Bemegyünk a sűrűjébe

Folytatódik a Fatih kocsikázás. A múltkor kifele mentünk, ezúttal pedig befele.

Úgy, direkt a sűrűjébe…

Talán lesz majd egy ilyen sorozatunk is: kocsikázás Isztambulban. Ez attól függ, hogy mennyire érdekelne titeket egy ilyen (meg, hogy hányan lesznek rosszul ettől a fenemód rezgő kamerától). Még van néhány út, amit nem próbáltunk. 😉

De ha úgy érzitek, nagyon unalmas, akkor felrakok egy ötórás pénteki dugós videót, ahol összesen haladunk 2 km-t. Na, az tényleg unalmas!

Fatih kerületben kocsikázni egyébként is nagy élmény. Nem feltétlenül jó, de mindenképpen nagy..hatalmas! Főleg, ha van egy navigációs programunk, ami segít minket bevinni a dzsungelba.

Ugyanis az ilyen útvonaltervező programokban az utakat meglehetősen egyszerűen kategorizálják: fő út, nem fő út, föld út, meg autópálya fajták, és sima utcák. Ezek közül egyik sem található Fatih kerületben.

Az alábbiak úttípusok viszont teljesen hiányoznak:

 • Meredek út
 • Nagyon meredek út
 • Nagyon meredek út, még nyáron, száraz időben is csak lánctalp és kecskék segítségével használható felfelé. Lefelé persze elég ha csak a fék működik, de az se kötelező.
 • Éles kanyar, a befordulás nehézkes
 • Befordulás csak dupla ipszilonnal
 • Egyáltalán nem lehet befordulni
 • Mégis be lehet fordulni, ha megkérünk 20 helyi lakost, hogy fogják meg az autót, és rakják át a másik utcába.
 • Keskeny utca, kétirányú forgalom elképzelhetetlen. De azért még félre lehet állni.
 • Keskeny utca, kétirányú forgalom elképzelhetetlen. De azért a közeli erkélyre még mindig félre lehet állni.
 • Keskeny utca, még az autó sem fér be. Kövessük tehát a betonkeverőt.
 • Egyirányú utca, de mindenki szembe jön.
 • Piac miatt az utca le van zárva. Nem minden nap, csak éppen amikor arra jársz.
 • Nincs piac, de itt mindig parkol valaki az út közepén.
 • Itt az emberek inkább az út közepén mennek. Előrehaladás átlagsebessége: 1 km/h
 • Ebben a szűk kisutcában csuklós buszok szoktak x-, y-, és z-ben megfordulni.
 • Vigyázat, mert itt a menetrend szerinti járat is szembe jön!
 • Ebbe az utcába néha beáll egy busz, majd a sofőr elmegy ebédelni.
 • Ezt az utcát a sarki étterem rendszeresen telepakolja asztalokkal, székekkel. Így áthaladáskor őket kell kerülgetni.
 • Ez az utca egy kerten halad keresztül.
 • Itt valójában park van, de azért menjünk tovább nyugodtan.
 • Az utat rövidíteni kell úgy, hogy áthajtunk a gyalogosok között, majd 2 percig szembe megyünk a forgalommal. Máskülönben nem lehet befordulni.
 • Vigyázat, hivatalosan itt alagút van. Valójában ez egy 130 cm-es luk a Fal alatt. Az áthaladás egyes járműveket (ez a forgalomban lévő autók 99%-át jelenti) átalakíthatja cabriora!
 • Az út macskaköves. Ajánlott a traktor használata.
 • Az út tele van macskákkal, és nem fognak elmenni.
 • Kutyák is vannak.

Ezek mind-mind sima utcaként vannak feltüntette a navigációs térképen. Holott valójában nagyon is befolyásolják az utazási időt. A program kiírja, hogyha jobbra a kisutcában rövidíthetünk, és akkor 2 perc múlva meg is érkezünk. Majd eltelik 90 perc, és mi még mindig ott balettozunk valahol…

Ezért van az, hogy a videók alatt halhattátok a navigáció hangját. De mikor ő balra fordulást javasol, én inkább jobbra megyek. Igazándiból csak a társaság miatt szoktam bekapcsolni. Mostanában azon dolgozom, hogy lecseréljem a hangot Darth Vaderre, hogy ő osztogassa inkább a tippeket.

És akkor lássuk is a videót!

Igazándiból a 11. percig amolyan csendélet zajlik. Még dudát sem hallani (kivéve persze mindjárt a 8. másodpercet). Hiába van egy taxis, ami bekéredzkedik a sor közepére.. De gondoltam, azért ez is érdekes lehet. Ez a sima, mindennapos, eseménytelen kocsikázás.

Besiktas-ból megyünk Karaköy-be. Útközben dzsámi, jobbra Galata-torony, és ilyesmik…Majd pedig az 5:55 táján kijutunk az Aranyszarv-öbölhöz. Ez szerintem egészen látványos. Lehetne… De a fix kamera miatt jóformán nem látunk semmit. De azért egy beállványozott Yeni Cami pont befért a képbe!

A 9. perc az, ahol kiérünk a klasszikus turista negyedből. És a bazár kerületből is. Innentől az utca is keskenyebb, és jobban hasonlít az igazi Isztambulra. Végig az Aranyszarv-öböl mentén mentünk.

És akkor a 11. perc, ahol megyünk a sűrűjébe. Majd mindjárt rá kell ébrednünk, hogy az az út, ami egyenesen felvisz a dombra (kb. 150 m-es szintkülönbség, a kocsi kétszer gurul vissza, útközben pedig mindig meg kell állni, mert valaki ott selfie-zget az út közepén) a görög iskola mellett, az most éppen le van zárva. Mert valaki krumplit pakol ki a teherautóból.

Nembaj, mert ott a B-terv. Igazándiból mindig kell, hogy legyen B-tervünk. Meg C, D, E, F, G, de még Zs-terv is. Nagyon ritka, amikor bejön a B-terv. De most ez egy olyan különleges alkalom volt.

Ez egy másik utca, ami bár nem olyan meredek, mint az A-tervben levő, de azért itt is jobb, ha nem kell visszatolatni. Mert egyébként ez főút. És kétirányú.

Nem is olyan sokára felérünk a tetejére, majd 14:50-nél kikanyarodunk a főútra.

Onnan lehet tudni, hogy ez a főút, mert sokkal többen közlekednek rajta. Főleg gyalogosan. Meg sokkal többen parkolnak az út közepén, hiába pakolta tele az önkormányzat mindenféle akadályozó vasakkal. Jah, és busz is jár rajta… de az nem jelent semmit.

A 15:46 az a hely, ahol végre bemennénk a célutcába. Előtte azért még át kell vágni egy büfé kisszékei között, amik mindig az úton hevernek. De ma ez (is) éppen le van zárva.

Szerencsére ott a párhuzamos utca, amivel ugyan oda juthatunk. Számoljuk is, hogy hányszor fordultunk jobbra!

Eeeeegy….kettőőőőőő….háá, hopp, egy autó! De rendes volt, mert ő tolatott vissza.

Aztán háááááárom, és jönne a negyedik. De az a szokásos isztambuli helyzet fordul elő, hogy mindenki csak érkezik. Senki nem akar menni. Pláne hátrafelé. Ilyenkor jön a tologatás. A merci pedig extra rendes volt, mert beállt úgy, hogy lezárt az én kijáratomat.

És amikor már az ötödik jobbra fordulúval odaérnénk a célba, kiderül, hogy az az utca is le van zárva. Marad az, hogy ide kell leparkolni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Bemegyünk a sűrűjébe, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

8 Replies to “Bemegyünk a sűrűjébe

 1. Szerintem ott rontod el, hogy magyar nyelvű navigációt használsz. Ha török lenne, abban biztosan lennének olyan utasítások, hogy „menjél balra, de a jobb sem rossz”, meg „hajts be az egyirányú utcába szemből”, meg „állj meg és igyál egy teát”. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Régebben használtam a török nyelvű navigációt, azzal a felkiáltással, hogy legalább tanulok törököt. De a többiek azt mondták, hogy a robot néni még nálam is rosszabbul beszél. Pedig az már nagy szó!
   Valószínűleg valami szibériai vendégmunkást kértek meg, hogy olvassa fel a szöveget. Olyan hangja van, amint aki útközben 4-5 alkalommal leharapta a tapétát a falról.

   E mellett szerintem is tarthatatlanul töröktelen a török navigáció. Mertha még csak a „hajts be szembe az egyirányúba” kifejezések hiányoznának csak! De ahogy utasít jobbra-balra… semmi törökös nincs benne. Semmi olyan, hogy „figyu tesó, most dőlj be balra!” vagy hasonló.

   Azért is akarok waze-t használni, mert ott tudok saját magamnak hangokat szerkeszteni. Majd feltöltöm valami vidámabbal. Csak az a baj a waze-vel, hogy egy húszmilliós városban nagyon nem elég, ha csak 20 ember használja…

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Ha ” balra Galata-torony”, akkor elég kétbalkezes lehetsz :-), vagy a bal a jobbik kezed. Az Aranyszarv mellett mindenki milyen szépen betartja a 30 km-es sebességkorlátozást 🙂 Ez olyan ünnepnap lehet, amikorra azt mondtad, hogy kiürül Istanbul, mert végig száguldottátok az utat. Nekem az a pillanat tetszett a legjobban, a vége felé, amikor egyszerre érkeztetek az elágazásba, szemben a mercedes, jobbról is kocsi és ti. Egyébként gratulálok, jól belerázódtál az istanbuli vezetési stílusba.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Köszönöm! 🙂
   Tényleg ünnepnap volt.
   Magamat nem akarom védeni, mert annyival megyek, amennyivel hagyják. Amennyire lehet, azért odafigyelek a sebességkorlátozásra. Mégis meglepődtem, hogy a videón milyen gyorsnak tűnik. Majd megnézem, hogy ez a felvétel sajátossága, vagy tényleg ráesett egy tégla a gázpedálra..
   Egyenlőre még válogatom a programokat. Hátha van olyan, amin a kocsi sebessége is látszik, meg esetleg egy mini térkép is. Úgy izgalmasabb lenne. 🙂

   A jobbra-balra tornyos dolgot javítottam.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Már kétszer, vagy háromszor futkároztam így a Nagybazárban is, de arról sajnos nem találtam felvételt.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. „Ez attól függ, hogy mennyire érdekelne titeket egy ilyen…”
  Súlyos hiba lenne abbahagyni! Főleg a 11.perctől a lelkemnek oly kellemes a környék!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .