Marmaray 2.0

Még alig készült el a Boszporusz alatti metró, a Marmaray (igazándiból még nincs is teljesen kész), de hamarosan épülhet már a következő is!

Természetesen nem titok, hogy 2 kontinens, és 2 x 10.000.000 ember összekötéséhez kevés a 3 híd + 1 alagút. Így nem az a kérdés, hogy szüksége van-e egy második metró alagútra Európa és Ázsia között (sokkal inkább szükség lenne-e egy 9.-re, esetleg egy 10.-re…). Hanem, hogy mikor, és hol épüljön.

A politika kampányokban előszeretettel szerepel, hogy Isztambult cikk-cakkba telefúrják metróval. És ha már így tesznek, akkor miért is ne? alapon bekerül 1 db. színes csík is, ami egy Boszporusz-alatti vonalat jelent.

De csak egy darab. Mert kettőt bejelölni már nagy bátorságra vallana. Egyet viszont még simán be lehet vállalni. Ennyi belefér. Ez még olyan, mint amikor a villanyszerelő megígéri, hogy holnapra megjavítja a lámpát, és már eltelik 5 év is, de azóta nemhogy a lámpa nem működik még mindig, de 8 másik dolog is elromlott azóta.

Szóval egy alagút nem egy olyan dolog, amit ne lehetne hozzácsapni bármelyik politikai kampány végszavához. Közvetlenül az ingyensör és a világbéke előtt. Aztán ha mégis megépül, akkor lehet mondani, hogy hát én megígértem!

Éppen ezért olyan sok meglepetés nincs abban, hogy egy újabb alagút készül a Boszporusz alá.

Sőt! Az az igazság, hogy egy alagút már nagyban épül. És már csak 5 perc/holnap, és át is adják! Miközben a Marmaray hatalmas hírverésnek örvendhetett (hiszen az első olyan alagút volt, amelyik 2 kontinens – Európát és Ázsiát – köti össze), addig az Avrasya Tünel (Eurázsia Alagút) szép csendben épülget. Olyannyira hang nélküli, hogy még az építkezés közelében lakók sem tudják, mi is épül ott pontosan. Meg, hogy az mire lesz jó, stb…

Holott a legújabb hírek szerint 2016. december 20-án fog sor kerülni az átadásra. Az pedig kevesebb, mint 1 hónap!

Oké, mondjuk hogy, az csak egy autós alagút lesz. Sokkal izgalmasabb, ha egy metrót is begyömöszölünk a lukba. Mert akkor… hát lesz egy metrónk is az alagútban. Szemben azzal, amikor nincs metró az alagútban. Ez mégiscsak jobb, több, drágább, klasszabb, zakatolósabb, stb..

Ebből a verzióból a legkomolyabb terv 2015. elején látott napvilágot (jött ki a nyomtatóból). Itt nem piskótáztak baklaváztak. Mindjárt egy háromemeletes alagútban gondolkodtak, amelyikben egyszerre lesz metró is, autó is, meg minden olyan, amit a menetszél felragasztott a szélvédőre.

Ennél a legnagyobb húzás az lett volna, hogy egyfelől az autós forgalmat terelnék bele, míg egy másik irányból pedig a metrót. Két, egymástól majdnem független igényt lehetne vele teljesíteni egyszerre.

Egyenlőre nem tudni, mi lett azzal a tervvel. Teljesen félretették, vagy később még megvalósítják? Ahogy azt se tudni, hogy a mostani terv mennyire komoly. Egyenlőre nem eléggé részletes.

Annyit már megismertünk, hogy az előző alagút-tervhez hasonló lesz. Annyi a fő különbség, hogy az autós forgalom helyett csak a metrót kergetik be a víz alá. Az útvonala pedig a jelenlegi metróbusz helyén lenne (lásd a térképen a piros vonalat)

<a href=Marmaray 2.0 terv (2016) - Forrás: Sabah" width="500" height="245" />
Marmaray 2.0 terv (2016) – Forrás: Sabah – Katt a nagyobb méretért!

Mondjuk ez se lenne rossz, mert a metróbusz igencsak túlterhelt. Miközben pedig elvesz 1-1 sávot a Çevreyolu nevű autópálya-körgyűrűből. Így ha metróbuszt onnan kipaterolnák, akkor valamicskét javulna a forgalom. Persze a szűk keresztmetszetet továbbra is a Boszporusz-híd fogja jelenti. Ez viszont csökkenthető lesz az Avrasya Tünel-el.

Az új tengeralatti metró tehát 28 km hosszú lesz, 15 megállóval. Az Atatürk repülőtérről fog indulni, és Üsküdar-Kadıköy határában Söğütlüçeşme-nél ér véget. Itt csatlakozik a Marmaray 1.0-val

A térkép egyik érdekessége a zölddel vonallal jelölt járat. Ez ugyanis egy speciális libegő-lanovka terve. Egy lanovkát általában azért terveznek, hogy felvigyék az embereket valamelyik hegy tetejére. Ebben az esetben viszont a város mindennapi közlekedés részeként képzelik el. Az utasok az európai Mecidiyeköy városrészből libeghetnek át az ázsiai Altunizale-be. Mégpedig a Boszporusz (és az autós dugó) felett. Menet közben pedig akár fel is mehetnek a Camlica hegytetőre is (jó kilátás, forró tea, épülő dzsámi).

Az, hogy ő is rajta van a térképen, kiemelten, azt jelenti, hogy ez a projekt továbbra is életben van!

Frissítés: 5 perccel később találtam egy olyan hírt, hogy az egész libegős tervet nagy hurrák közepette kidobták a kukába… Ezek után mi a biztos? Az, hogy lemegyünk, és eszünk egy kebabot.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Marmaray 2.0, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Marmaray 2.0',url: 'http://isztambul.info/blog/2016/11/30/marmaray-2-0/',contentID: 'post-10538',suggestTags: 'projekt',providerName: 'Isztambul kalandok',styling: 'text' });return false" class="evernoteSiteMemoryLink">
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .