2016. október 2-ai népszavazás külföldről.

2016. október 2-án népszavazás lesz.

Ha valaki lemaradt volna az eseményekről, akkor a Google-ba az október 2-ai népszavazás kulcsszavakat beírva kaphat válaszokat a kérdéseire, a politikai beállítottságától függően. Ez nem lesz téma a blogon.

Viszont aki a választás napján külföldön tartózkodik (pl. Törökországban), az az alábbiak szerint adhatja le a szavazatát:

A választókat mindjárt két csoportra osztjuk, e szerint olvassátok tovább:

Magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár

Ehhez kérelmezni kell a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételt. Legkésőbb 2016. szeptember 24-én, 16:00-ig (Budapesti idő szerint – CET). Ezt a magyarországi lakóhely szerinti jegyzőtől lehet kérni.

A kérelmet benyújtani lehet:

 

Külképviseleti névjegyzékbe vételének kérelme
Külképviseleti névjegyzékbe vételének kérelme – 1

 

Külképviseleti névjegyzékbe vételének kérelme
Külképviseleti névjegyzékbe vételének kérelme – 2

 

Külképviseleti névjegyzékbe vételének kérelme
Külképviseleti névjegyzékbe vételének kérelme – 3

 

E kérelem beadásával a jegyző felveszi a külképviseleti névjegyzékbe, és egyúttal töröli is a lakóhely szerinti listáról.

A külképviseleti szavazás alkalmával a szavazóhelyiségben (nagykövetségen, főkonzulátuson) a választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát érvényes magyar útlevéllel vagy magyar személyazonosító igazolvánnyal vagy magyar vezetői engedéllyel, azonban a lakcímkártya bemutatása – a belföldi szavazással ellentétben – nem feltétele a külföldön történő szavazásnak.

Törökországi címek, ahol lehet szavazni 2016. október 2-án, vasárnap 06.00 és 19.00 óra között

  • Ankara (Nagykövetség): Sancak Mahallesi, Layoş Koşut Caddesi 2. 06550 Yıldız / Çankaya, Ankara
  • Isztambul (Főkonzulátus): İmrahor Cad. No. 23 / Yankı Sok. No. 27, B Blok, Gürsel Mahallesi, Kağıthane, 34400 İstanbul.

 

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező, regisztrált magyar választópolgárok

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező, regisztrált választópolgárok levélben adhatják le a szavazatukat. A Nemzeti Választási Iroda szavazási levélcsomagot küld arra a lakcímre, amelyet a választópolgár a regisztrációs kérelemben megjelölt.

Az a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár, aki a 2014-es országgyűlési választások előtt, vagy azóta regisztrált, továbbra is szerepel a levélben szavazók névjegyzékében, vagyis nem kell újra kérnie a regisztrációt.

A regisztrációról itt olvasható további tudnivaló.

A szavazási levélcsomag visszaküldése történhet:

  • Postai úton (október 1-én 24 óráig kell beérkeznie a Nemzeti Választási Irodához)
  • Leadható bármelyik külképviseleten a szavazást megelőző két hétben, 2016. szeptember 17. és október 1. között munkanapokon, 09.00-16.00 óra között vagy a szavazás napján, október 2-án.
  • Leadható Magyarországon, bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodában a szavazás napján, október 2-án 06.00-19.00 óra között.

 

További információk a választás menetével kapcsolatban

Nemzeti Választási Iroda honlapja

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
2016. október 2-ai népszavazás külföldről., 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .