Karácsony 2016 – Elkezdődött.

Ma december 2-a van. Te felállítottad már a karácsonyfát?

Még mi se. De igyekeznünk kell, mert a szomszédnál már van! Pedig nála nincs is Karácsony, mert muszlim..

Hegyekben állnak a Mikulások
Hegyekben állnak a Mikulások

A Karácsony egy olyan dolog a törököknél, ami szép*, színes* (piros*), vannak benne lámpák*, fenyőfák*, szakállas emberek*, angyalkák*, ajándékok*, és sütemény*.

Minden, ami az előző mondatban csillaggal (*) volt megjelölve, az olyasmi, amit imádnak a törökök. Éppen ezért, ha valami ennyire tele van izgalmakkal, akkor miért is kellene kihagyni? Jah, hogy az másik vallás? Na de hát olyan szép, színes (főleg piros), és még lámpák, fenyőfák, szakállas emberek, angyalkák, ajándékok, és sütemények is vannak!

Nem, a törökök nem foglalkoznak az ünnep vallási részével. Csak a lámpákkal, fenyőfákkal, szakállas emberekkel, angyalkákkal, ajándékokkal, süteményekkel, és minden mással, ami szép és színes (főleg piros).

Éppen ezért már december elején minden fel van díszítve (egyes helyeken már november közepén…kettes helyeken már október elején… hármas helyeken meg egyáltalán le sem szedik, hiszen olyan szép, színes (főleg piros), lámpák is vannak, szakállas emberek és angyalkák. Meg ha úgy akarja, úgyis leesik magától). És minden boltot ellepnek a díszek, lámpák, szakállas emberek, angyalkák. No és persze a fenyőfák.

Ez utóbbiból rengeteg változat létezik. Minden, amit csak a kínaiak megálmodnak: rendes zöld, rendetlen zöld, fehér, piros, neon-narancssárga. És persze kapható láthatatlan is, csak az nagyon drága.

Ennek a résznek még bővebben utána fogunk járni. Ahogyan minden évben, idén is bekukkantunk a Karácsony Bazárba, hogy felderítsük az idei választékot. Nemcsak a karácsonyfák színes választékát fogjuk átböngészni, hanem a díszekét is, és a Mikulásokét is. No meg persze az angyalkákat, és a szakállas embereket is.

Fontos megkülönböztetni, hogy a Mikulás nem egyenlő a szakállas emberrel. Ahhoz, hogy valaki Mikulás legyen, komoly feltételeknek kell megfelelnie. Míg szakállas bárki lehet…

De nemcsak az üzletek, hanem a lakások is készen állnak a Karácsonyra. Egyre több és több házban látni, hogy a karácsonyfa feldíszítve áll. És ott várja az újévet. Így nem árt, ha mi is mihamarabb beszerezzük a saját fánkat, különben csak a páfrányt fogjuk tudni feldíszíteni.

A törököknél a karácsonyfa -jobb híján- valójában újévi fa. A neve is ezt tükrözi: yılbaşı ağaçı. Ezzel szemben a Karácsony törökül Noel. A Mikulás pedig a Noel baba. Tekintve, hogy egyiknek sincs semmi konkrét hagyománya, mindegyik december 31-én érkezik, majd megiszik egy teát a török családdal.

Viszont Törökországban a keresztény vallás számtalan ágának képviselőjét megtaláljuk. Ők pedig mind a helyes napon tartják az ünnepet:

  • Az örmények az elsők, akiknél az államvallás hivatalosan is keresztény lett. Így ők őrzik a hagyományokat, nem zavartatják meg magukat mindenféle római eszmékkel. A Karácsony napja így az igazi és eredeti napon ünnepeltetik: január 6-án.
  • A római keresztények szereti a modernizációt. Így a Karácsony, az újjászületés legfőbb szimbóluma, természetesen a természet, az idő, a nappal, a világegyetem és a mindenség újjászületésének a napján, december 25-én ünnepeltetik.
  • Az Ortodoxok egyszerre próbálták meg a modernizációt követni, és ellenezni. Így ők jól elcsúsztak mindennel. Hivatalosan ők is december 25-én ünnepelnek, csak éppen a naptárt nem sikerült frissíteni (az az átkozott Windows update…). Így a rendszer átcsúszott január 7-re.
  • És persze vannak még mások is, akik másképpen ünnepelnek. Pl. a magyarok, ahol a Mikulás 6-án, a Jézuska pedig 24-én érkezik.

Mindeközben az üzletek nemcsak a karácsonyi díszeket függesztették ki, hanem a karácsonyi akciókat is. Bár igazándiból a török marketing osztálynak ennél kevesebb indok is elegendő, hogy új kampányt indítsanak. Pl, ha már felkelt a nap, az bőven elég, hogy előrukkoljanak egy cipő+kenyérsütőgép akcióval. De mégis, most a Karácsonyról van szó. Ahol is adott a keret, a sok szép, színes (főleg piros) lámpák, fenyőfák, szakállas emberek, angyalkák, ajándékok, és sütemények (legalább nem kell ötletelni). E mellett fel lehet díszíteni a boltot, a bevásárló központot, és minden mást, amit csak találnak. Összességében tehát egy jó buli. És nem mellékesen, egy csomó mindent el lehet adni.

Tehát kezdődik a Karácsony Isztambulban (sőt! el is kezdődött!!). És ez szép, színes (főleg piros), és még lesznek benne lámpák, fenyőfák, szakállas emberek, angyalkák, ajándékok, és sütemények is! December hónapunk fő témaköre ő lesz. Még többször visszatérünk rá.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (3 votes cast)
Karácsony 2016 - Elkezdődött., 9.0 out of 10 based on 3 ratings
 

One Reply to “Karácsony 2016 – Elkezdődött.”

  1. Visszajelzés: Wellness | MiVanVelem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .