Csoki könyv

A tegnapi Csoki Múzeum után nem maradhat el a Csoki Könyv sem (meg a csoki bolt kifosztása). Főleg, mivel az egyik közeli rokonom, Saadet Özen állította össze.

A Csoki Könyv
A Csoki Könyv

A könyv címe Çukulata, és ő az első Törökországban, ami tényleg a csokiról szól.

A könyv pedig nem rövid. Ha minden lap csokiból lenne, akkor egy egész óvodában elcsábíthatnánk vele a gyerekeket (240 oldal).

És hogy miről szól ez a könyv? A csokiról!

Pontosabban a csokoládé törökországi megjelenéséről, nem nem kis mértékben a Nestlé-nek köszönhető. Így a könyvet is ő szponzorálta. Ami nem is meglepő, hiszen sok másik ország is a Nestlé-nek köszönheti az azték varázslat megjelenését.

Törökországba a XIX. században jelent meg először a csokoládé. De akkor még II. Abdülhamid szultán luxus fogadásain volt csak látható. A csoki is, ahogyan a ruhák is, Párizsból érkeztek. Mint a divat, mint valami különleges ínyencség.

Valószínűleg ebben az időben még nagyon kevés darabot tudtak csak beszerezni. És azt is messziről kellett szállítani. Így a szultáni palotában sok ember járhatott törött kézzel, akik megpróbálkoztak 1-1 darabot elcsenni…

A szultán valószínűleg felfedezte, hogy a háztartása lassan használhatatlanná válik, és a gipsz is fogyóban volt. Így 1908-ban felkérte a Nestlé-t, hogy nagyobb mennyiségben szállítson a csokoládéból. De még 1960-ig kellett várni, hogy az első csokoládégyár tényleg felépüljön Isztambulban. A környékbeliek legnagyobb örömére.

Bár, hogy ők hogy tudtak aludni, ha egész éjjel csoki illat lengedezte be az egész kerületet…

Azóta pedig a török csokoládékészítés megállás nélkül törtet előre. És a török csokik bizony-bizony roppant finomak.
(amíg leugrok a sarki csokiboltba, nézegessétek a képet)

Saadet Özen, Csoki Könyv - Forrás: Habertürk
Saadet Özen, Csoki Könyv – Forrás: Habertürk

A bolt kép után folytatjuk…

Tehát itt egy könyv, ami leír mindent, amit csak a csokiról érdemes tudni. Ennek egy része a történelem, amiből pár csokikockányit már fent említettünk.

De természetesen ennyiből nem áll meg. Hiszen a csoki nemcsak arról szól, hogy bekerül az országba (hanem, hogy a hasba kerül bele). E mellett még számos más érdekes és hasznos dolog is találhatunk. Pl. csoki a konyhában.

Arra azért minden vállalkozó olvasónak felhívjuk a figyelmét, hogy ez a könyv, nem egy egyszerű könyv. Ahogy a Végtelen történetekben is mondták: ez a könyv nem biztonságos! Aki olvassa, tartson maga mellett pár kg. csokoládét. De még jobb, ha egyenesen beköltözik a csoki boltba. Különben súlyos pszichológiai szakadékba lehet zuhanni. Nem mellékesen, az egész olvasóhelységet ellepi a nyál…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Csoki könyv, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .