93 éves lett a Török Köztársaság

Szombaton, 2016. október 29-án ünnepelte Törökország a köztársaság kikiáltásának 93. évfordulóját.

Tekintettel az év eseményeire, az idei ünnep különösen megmozgatta az embereket. Előtérbe került az a különleges nacionalizmus, ami a törökökre jellemző*. Aki csak tehette, elment ünnepelni, énekelt és zászlót lobogtatott.

A Török Köztársaság alapjait Musztafa Kemal Atatürk tette le, és hozta létre. 1923. október 29-ével egy hosszú folyamat záródott le. Ez indult a halódó és széteső Oszmán Birodalommal, mely úgy szeretett volna a történelem fekete lukjából kiugrani, hogy belépett az I. Világháborúba. Akkor még jó ötletnek tűnt a németek oldalán harcolni, hogy ezzel is visszaszerezzenek valamit az elveszett birodalmi területekből.

A háború nem az elvárások szerint alakult, hiszen az Oszmán Birodalom valahol az 1500-1600-as években megragadt, és csak minimálisan követte a fejlődést. Így szinte az összes fonton csak vesztettek a törökök.

Kivéve a nyugati véget, a Dardanellákat, ahol Atatürk megállította a szövetséges seregeket. Így Isztambult nem tudták elfoglalni.

A háború vereséggel végződött, a szultán fegyverletételre kérte az országát. A szövetségesek pedig bevonultak Isztambulba. Ennyi elég is volt, az embereknek elege lett a szultánból. Inkább Atatürköt követték.

A Függetlenségi Háború, melynek eredeti célja a szövetségesek kipaterolása, és Törökország feldarabolásának megakadályozása volt, végül a Köztársaság lett az eredménye. Így ez nevezhető egy folyamat végének. Míg egyúttal egy másik folyamat kezdetének is.

A Török Függetlenségi Háború alatt a nők, a gyerekek és az öregek sokat segítettek a logisztikában. Hiszen egy hatalmas, elmaradott országról volt szó. A kép Kastamonu egyik szombóluma. Forrás: insanhaber.com
A Török Függetlenségi Háború alatt a nők, a gyerekek és az öregek sokat segítettek a logisztikában. Hiszen egy hatalmas, elmaradott országról volt szó. A kép Kastamonu egyik szombóluma. Forrás: insanhaber.com

Így minden évben október 29-én több dolgot is ünnepelnek a törökök. Egyrészt a függetlenségüket, hogy nem egy diónyi ország maradt az egykori birodalomból. Itt különösen az izmirliek lobogtatják a zászlókat lelkesen. Ez volt ugyanis az egyik első város, amit a görögök elfoglaltak. És a törökök nem is igazán akarták visszaszerezni. Csak Atatürk makacsságának köszönhető, hogy Izmir ma nem görög város Szmirna néven.

Izmir ünnepel - Forrás: Habertürk
Izmir ünnepel – Forrás: Habertürk

Másrészt pedig a köztársaságot, és Atatürköt ünneplik a törökök. Főleg az elmúlt időszak eseményei miatt most nagyon előtérbe került, hogy a törökök vezére mi mindent tett az országért. Néhány példa a sok közül:

  • Béke: Csak nézzük rá Európa térképére mi minden történt 1918-óta! Pl. a II. Világháború. Vagy számos polgárháború. Ezekből Törökország mind-mind kimaradt.
  • Női választójog: Sok-sok-sok európai országnál korábban vezették be a törökök a nők szabad választását. (azaz, amikor a nők szabadon választhatnak. Nem ám félreérteni, hogy bárki szabadon választhatott nők magának! Ejnye!)
  • Írás: Atatürk szinte teljesen eltörölte az írástudatlanságot. Bevezette a latin ábécét.
  • Gazdasági és politikai fejlődés: Az ország néhány év alatt kiugrott a középkorból. Mára a térség meghatározó országa lett.
  • És még sok-sok minden

Ezt egyébként legjobban mi, magyarok érthetjük meg, mert mi hasonló cipőben jártunk. És mi történt az elmúlt 100 év alatt? Csupa jó?

A köztársaság ünneplése egy korai fényképen - Forrás: insanhaber.com
A köztársaság ünneplése egy korai fényképen – Forrás: insanhaber.com

A mostani ünnep a 93. volt. A legnagyobb zászlólengetések mindig a fővárosban (Ankara), Isztambul, és mint említettük, Izmiben zajlanak. De természetesen a többi helyek is beszállnak az ünneplésbe. Néhány érdekesebb kép az országból.

Kapadokya - Forrás: Habertük
Kapadokya – Forrás: Habertük

 

Törökország térképe 2123 emberből - Forrás: Hürriyet
Törökország térképe 2123 emberből (Izmir) – Forrás: Hürriyet

 

Vízalatti zászlóerdő - Forrás: HaberTürk
Vízalatti zászlóerdő – Forrás: HaberTürk

 

Ez is egy ilyen vízalatti zászlózgatás (Antalya) - Forrás: Habertürk
Ez is egy ilyen vízalatti zászlózgatás (Antalya) – Forrás: Habertürk

 

Egy nagyon-nagyon-nagyon-nagyon hosszú zászló - Forrás: Milliyet
Egy nagyon-nagyon-nagyon-nagyon hosszú zászló – Forrás: Milliyet

 

A köztársaság ünneplése egy korai fényképen - Forrás: insanhaber.com
A köztársaság ünneplése egy korai fényképen – Forrás: insanhaber.com

Még több archív fénykép.

Atatürk fényképek.

Törökországban ma 53.318 ember él, akik 1923. október 29 előtt születtek. Ők látták a Köztársaság születését is.

Végére pedig 2 igazán jól sikerült reklám az idei köztársasági ünneppel kapcsolatban.

* Török nacionalizmus: Az Európában megismert nacionalizmust általában így lehet egy mondatban leírni: Én X vagyok, ez tök jó, takarodjon mindenki más.
A törököké ezzel szemben ilyen: Én török vagyok, ez tök jó. A mindenki mást elég gyakran el is szokták felejteni. Néha túlságosan is. Kivéve persze, ha lehet neki szőnyeget eladni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
93 éves lett a Török Köztársaság, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .