Minden év tavaszán előre állítjuk az órát. Mert ez így jó.

Minden ősszel pedig visszaállítjuk az órát. Ez viszont már nem olyan jó.

Ez nem törökös. Egy török ne nézegessen visszafelé, csak előre. A török a gázt nyomja, ne a féket!

Ezen kívül Törökország 800 millió-1 milliárd KWh mennyiségű energiát tud megtakarítani a nyári időszámítás hónapjai alatt.

 

A 2016. szeptember 5-i döntés értelmében október 30-án Törökország nem fogja az órát átállítani, marad tovább a nyári időszámítás. Ez azt jelenti, hogy most még Budapest és Isztambul között 1 óra eltérés van. október 30.-a után ez 2 órára növekszik.

Tehát mindenki, aki 2016. október 30-a után érkezik Törökországban, 2 órával előbbre kell állítania a vekkert!

Egyenlőre ennyi a hír. A nagy kérdés persze az lesz, hogy mi történik majd tavasszal? Lesz egy újabb előreállás? És esetleg majd abból megint nem lesz visszaállás? Így a végén majdcsak körbeérjük a Földet…

Bár valószínűbb, hogy egy darabig marad az, hogy se erre, se arra nem állítjuk az órát.

Hasonló történt már egyszer. 1978-ban döntöttek úgy, hogy kimarad a téli óra visszaállítás. És így is maradt egészen 1983-ig. De akkor mindjárt egy dupla nyári időszámítást vezettek be, így a szokotthoz lépest 2 óra eltérés volt. A visszalépéshez először szeptemberben álltak át egy amolyan őszi időszámításra, ami már csak 1 órával tért el. Majd pedig 1984 októberében visszazökkentek a téli időszámításban. Ezzel helyre is állt a megszokott idő. De a könnyebb visszaszokás kedvéért a következő évben a nyári időszámítás 1 hónappal később kezdődött, mint általában.

1925-1963, és 1965-1972 között pedig a nyári időszámítás maradt ki, így folyamatosan tél volt. Mármint az órában.

Ezen kívül pedig két alkalommal, 2011-ben és 2015-ben iskolai és politikai okok miatt késett az óra átállás.

2008-ben pedig egy olyan ötlet is előkerült, hogy Törökország egyáltalán ne az UTC+2-es időzónában legyen, hanem az UTC+2,5-ben.

Aki kíváncsi az óraállítás történetére, ide kattintson!

Mint láthatjuk, a megszokottól, eltérő óraátállás nem olyan ritkaság a törököknél. Ezzel nem is lenne gond, ameddig csak a mechanikus órákat állítgatjuk.

És igazándiból azzal sem lenne semmi gond, ha egyáltalán nem lenne téli-nyári állítgatás. Az alábbi térképen a narancssárgával jelölt területeken már nem állítgatják az órákat (a pirosokon meg sohasem volt óraátállás).

Nyári időszámítást használó országok - Forrás: Wikipédia
Nyári időszámítást használó országok – Forrás: Wikipédia

A gond mindig akkor van, ha össze-vissza állítgatjuk, nem állítgatjuk. Főleg, ha az utolsó pillanatban születik erről döntés.

Körülöttem legalább 70 darab olyan elektronikus óra van, mely automatikusan átáll téliről nyári időszámításra. Ezek közül olyan 20 db. van, amelyiken egészen biztosan ki lehet kapcsolni az átállást. Vagy ha nem is, akkor a tél idejére majd a Moszkvai időzónát használjuk. De ugyan így kb. 20 olyan eszköz van, amelyiket egészen biztosan nem lehet leszoktatni az átállásról.

Mondjuk a hűtőnél ez nem probléma. Mert ott max szívrohamot kap az ember, hogy elkésett a munkából. Meg ott manuálisan is be lehet állítani.

A teafőzőnek eltört a gombja (majd 3D-ben nyomtatunk újat!), így ott nem lehet kézzel állítani az órát. És nála létkérdés, hogy reggelre időben megfőzze a koffein adagot, különben estig sem találunk ki a lakásból…

A számítógépek esetében majd valamikor (5-25 év múlva) kijön egy frissítés, ami átrakja Törökországot egy másik időzónába (immár az UTC+3-ba). Onnantól már nem lesz gond vele.

A nyomtatónkhoz viszont egészen biztosan nem fog frissítés készülni. Ő egyébként is egy külön személyiség, amelyik csak akkor hajlandó dolgozni, ha mellette baltával lelkesedünk, táncolunk neki. Így végül is ott nagyon nem számít már egy kis időzavar…

A legizgalmasabb helyzet viszont a mobil részlegnél van. A telefonok és más kültéri egységek (pl. parkoló órák) esetén a pontos időt* a központból kérik le. Ott viszont a nemzetközi alapidő (hivatalos nevén egyezményes koordinált világidő, UTC) van tárolva, egy megjegyzéssel, hogy melyik időzónában található, és van-e nyári időszámítás (DST) érvényben. Tehát nem azt mondja, hogy pl. most 12.00 óra van Isztambulban. Hanem azt, hogy az alap UTC óra 09:00-et mutat, ehhez jön hozzá a +2-es időzóna, és még +1 a nyári időszámítás miatt.

Most ezt a rendszert kell átírni teljes erővel, a hátralévő 1 hónap alatt. Be kell vezetni az eddig nem létező Isztambul = UTC+3-at DST=0-át.

Aztán, hogy ezt majd a telefonok, és egyéb eszközök tudják-e majd értelmezni… azt már csak október 30-án tudjuk meg.

*A mobil hálózatban lévő idő, csak hivatalosan pontos. Vagy néha még annyira sem… Szerencsére az elmúlt években egyre erősebben lépett fel az igény, hogy a hálózati óra tényleg pontos legyen (miközben mondjuk a híradók órái egyre pontatlanabbak). Így most már nem találkozni olyannal, hogy a hálózati idő, és a valós idő között több percnyi a különbség. De még másodperc szinten is oké.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Az idén kimarad az óra visszaállítás Törökországban, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 


Warning: printf(): Too few arguments in /home/content/57/6899057/html/blog/wp-content/themes/travel-master/comments.php on line 48

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .