Atatürk háza Beşiktaş-ban

Atatürk szinte folyamatosan járta Törökországot. Alig volt olyan hely, ahol ne fordult volna meg. És alig volt olyan hely, ahol huzamosabb ideig maradt volna.

Minden egyes hely, ahol járt, ahol aludt, az ma már múzeum. Vagy múzeumban található. Ahogy pl. az a hajókabin is egy múzeumban pihen, amivel Atatürk utazott.

Ráadásul ezek a múzeumok pedig nagyon iparkodnak, hogy valamit be is tudjanak mutatni Atatürk ottjártáról.

Íme az asztal, ahol Atatürk vacsorázott!
Íme a szél, ahol Atatürk ült, miközben itt vacsorázott!
Íme a tányér, amiből Atatürk vacsorázott!
Íme az ágy, amiben Atatürk aludt!

Atatürk 1912-1919 között bérelt egy lakást Isztambul, Beşiktaş kerületében.

Ezt a részt Akaretlernek hívják. 1875-ben épült ide egy egybefüggő házsor. Érdekessége, hogy Y alakban három utca találkozik itt, a házak ezek mentén helyezkednek el. Így nem egy házsort, hanem mindjárt hármat láthatunk. Ebből is a középső V alakban helyezkedik el.

A házak kb. egyforma méretűek, kivéve azt, ami az Y közepén található. Ő jóval nagyobb, mint a többiek, ami a geometriai elhelyezkedésből adódik.

Ez az Akaretler rész mindig egy különlegesség volt. Mindjárt a Dolmabahçe Palota mellett található, ami miatt kiemelt helynek minősül (e miatt nem találhatunk sem Google, sem Yandex utcatérképet). És ugyan ezért egy igencsak nagy presztízsnek örvendő helynek is számít. Ezzel pedig jócskán eltér a környezettől.

Az Akaretler szó azt jelenti, hogy kiadó házak. Ez a terület ma nem is lakásból, hanem kiadó irodákból áll. Alattuk pedig üzletek és éttermek vannak. Pont, mint egy kisebb, nyitott bevásárló központ.

Csakhogy míg Beşiktaş többi része, alig 1-200 m-e az Akaretler-től, már a szokásos Isztambuli életképet láthatjuk, addig itt, igencsak luxus üzleteket és hotelt találhatunk. Az éttermek azért már visszafogottabbak, mert mégiscsak a környéket kell kiszolgálniuk.

E mellett az Akaretler mögött találjuk a Beşiktaş focicsapat központját is.

Ezt az állapotot az 1996-os felújítás előtt érte el. Előtte inkább lakások voltak itt.

<a href=Beşiktaş valahol a 2 Világháború között. A kép tetején láthatóak az Akaretler. - Forrás: Eski Istanbul" width="500" height="309" />
Beşiktaş valahol a 2 Világháború között. A kép tetején láthatóak az Akaretler. – Forrás: Eski Istanbul

Atatürk is ide érkezett 1912-ben a testvérével, anyjával (Zübeyde Hanım) és a mostoha apjával. Így ez volt az első lakásuk Isztambulban. Egészen 1919-ig maradtak itt.

Ez idő alatt két háború is elszólította Atatürköt: a Balkán Háború, és az I. Világháború. Ezek után igencsak felfordult a világ, így nem csoda, hogy a család odébb költözött.

Az egyik forrás azt írja, hogy Atatürk háza 540 m²-es volt. Miközben az Akaratler technikai leírása szerint egy-egy lakás átlagosan 200 m²-es.

A 76-os szám, ahol az Atatürk család lakott, ma múzeum. A szokásos Atatürk ruhák mellett egy kisebb kiállítást láthatunk a Balkáni Háborúról is. És persze családi fotókat, levelezéseket is.

Beşiktaş 1950-ben - Forrás: Eski Istanbul" src="http://66.media.tumblr.com/71217430cbbc9e316123a78b7f7d1074/tumblr_nh4qsnTL251tmm2yno1_1280.jpg" alt="Beşiktaş 1950-ben - Forrás: Eski Istanbul" width="500" height="418" />
Beşiktaş 1950-ben – Forrás: Eski Istanbul
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Atatürk háza Beşiktaş-ban, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

2 Replies to “Atatürk háza Beşiktaş-ban

 1. Azért látszik, hogy a magyar és a török gondolkozásban testvérnép. Nehezen találok logikát a titkosításban: A kerítésen kívül nincs utcakép (TITKOS!), belül viszont van.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
  1. 15 éve voltunk Tunisban, ahol az Emír pont a legfőbb látványosság (Karthágó romjai) mellett építette fel a palotáját. De arra roppant allergiás volt, hogy nehogy valamelyik turista véletlenül lefényképezze a palotát. Persze ezrével érkeztek a turisták, amiket a romok között ezrével kószáló rendőrök próbáltak rábeszélni, hogy más irányba fotózzanak. Ráadásul már az is tilos volt, hogy a kamera a palota felé nézzen. Ezért a tettért akár a filmet is kivehették a gépből!! (akkor még filmes gépek voltak).

   Majd a kijáratnál bőségesen árulták azokat a képeslapokat, ahol a romok mögött szépen látszik az Emír palotája.

   A viccet, meg az abszolút dolgokat félre téve, ez egy bevett szokás. Vannak helyek, ahol egyszerűen tilos mindenféle fényképezés. Hiába van ultraszuper kémhálózat, meg műhold. Tilos fotózni, repülni, stb… az ilyen helyek közelében.
   A vicc viszont, hogy pont a tiltás miatt lesznek feltűnőek. Én nem is tudtam, hogy az a játszótér, ahova Árpival járunk, az alatt egy titkos katonai bunker van. Csak a repülős térképen be van jelölve…

   Ugyan ezen az elven, az összes laktanya könnyen megtalálható a Google és a Yandex térképek üres foltjai alapján.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .