Technika légi felvételek

Amióta az ember tud repülni, a felhők közé magával viszi a fényképező gépét is.

De azonkívül, hogy nagyon látványos képeket lehet készíteni, egyben nagyon hasznosakat is.

Mióta viszont számítógéppel irányított repülő eszközök vannak, lényegében korlátlan fotózási lehetőségekkel (az az SD kártya nem tesz tele olyan könnyen), azóta viszont teljesen más szintre emelkedett a technikai fényképezés.

İSTOÇ Új Dzsámi a levegőből
İSTOÇ Új Dzsámi a levegőből

Természetesen ebből az egyik legfontosabb az, hogy nekünk, épület-felújítóknak, olyan szögből is tud felvételeket készíteni, ahonnan eddig elképzelhetetlen volt. A legmegszokottabb, hogy pontosan felülről is tudunk fotózni. Így pedig a tető szerkezete nagyon jól látszik.

Ezt elvileg a Google is megteszi műholdról. De a mi képünk sokkal részletesebb lesz.

Ezt elvileg helikopterről is le lehet fényképezni. Rendszeres időnként készülnek is ilyen felderítő-városépítő-archiválandó légi fotózások, amiket az önkormányzattól lehet kikérni (persze jó sok pénzért). De a mi fényképünk ennél is jobb lesz. Ráadásul pontosan azt tudunk fotózni, amit akarunk.

Terepmunka felülről
Terepmunka felülről

És mi tudunk olyat is, amit sem helikopterről, sem pedig műholdról nem lehet: mi be tudunk repülni az épület mögé. Olyan helyre, ahova tényleg csak a madarak jutnak be (ők is inkább az után, ha már összeütköztek valamivel). Így pedig le tudjuk fotózni az épület hátulját. Méghozzá pontosan szemből.

Faház - a nem látható rész
Faház – a nem látható rész

Aztán persze előfordulhat, hogy jön egy széllökés, a drón nekicsapódik a közeli falnak, miután bezuhan az éhes kutyák közé…

Ennek kivédésére vettünk ilyen csinos propeller védőt. Két színben lehetett választani: baba-rózsaszín, vagy baba-kék.

Hosszan tanácskozás után a kék mellett döntöttünk…

Megkékült a drónunk!
Megkékült a drónunk!

Így felszerelkezve már semmi sem állhat az utunkba. Bármit, bármilyen irányból le tudunk fényképezni. Akár épületen belül is.

Hamam fotózás belülről
Hamam fotózás belülről

Kivéve a fákat. A mindenfelől belógó levelek továbbra is a drón legnagyobb ellenségei. Hiába csinálunk belőle salátát, csak le fogunk zuhanni… ahogy a korábbi 3 alkalommal is történt… Az egyetlen amit tehetünk, hogy viszünk magukkal olíva olajat, meg citromlét. Így legalább annyi eredménye lesz az egésznek, hogy jóllakunk…

Tehát egyfelől a házakat minden felől tudjuk fényképezni. És ez rengeteget segít a mi munkánkban. És persze sokszor érdekes is!

Cicus! Ne edd meg!!
Cicus! Ne edd meg!!

Viszont ez így még nagyon amatőr! Ha komolyabb dolgokat is szeretnénk, akkor jön elő az irányított repülés. Ez az, amikor a drónt elküldjük, hogy térképezze fel a környéket. Mi pedig addig beülünk egyet teázni. És közben reménykedünk, hogy a drón útközben nem fut össze valaki kiálló izével, amitől valamelyik kertben, erkélyen, vagy ereszcsatornában fog kikötni. Ilyet esetben a drón térképen jelöli, hogy hol is van éppen. Meg azért ez elég nagy zajjal jár. Főleg, ha a propellerek még működnek, és a drón valami kukákkal teli sarokba zuhant bele..

Térképezés
Térképezés

Ilyenkor a repülési magasságot jól meg kell választani. Minél följebb repül, annál biztonságosabb. Viszont annál kevésbé lesz a térkép részletesebb. Alacsonyan repülve pedig nemcsak azt kockáztatjuk, hogy valakinek elcsavarjuk a parabola antennáját, hanem a részletesebb képek miatt hosszabb távon is kell repülni. Ez pedig több akkumulátor használatot, több felszállást jelent. Azaz több teázást, minek eredményeképpen végül kell keresni egy kis szobát a közelben…

Az így készült térképek roppant hasznosak. És nagyon sok esetben roppant meglepőek! Ki hitte volna, hogy ott, azon a környéken a szomszédnak ilyen frappáns medencéje van! Egyáltalán, hogy a szomszédnak medencéje van! Egyáltalán, hogy van szomszéd, és nem a hadsereg rendez túlélő táborokat abban az elhagyatott kertben!

Mindemellett nemcsak hasznos, és nagyon részletes térképet tudunk készíteni ezzel az automatikus repüléssel. Hanem akár 3D-be össze is lehet állítani az egészet.

Igazándiból nem az automatika a lényeg, hanem az, hogy legalább 200 olyan fényképünk legyen, amelyikbe a repülési adatok is megtalálhatóak (pozició, magasság, repülős iránya, kamera iránya 3D-ben, stb…). Az automatizálás ott segít, hogy nem nekünk kell irányítani a drónt. Így pedig amellett, hogy munka közben lehet teázni (meg izgulni, hogy nekiment-e már valaminek), de biztosítva van, hogy egyetlen fénykép se hiányozzon.

3D fotózás
3D fotózás

Ezzel a 3D képpel sok mindent lehet kezdeni: lehet balra forgatni. Meg jobbra is. Felfele és lefele is. Meg előre, és hátra. De egyenlőre nem jöttünk rá, mire lehetne tényleg használni.

Persze ki lehetne nyomtatni 3D-be, házastól, utcástól, autóstól és macskástól. Ami azért nem rossz. Meg jól néz ki. Igazán jól néz ki. Így egyenlőre folytatjuk a 3D-s térképezést is. Talán majd Isztambul 1-2 jellegzetes épületeiről is készítünk ilyen képeket.

Macska uraság az ex-emeleten
Macska uraság az ex-emeleten
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Technika légi felvételek, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

7 Replies to “Technika légi felvételek

 1. Mi ez, fokozatos elvonás? Múlt héten egy nap maradt ki , most kettő, meddig mehet ez még tovább ? 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Ájájájáj…. van, aki figyel… és még számol is! Jaj nekem!

   Általában előre írom a bejegyzéseket, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen e miatt éjszakáznom. Aztán ilyenkor néha előfordul, hogy elírom a dátumot, és a bejegyzés nem akkor érkezik meg, amikor kellene. Egyszer sikerült az évszámot elírnom, és egy hétig tartott, mire megtaláltam…
   A legtöbbször azért sikerült a hibát délig kijavítani, és akkor nem tűnik fel annyira (ráadásul a dátumos is visszaállítom – hehehe). De mostanában elég sokszor kell terepre menni, így van, hogy csak másnap derül ki, hogy valami kimaradt. Egy napot pedig nem akarok visszadátumozni, mert lehet, hogy valaki pont ezért nem tudja elolvasni.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Természetesen érthető, de vagyunk egy páran, akik függőek lettünk, és naponta lessük a napi adagunkat. Ha kimarad, elvonási tünetek jelentkeznek. 🙂
    Hogy a címbeli témához is köze legyen, van egy kérdésem. Úgy emlékeztem, tőled láttam egy drónos képet a Yeni Cami-ról pont felülről, de most nem találom. Hol találom, vagy nem a tied volt?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Kedves Cyber Macs,irtam Neked,de nem ment el az uzenet. Tudnal adni egy e mail cimet?
  Udvozlettel,Mihalik Eva

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Köszönöm, akkor máshol láttam.
  A feltöltött képeidet már felfedeztem, és örömmel böngésztem.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .