fog futni, hogy ezzel ő legyen a legmélyebb alagút (egyébként nincs szükség erre a mélységre), és maga a Boszporusz része 6,5 km hosszú lesz (Marmaray: 1,4 km; Avrasya: 5,4 km).

Mivel a város közepén fog haladni (és ugye 100 m-el a tenger alatt, miközben a parton 100-200 m-es dombok fekszenek), így az út már jó előre bemegy a föld alá. Így a teljes alagút várhatóan sokkal hosszabb lesz.. Olyan 15 km hosszú, ami kb. megegyezik a mostani Második hidas útvonallal. Valamit majd ki kell találni, hogy ne csak a két végén, hanem útközben is bele lehessen menni. Különben sok értelme nem lesz. Persze az egész még csak a tervezőasztalon van..

A 2×2 sáv autóút mellett egy metró is ott fog közlekedni a Boszporusz alatt.

Az új alagút 2020-ra lesz készen. Ezzel pedig 3 föld alatti és 3 föld feletti összeköttetés lesz Európa és Ázsia között. És még ott vannak a hajók is.

A két oldal összeért - Forrás: A haber
A két oldal összeért – Forrás: A haber

A Harmadik Boszporusz-híd egészen a Fekete-tenger közelében épült (kb. 3 km). Így kellően távol van a várostól (még.. talán olyan 5 évig…*).  Ebből pedig látszik, hogy az elsődleges feladata az Isztambulon keresztül haladó forgalom elterelése.

Valahol biztos vannak konkrét számok, hogy mekkora az a forgalom, ami ténylegesen csak átmegy a városon. Ebből is a legjelentősebb a teher szállítás. Olyannyira, hogy a Boszporusz 1-es hídról már évek óta letiltottak minden kis és nagy teherautót. A Boszporusz 2-n pedig este 10 után haladhatnak át (este 9:59-kor úgy néz a híd, mint a rajtvonal a marathonnál). Napközben a város lakóinak van lehetőségük autókkal feltölteni az átkelőt. Ezt nagy lelkesen meg is teszik.

Persze ahhoz, hogy egy hídnak legyen értelme, utat is kell hozzá vezetni. Így a projekt része volt a 431 km hosszú Észak-Márvány-tenger Autópálya (Kuzey Marmara Otoyolu – röviden: O-6), mely az elszórtan lakott erdő közepén vezet.

Az Észak-Márvány-tenger Autópálya az a kerülőút, ami azt a kerülőutat kerüli el, ami eredetileg a kérőút volt. Így most már összesen 3 út vezet át Isztambulon:

  • D-100, amit mindenki E-5-nek hív (őt kék táblával jelölik). Nem igazán autópálya, de mindenki úgy megy rajta. Őt is szokták Çevreyolu-nak hívni (és olyankor zöld táblája van). Az Első Boszporusz-hídon jutunk át a másik földrészre.
  • TEM (Transz-Európai Motoros út – ismertebb nevén E-80). Ő már a város határán halad, a Második Boszporusz-hídon keresztül.
  • KMO (Kuzey Marmara Otoyolu), immár a Harmadik Boszporusz-hídon. Ő egyébként 14 alagúttal, 60 viadukttal, 45 alul-, és 63 felüljáróval rendelkezik.

És mint az alábbi térképen láthatjuk, nemcsak a Boszporuszon áthaladás a lényeg, hanem még Izmit városát is elkerüli. Ami azért nem lenne rossz, mert az a Gebze-Izmit szakasz enyhén szólva is nagyon vad… (elvileg őt tehermentesítené a másik híd, a Gázi Oszmán-híd).

Az Isztambulon áthaladó autóutak és hidak. Forrás: Radikal.com
Az Isztambulon áthaladó autóutak és hidak. Forrás: Radikal.com

Mindemellett még egy gyorsforgalmú és teher vasút is fog az új hídon járni. De egyenlőre még nincs tisztázva, hogy pontosan melyik, merre, mikor meg minek.. Elvileg az Edirne-Isztambul-Ankara (vagy ahogy a reklámban volt: London-Isztambul-Peking) vonat a Marmaray-on keresztül fog járni. De ott most elég nagy szakasz van, ami hiányzik (konkrétan be van szántva). Így lehet, hogy a Harmadik hídnak lesz ez a feladata (egy januári hír is ezt támasztja alá). Egyenlőre viszont a képek alapján a vasútnak csak helye van kész.

Tehát a harmadik híd egyenlőre a város határán túl található. De viszont (most jön a csillagos rész), ez könnyen megváltozhat az elkövetkező években.

Amit mindenképpen érdemes még tudni, hogy Isztambul arca eredetileg a Márvány-tenger irányába nézett. Ennek oka egyrészt a Római Birodalom az oka, ami szintén arrafele virágzott. Másrészt pedig a Fekete-tenger kevésbé kellemes időjárása. Így ez a terület kevésbé lakott.

Viszont ide épül a Harmadik repülőtér is (térképen itt). Ő pedig nem fog egymagában ott ácsorogni, hanem mellé komoly ipari és kereskedelmi parkot is terveznek. Ez pedig sok mindent vonz majd magával. Így valószínűleg a környéken hamarosan nagyobb mozgás lesz.

Helló a felhők közül! - Forrás: habertürk
Helló a felhők közül! – Forrás: habertürk

Ma estétől tehát már a Harmadik Boszporusz-hídon is átmehetünk Európából Ázsiába, vagy vissza.

A projekt különleges érdekessége, hogy rengeteg professziónál fénykép készült az építkezés közben. Köztük nagy sok drone-al, amitől roppant látványosak lettek. Így ajánlott mindenkinek, aki szereti a hidakat, és a mérnöki teljesítményeket. Néhány ajánlott link:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.7/10 (6 votes cast)
Elkészült a Harmadik híd a Boszporusz felett, 7.7 out of 10 based on 6 ratings
 

2 Replies to “Elkészült a Harmadik híd a Boszporusz felett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .