Anatólia történelme pisztáciahéjban – 3. rész

A perzsák egységesítették Anatóliát. A görögök feldarabolták. Jöttek a rómaiak, és újra egységesítettek. Jöttek a gótok, és újra daraboltak. Jöttek a bizánciak, és újra egységesítettek. Jöttek a keresztesek, ők megint daraboltak. Végül jöttek a törökök, akik ismét egyesítettek.

Anatólia történelmének 500 éve röviden.

Mindez persze karddal, lándzsával meg csúzlival.

Ott tartottunk, hogy a görögök nem tudtak megegyezni Nagy Sándor birodalmának a folytatásában. Ahogy egyre inkább darabolódott a birodalom, úgy jöttek létre a kisebb államok, királyságok. Ezzel pedig az egész politikai kavalkád lett egyre intenzívebb. A résztvevők pedig a játéktéren kívülről is elkezdetek újabb játékosokat behozni. Köztük a rómaiakat, és a punokat (karthágóiakat), mivel abban az időben ők képviselték a nagyhatalmakat.

A görögök és a rómaiak már korábban is gyakran összetűzésbe kerültek. A Földközi-tenger partjain mindenhol görög kolóniák virágoztak, így Itáliában is. Róma pedig őket kebelezte be elsőként, amikor terjeszkedni kezdett. Ezek a hódió hadjáratok viszont még legtöbbször Róma közelében zajlottak. Hiszen ekkor még nem beszélhettünk birodalomról, csak Római Köztársaságról.

A II. pun háborúban viszont Róma megerősödött, mivel az egyik legfontosabb riválisa esett ki. De még ez sem adott elég okot nekik, hogy Anatóliáig, vagy akárcsak az ősi görög földig terjeszkedjenek. Volt nekik akkor bőven más helyük háborúzgatni. Nem beszélve a köztársaság egyéb problémáiról.

Csakhogy a görögök (és a makedónok) annyi fegyvert halmoztak fel, hogy nem tudtak már vele mit kezdeni. Haza mégse vihették őket, mert az asszony azzal darabolja fel őket. Így végül a sokadik újabb háborúba kezdtek valahol Anatólia nyugati végén. Ott viszont Pergamon, és Rhodosz királyság volt, akiknek elegük lett már a sok ellenségből. És látták, hogy Itáliában új birodalom van születőben. Aki nem mellesleg ért a görögök aprításához is. Így a rómaiak segítségét kérték.

Akik meg is érkeztek, és le is győzték makedónokat. Meg a görögöket. Ezzel pedig meghódították Görögországot, és Anatólia nyugati partvidékét is.

A mesének itt lehetne vége, de valójában még csak most kezdődik.

A történet két oldalon zajlik. Egyrészt a római oldalon, ahol szintén két színdarab fut párhuzamosan: vagy a külső ellenségekkel foglalkoznak (jellemzően hódítással), vagy a belsővel (ez meg jellemzően bicskás hátbaszúrásokkal járt). Míg a keleti oldalon, Anatóliában ezt használták ki. Amint a rómaiak figyelme nyugatra terelődött, mindjárt ellentámadásba indultak, és jelentős területeket foglaltak vissza.

A rómaiak az ilyesmire nagyon allergiásak voltak. Minden alkalommal, amikor visszatértek, hogy rendet tegyenek, akkor egy kicsit még visszább tértek. Mígnem valaki azt nem mondta, hogy “Főnök! Lejöttünk a térképről!”. Ez a mondat már a Kaszpi-tenger partján hangzott el.

Így végül a rómaiak bekebelezték egész Anatóliát.

Kis-Ázsiai a római hódítások idején. - Forrás: Wikipédia
Kis-Ázsiai a római hódítások idején (klikk a nagy méretért). – Forrás: Wikipédia

Hihetetlen, de majd 8.000 év után tényleg béke lett Anatóliában. Olyannyira, hogy amikor majd a 4. században a gótok érkeznek, akkor ellenállás nélkül fosztogathattak, hiszen egyetlen légió sem állomásozott a területén. De ennyire még ne szaladjunk előre!

A rómaiak érkezése, az így kapott béke nagyon fontos mérföldkő volt Kis-Ázsiai életében. A mai Anatólia egyik alap tartóoszlopát a görögök adták. A másikat pedig a rómaiak.

Ők elsőként Ázsia (Asia) provinciának nevezték, majd ezt ketté osztották: Asia Prima, Asia Secunda. Ezeket további területi egységekre osztották. Sok körzet ma is ezeket a neveket használja (pl. Kapadokya – Cappadocia), bár a méretük nem egyezik a mostanival. Egyes esetekben még a helyük sem.

A rómaiak úgy készültek, hogy ez a világ már mindörökre a birodalom részese lesz. Ez alapján fejlesztették törvényekkel, úthálózattal, vízvezetékekkel, oktatással, vallási központokkal, stb.. Új városokat is alapítottak, és nagyban támogatták a letelepedéseket is. A kereskedelem fejlődött, virágzott a mezőgazdaság.

Földrengések esetén (mint ami pl 115-ben volt Antiochiaban) pedig a hatalmas Római Birodalom segített az újjáépítésben. Korábban egy-egy ilyen esemény a teljes királyságot elpusztította volna, míg ezúttal néhány év múlva helyre állt a rend, az élet ment tovább.

Tényleg sikerült egy virágzó, gazdag provinciát kiépíteniük. Ebben nagy szerepet játszott, hogy ekkoriban a Római Birodalomban tényleg jó volt az élet. A határok viszonylag messze voltak Anatóliától, illetve a természetes határok (tenger, Kaukázus, sivatagok) elég jó védelmet nyújtottak, csendesek voltak.

Ma rengeteg épület látszik, ami a római időkben épül. Hidak vannak, amiket ma is használnak. Több kiváló tudós, és gondolkodó is ez időtájban született. Pontosabban az adott környezetben volt lehetősége, hogy az idejét gondolkodással töltse, ne pedig valamelyik görög/perzsa/hettia/egyiptomi/kitudjamilyen kard hegyén végezze.

Az i. sz. 1. században erősödött a kereszténység. A vallásnak nagyon jó táptalaja volt Anatólia. Több fontos esemény is itt zajlott. A közelben született Örményország, majd Örmény Birodalom lett az első ország, amelyik hivatalosan is keresztény lett. Anatóliában pedig több zsinat is zajlott. Köztük a Niceai, ahol többek között a Húsvét számítását is meghatározták. Ezt a helyet ma úgy hívják, hogy Iznik.

Érdekesség, hogy a kereszténység terjedése a betelepített zsidó kolóniáknak volt köszönhető. Akkor még a két vallás nagyon hasonló volt. Római szemmel mindenképpen, akiknek olyan sok kalandos istenük volt, hogy az már elegendő volt egy ókori szappanoperának.

– Nézd drágám! Keresztények!
– Mi nem keresztények vagyunk, hanem zsidók…!
– De hát csak egy Istenük van. Mennyivel egyszerűbb az úgy! Nálam lemegy a nap is, mire mindegyiknek külön-külön jó reggelt kívánok…
– Igen de…
– Meg van az a szent könyvük is.
– De a miénk a Tora. Nem a Biblia.
– Nem mindegy, külföldiül van.. Meg szakálluk is van! Drágám, hagy legyek én is keresztény! Léci léci!
– Jó, csak este hagyjad, hogy én nézhessem a kandallót…

Majd amikor Európában megkezdődik a népvándorlás, és a kalandozások, akkor azok… nos… leginkább Európában zajlanak. Anatóliát messze elkerülik. Köszönhetően a természetes határoknak (is).

A gótok viszont 256-ban gondoltak egyet, és a tenger felől érkeztek (ez később Kolumbusznál is bevált). Trebizond (ma Trabzon) városánál értek partot. És ha már itt jártak, elvittek mindent, amit csak tudtak. Mivel pedig római katonával nem nagyon találkoztak, az egész Fekete-tenger vidékén kedvükre kalandoztak. Bizánccal szemben, Kalkedónban (ma Kadıköy) még egy amolyan rabló tanyát is állítottak. Ez lett a központjuk, innen jártak fosztogatni  Nikomédia (Izmit), Prusza (Bursa), Cius (Gemlik) és Nicea (Iznik) ellen.

A rómaiak tehetetlenek voltak egy ideig. Hiszen a gótok Itáliáig is eljutottak. És rajtuk kívül mások is eljártak shoppingolni. Végül Valerianus császárnak sikerült elüldöznie őket. De a gótok visszavonulás közben földig rombolták Epheszosz városát.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Anatólia történelme pisztáciahéjban - 3. rész, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

One Reply to “Anatólia történelme pisztáciahéjban – 3. rész”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .