A török Knight Rider

Vannak olyan szereplők, énekesek, filmek és sorozatok, amelyek az egész világra eljutnak.

De vannak olyanok is, amelyeket a törökök mindenkinél jobban kedvelnek. Annyira, hogy beépül a kultúrájukba. Ilyen pl. a Miki Egér, Michael Jackson vagy a Knight Rider.

Michal, K.I.T.T., a két főszereplő a törökök nagy kedvence volt, amikor a Knight Rider sorozat futott (1982-1986). A teljes sorozatot már hét alkalommal vetítették le újra! Legutóbb 2014-ben

Természetesen K.I.T.T. a kedvenc! Hiszen melyik török ne szeretne egy beszélő autót (szemben mondjuk egy beszélő utassal, amelyiken nincs kikapcsoló gomb). Ráadásul egy olyat, amelyik saját maga parkol, át tudja ugratni a forgalmi dugókat, na és persze a különleges gyorsasága!

Ezzel szemben Michael… hát.. egy külföldi, aki összeszedi a nőket… Erre kevesebb jelentkező van.

No de K.I.T.T!

Olyannyira kedvenc, hogy az eltelt évek, évtizedek után is elő-elő szedegetik. A legnagyobb megemlékezés 2005-ben történt, amikor az OPET nevű török olajtársaság egy többrészes reklámsorozatot rakott össze belőle. Egy török változatot. Főszerepben a híres török komikussal: Cem Yılmaz-al.

Az autó főszerepében pedig ezúttal G.I.T.T.-et láthatjuk, ami törökül azt jelenti, hogy menj! (bizonyos szövegkörnyezetekben menj a fenébe!), vagy más megfogalmazásban: takarodj!. A kinézete pedig…nos.. leginkább egy szuper LADA-ra hasonlít.

Az autó egyébként megtekinthető Isztambulban a Rahmi Koç Közlekedési és Technikai Múzeumban.

G.I.T.T. Isztambulban - Forrás: JoeP
G.I.T.T. Isztambulban – Forrás: JoeP

(a képet köszönjük JoeP-nek!)

Szerencsére az internet tele van rajongókkal, akik közül az egyik nem volt rest, és ezeket a reklámokat összefűzte egybe. Így egy egész estés 10 perces filmet tekinthetünk meg!

A törökül kevésbé tudóknak itt a egy kis kísérő segítségnek:

1. rész.

Itt még csak huhogások vannak, meg zene. Meg hamburger. Meg hajfixálás. Mivel jön az Opet, készülni kell! Csak ne lenne G.I.T.T. idegesítő huhogása, meg lámpája…!

 

2. rész.

Itt kezdődik a sorozat! Megismerjük, hogy ki, hogyan is ismerkedett össze a kicsodával, meg a kicsodákkal.

Helyszín: tipikus isztambuli műhely, valamelyik bizarr hátsó sikátorban.

És már meg is jönnek a szponzorok. Akik rácsodálkoznak, hogy micsoda autó bújt itt meg. És persze Michael is megjelenik. Fények, zene, és már kapja is a legjobb reklámért járó díjat. De hát még csak most kezdődött mindent! Hátrébb azokkal a díjakkal! Meg nem kell azokat az OPET feliratokat sem annyira az előtérbe hozni!

Eközben a szponzorok érzékelik, hogy G.I.I.T. tud ám ilyeneket is, mint: huh-hu!

És már itt is vagyunk a HQ-ban! Itt fontos és érdekes beszélgetés zajlik. De mivel erre még a szereplők sem figyelnek, így mi is eltekintünk ettől. Egészen addig, míg be nem lép a NŐ! Az autó persze mindjárt át is alakul esküvői módba.

Meg Michael kap egy órát. Jah, és Opet kártyát.

3. rész

Itt a benzinkútban (természetesen Opet) láthatjuk G.I.T.T.-et. Nemrég tisztították, így csillog-villog. Csak azt a fránya ajtót nem tudja egyedül kinyitni.

Hamarosan megjelenik a bevásárló lista. Ezt kell megvenni, vagy nem lesz vacsora. Ehhez el kell menni a Migrosba.

G.I.T.T. Michael kérésére átlakul bevásárló kocsivá, így ketten egyszerre tudnak vásárolni. Míg a kasszánál elmondják, hogyaz Opet kártyával vásárolva Migrosban kapott pontokból lehet tankolni, addig G.I.T.T. megszökik.

Nyomás utána a benzinkúthoz! No de hogyan lehet elmagyarázni azt, hogy egy beszélő bevásárló kocsi, mely valójában beszélő autó (mindkettő piros fényekkel), járt-e erre?

a

4. rész

Itt már komoly a tét. A rivális, nagyszájú úriember a kocsit szeretné megszerezni. Ehhez kihívja Michael-t egy versenyre. Ehhez persze G.I.I.T.-et a szuper benzinnel töltik fel.

A gombok nevei a kocsiban: csöves, búzás, korpás kenyér, és szuper benzin.

A versenyt természetesen Michael nyeri meg.

 

5. rész

Michael levelet kap, hogy el kell mennie Tibetbe. Merthogy ott vannak a reklámbabák!

Csakhogy a Gonosz, aki az előző részben az autót akarta megszerezni, most csalással a babákat próbálja megkaparintani. De Michael túljárt az eszén!

Itt jól látszik, mennyire vették komolyan a kampányt, mert ezek a babák tényleg léteztek!

 

VÉGE!

Azóta több, mint 10 év telt el. És ismét előkerült K.I.T.T. Ezúttal egy másik cég reklámjaként (Toya Next lakópark). És jóval kevésbé viccesen. Bár meg kell hagyni, a teljesen matt fekete betonkeverő, a K.I.T.T. lámpáival igazán jól mutat!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
A török Knight Rider, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

2 Replies to “A török Knight Rider

 1. Meg voltam róla győződve, hogy tényleg filmet is forgattak a kocsival. Egy illúzióval kevesebb. Viszont az a barokk copfos Devon, az mindent visz. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Én is így tudtam. Ráadásul a közvéleménykutatás is ezt az eredményt hozta (1 megkérdezett fő, ennek a 71,461%-a diplomás, 16,4629%-a vidéki és 26,6465%-a kutyapárti – a felmérés természetesen reprezentatív). Pedig tényleg jó lett volna egy film belőle!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .