Megjött a hó

Már majdnem véget ért a szeptember, így ideje volt már, hogy a hó benézzen Törökországba.

Isztambultól alig 500 km-e már hógolyót is lehet gyúrni!

Ez persze nem annyira meglepő, ha tudjuk, hogy Törökországban nem ritkák a 2000-3000 m-es hegyek, melyeknek a tetejét az örök hó borítja. Ráadásul ehhez nem is kell 500 km-t menni, mert Isztambultól légvonalban 100 km-e található az Uludağ, ami szintén egy havas csúcstartó (ő azért nem örök hómezős…nyáron a hó néhány hétre leugrik Antalya-ba a többiekhez).

Uludağ - Forrás: Wikipédia
Uludağ – Forrás: Wikipédia

De meghúztak egy képzeletbeli határt. Úgymond a civilizáció és az erdő között. Ha az utóbbiban esik a hó, akkor az kit érdekel… meg egyébként is ott mindig hó van, így meg pláne kit érdekel. Ha viszont az előbbiben esik a hó, akkor az már hír!

Persze ez így még mindig csalás, hiszen a fekete-tengeri tartományokban nagyon korán elkezd havazni. Ahogy haladunk kelet felé, úgy érkezik a tél is egyre hamarabb. Értelemszerűen a legkeletibb tartományba, Erzurum-ban szokták a havat először megpillantani.

Ez történt 2016. szeptember 24-én is.

Ilyenkor ősi szokás szerint a média kiküld oda egy olyan riportert, aki még életében nem látott havat. Ez lehet egy olyan ember, aki valamelyik déli tartományból származik, vagy egy olyan, aki az egész életét a Facebook-on töltötte. Mivel neki ez lesz az első esete, hogy a fehér porral találkozik (hacsak nem volt kapcsolata más fehér porral), így roppant érdekes interjúkat szoktunk kapni.

Erzurum eléggé a világ vége, és eléggé a helyek között található. Náluk nem az a természetellenes, amikor hó van, hanem amikor nincs.

Bitlis a hóban (2016. január) - Forrás: Sabah
Bitlis a hóban (2016. január) – Forrás: Sabah

Így az, hogy beköszöntött a tél, még nem jelenti azt, hogy kabátot kell húzni. Csak becsukják az ablakokat, hogy a hó mégse kerüljön be a nappaliba.

Bezzeg a riporter felvett mindent, amit csak az isztambuli boltban árultak (ahol még tart a nyári akció), és még így is fázik. De azért hősiesen felmászik az első hóbuckára (legyen akár 10+ cm magas is!), és így máris remek célpontot nyújt az iskolából hazainduló gyerkőcöknek, akik nem restek jó alaposan megdobálni.

Miután a riportert a társa kihúzta a hóból, következik az exkluzív bemutató. Mint valaki különleges természeti kiállítás, megismerkedhetünk a hóbuckával, hóemberrel, jégcsappal, és a legfurfangosabbal: a jeges úttal.

Miután a riportert a társa felsegíti a földről, még egy rövid körutat tesznek a környéken, és meginterjúvolják a helyi lakosokat, mit is szólnak a szokatlan időjáráshoz.

Erzurum - 2016 - 12 cm hó - Forrás: vatandanhaber
Erzurum – 2016 – 12 cm hó – Forrás: vatandanhaber

Az idei hó extra különlegessége viszont az, hogy még a megszokottnál is korábban érkezett. Bár biztos volt olyan a közelmúltban, amikor már szeptemberben havazott. De most úgy tűnik, hogy szokásosnál telesebb idő várható.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (2 votes cast)
Megjött a hó, 8.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .