Jön a tél Isztambulba!

Tegnap esett az eső. Ma is esik az eső. És holnap is esni fog az eső.

De azt mondják, holnapután már nem lesz eső. Akkora talán megérkezik a hó is!

Az esős évszak
Az esős évszak

Isztambulban a telet úgy lehet a legkönnyebben felismerni, hogy elkezd az eső esni.. majd nem akar elállni. Ha mégis eláll, akkor két lehetőség fordul elő:

  1. Megjött a hóvihar.
  2. Megjött a nyár.

A tél Isztambulban csapadékból áll. És ez is olyan, mint a szőnyeg a bazárban: hatalmas a választék, és nem akar véget érni. Minden nap más élményben van részünk. Néha balról szakad az eső, néha jobbról. Legtöbbször pedig szemből. Legritkábban pedig függőlegesen.

Még ritkább pedig az, amikor kevés esővel találkozunk. Ez is olyan, hogyha egyszer elkezdődik, akkor komolyan gondolja, és komoly mennyiségben találkozhatunk vele.

Mindeközben a török szemlélet az, hogy Isztambulban alapvetően nyár van (és buli van). A tél pedig olyas valami, amit csak túl kell élni. Úgyis, ha havazik, az csak 3 napig tart.

Sok minden erre állt rá. Az éttermek, büfék területének egy része a szabadban van. De sok olyan van, aminek egyáltalán nincsen zárt részlege (pl. azért, mert a büfé egy halom párnából áll, amit leraktak az utcára). Az ilyet télre befedik egy nejlonnal, és beraknak oda egy gázégőt. Ezzel amolyan fóliasátrat hoznak létre. Máshol még a nejlonnal sem vacakolnak, az emberek simán kiülnek a hóba.

Ugyan ez igaz a csatornázása is. Ez is olyan, amit megépítenek, de úgy gondolják, hogy végül is majdnem 365 napon keresztül tombol a nyár, így nem olyan fontos, ha esetleg nem működik. Aztán ha mégis megjön az eső (mert előfordul az is néha), akkor a víz úgy csinál, mint az eltévedt kamion sofőr: árkon bokron megy lefele. A csatornát pedig kihagyja, mert az úgysem jó semmire. Egyes esetekben pedig még magasabbra is helyezték, hogy biztosan

A kis utcák összegyűjtik a kisvizet. Ezek csatlakoznak a nagy utcákhoz, így ott lesz a nagy víz. A főút pedig úgy néz ki, ahol már hajózni is lehet…

Ezzel szemben, amikor végre megjön a hó! Olyankor szép csendes karácsonyi hangulat van. Amikor az ember hátradől a meleg lakásban a kandalló előtt, és nézi a híradót, ahogy az emberek megpróbálják valahogy túlélni a hóvihart.

A hó olyasmi, ami nem jellemző Isztambulban (már említettük, hogy hivatalosan 365 napon keresztül csak és kizárólag nyár van). Ha mégis erre jár, akkor azt sietősen teszi. Amolyan átutazóban. Közben pedig kicsit felforgatja a várost. 1-2 óra alatt leesett 30 cm, lesz egy jó nagy vihar, és már megy is tovább.

A hóban az a jó, hogy teljesen kiakasztja a közlekedést. Azt mindannyian ismerjük, hogyha már egy picit is fehér az aszfalt, akkor minden jólnevelt nagyvárosban azonnal megakad a forgalom. De ugye semmi gond. Mert ugye ott vannak a hajók. Ugye. Ugye?

Isztambulban a hóesés viharral jár. Viharban pedig a hajóforgalmat leállítják. Így ahelyett, hogy besegítene, az a néhány millió utas is, akit naponta szállítanak, ők is a szárazföldre kényszerülnek.

Egy kis hóvihar Isztambulban
Egy kis hóvihar Isztambulban

Mindehhez hozzájön, hogy a Boszporusz-hidakon pokolian erős szél alakulhat ki, így ott is lezárják a forgalmat (néha ezt maga az időjárás teszi, egzotikus hóbuckák építésével). Így végül a Marmaray kivételével teljesen megszűnik az összeköttetés Európa és Ázsia között.

Ezért mindenkinek ajánlatos, hogy vigyen magával fogkefét és váltás ruhát, ha az idő úgy alakul, hogy eshet a hó.

Eső esetén viszont elegendő, ha van nálunk egy csónak.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Jön a tél Isztambulba!, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .