Tombili macska

Úgy mondják, hogy Isztambulban háromszor annyi macska él, mint ember.

Tekintve, hogy az embereket sem sikerült még pontosan megszámolni, csak tippre kb. 20.000.000-an vannak, így a teljes macskapopuláció létszáma is bizonytalan. A fenti adatok alapján viszont olyan 60.000.000 körül kellene lennie…

Mégis, ezekből a rengeteg szőrös lények körül időről időre kiemelkedik egyik-másik.

Nem tudjuk, hogy a Tombili névre hallgató macska (pontosabban mivel macska, nem hallgat ő semmire, és semmilyen névre) mikor és hol született. Nem tudjuk, hogy az apja, anyja ki volt. De valószínűleg ezt ő maga sem tudta.

Azt sem tudjuk, hogy ki volt ő, és mivel tengette a napjai. Bár macska volt, így szinte biztos, hogy 98%-ban alvással.

Egyszer viszont éppen valahol az álom és az ébrenlét között volt. Ezen kívül két étkezés között is lehetett. Ennek örömére kifeküdt a napra.

De mivel mindezt Törökországban tette egy török macska, természetesen törökhöz méltóan feküdt ki.

Tobili macska - Forrás: patiliyo.com
Tobili macska – Forrás: patiliyo.com

Valószínűleg eme cselekedetét nap, mint nap (de még óráról órára is) megismételte. Csakhogy ezen a nevezetes napon arra járt egy fotós. Ki felismerte, hogy ez a macska pont úgy ül, és élvezi a reggeli napfényt, mint egy török. És lefotózta.

Ha a macska beszélni tudott volna, akkor bizonyára azt mondja, hogy De hát én török vagyok! De mivel macska is volt, meg török is, nem igazán érdekelte, mit történik a világban körülötte.

A kép viszont kikerült az internetre, ahol többen is felismerték, hogy bizony ez a török macska tényleg törökös. És el is készültek hozzá a különböző digitális változatok. Egyikben még teával is megkínálták. Mert úgy még törökösebb.

Tombili macska
Tombili macska teával

Majd eljött a 2016. augusztus 1-e, amikor Tombili nem mozdult többet. Ami jelzi, hogy bekerült a macskák mennyországába, ahol immár 24 órában lehet aludni, mindenféle felesleges erőfeszítések nélkül.

Isztambul Kadıköy népe viszont egyre inkább hiányolta az immár ikonikus macskát. Mígnem petíció indult, hogy az önkormányzat állítson neki szobrot, így örökké pihenő pozícióban legyen biztosítva ő, aki már az örök pihenését tölti.

16.954 aláírást sikerült összegyűjteni, minek eredményeképpen Seval Şahin uraság elkészítette a macska pontos szobrát. Abban a pozícióban, amiben leginkább ismerté vált.

Tombili macska. Az eredeti és a szobor.
Tombili macska. Az eredeti és a szobor.

A szobrot október 4-én adták át. Majd nemsokkal később a hozzá illő teát és a macska tápot is átadták.

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”hu”><p lang=”tr” dir=”ltr”><a href=”https://twitter.com/hashtag/4EkimHayvanlar%C4%B1KorumaG%C3%BCn%C3%BC?src=hash”>#4EkimHayvanlarıKorumaGünü</a> nü Tombilinin heykelinin açılışında kutladık! <a href=”https://twitter.com/hashtag/tombili?src=hash”>#tombili</a> <a href=”https://t.co/E6Phq8hNXU”>pic.twitter.com/E6Phq8hNXU</a></p>&mdash; Doğa İçin Çal (@dogaicincal) <a href=”https://twitter.com/dogaicincal/status/783251363274915840″>2016. október 4.</a></blockquote>
<script async src=”//platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

A macskaszobor megtekinthető Kadıköy-ben. Nem túl távol (jó 20 perc sétára) a kikötőtől. A pontos helyszín bizonytalan (elvileg a Ziverbey Güleç Çıkmazı-ban). Valahol itt keressétek.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
Tombili macska, 7.0 out of 10 based on 3 ratings
 

5 Replies to “Tombili macska

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .