A kicsi törpikék hatalmas dzsámija.

Jó reggelt minden olvasónknak! Itt a kívánság műsort láthatják!

Feyyaz olvasónk szeretne többet megtudni a Török nevű ország Isztambul városában a Bahçelievler városrészben található Ulu camii-ról.

És íme! Teljesítjük a kérést! És ehhez nem is kellett 7 hónapot várni! (csak 2-t).

Şirinevler Ulu Camii - Forrás: istanbuldakicamiler.com
Şirinevler Ulu Camii – Forrás: istanbuldakicamiler.com

Itt vagyunk a mesés keleten, ahol most még inkább úgy érezhetjük, hogy egy mesébe csöppentünk.

Helyszínünk ugyanis a Bahçelievler nevű kerület, melyben a Şirinevler városrész található.

A bahçe szó keretet jelent. Az ev pedig házat. Többes számban: evler. Így a Bahçelievler annyit jelent, hogy Kertesházak.

Azt, hogy mennyire van tele a környék kertes házakkal, mi sem mutatja meg jobban, mint a Yandex utcatérképe: jóformán sehogy. De hát ugye Fatih kerületben sem találunk egyetlen Fatih-ot, ahogyan Beyoğlu-ban sem él egyetlen uraságnak sem a fia. Tehát az, hogy Bahçelievler-ben valaha kertek voltak, ma pedig egy sincs, abban nincs semmi különleges.

Ezzel szemben mondjuk ha Budapest Terézvárosban próbálnák meg Teréz nevű embert találni, bizonyára sikerül. Csak sokat kell a nevét kiabálni!

Bahçelievler már a bizánci időkben is népszerű helynek számított, de akkor még természetesen nem volt Isztambul része. De már akkor is kötődött a városhoz, mert területen művelt földek, és gyümölcsösök álltak. Ezeket a nyugatról érkező hódítók (pl. bolgárok) rendre felgyújtották. De még az 1970-19780-as években is gyakran kertesházak álltak ezen a területen. A kerület neve is innen származik.

A késő oszmán-korban, az iparosodás vége felé hatalmas gyárak épültek errefelé, melyek valamilyen formában ma is megtalálhatóak. Legtöbbször a régi épületkomplexum helyére tettek egy új gyárat.

1960-ról 1975-re a néhány ezer lakos százezer fölé duzzadt. Ma pedig legalább félmillióan élnek ebben a kerületben. Ez a hirtelen népesség növekedés magával vonta, hogy egyes városrészek állapota igencsak leromlott. Így mára hatalmas kontraszt alakult ki az egyes részek között (ahogy oly sok esetben Isztambulban): egyik-másik környék nagyon kellemes, nagyon elegáns. Míg más környékek pedig zsúfoltak, elszegényedettek. Mindezt a kettős hatalmas gyárak színesítik.

Az ev, evler szót megismertük. Háza, házakat jelent. A Şirin jelentése viszont már sokkal érdekesebb. Ő jelentheti azt, hogy valami szép, csinos, aranyos, szeretetreméltó, megnyerő, jókedvű. Többes számban és azt is, hogy törpike. Mármint a hupikék törpike.

Ha romantikusan akarnánk hozzáállni (és most felejtsük el a Yandex rideg valóságát mutató utcatérképet), akkor úgy képzeljük el a környéket, hogy tele van kertes házakkal, gyümölcsfákkal, és egy kupacban pedig gomba házakat láthatunk. Mindenfele pedig kék (esetleg rózsaszín) emberkék mászkálnak. És csak a háttérben találunk 1-2 mérgező gázt kibocsájtó füstölgő gyárkéményt. Őket is csak azért, hogy kontrasztot adjon a csillogóan mélykék égnek (és egyben magyarázatot is adjon a kisnövésű emberkék kék színére…).

Persze a valóság teljesen más. Leszámítva a gyárkéményeket. De ők meg nem látszanak a magas, cseppet sem kertes, és egyáltalán nem gomba alakú házaktól.

A Şirinevler (Csinos Házak), egy néhány utcából álló városrész Bahçelievler kerületében. Egy 1964-es projekt eredménye lett. De arról nem írnak, hogy már akkor is így képzelték el a csinos szó használatát (esetleg egy vicc volt), vagy csak később csinosítgattak azokon a házakon. Ma kb. 59.000 ember él ott.

És akkor lássuk a harmadik játékosunkat is, történetünk fő szereplőjét: Ulu Camii. Ami azt jelenti, hogy Hatalmas dzsámi. Mégpedig azért, mert ő a környék második legnagyobb mecsete. Tehát ha szűken nézzük a környéket, akkor mindjárt ő lesz a legnagyobb, és kész.

Ennek ellenére roppant kevés dolgot sikerült megtudnunk róla (azért is írtam ilyen hosszú bevezetőt, hogy ne csak 1 szó legyen az egész cikk: semmi). A legtöbb információt a Foursquere-ről sikerült összebogarászni. Amit azért lássunk be, nem a legjobb forrásanyag. De legalább senki nem írt olyat, hogy „Jó a kaja„! Ilyeneket tudtunk meg:

 • 1979-ben épült.
 • Jó a müezzin (legalábbis 2014. június 12-én jó volt)
 • Szép hely.
 • Jó hely.
 • Korán oktatás is folyik a helyszínen. Külön fiúknak, és lányoknak.
 • Néhány építészt ez a hely ihletett, és hasonló dzsámikat építettek.
 • 2012. május 24-én valaki miniszoknyában várakozott a dzsámi előtt ( jó esetben egy lány, rosszabb esetben viszont egy skót).
 • Hasonló történt 2011. augusztus 23-án is.

Azt is megtudtuk az egyik oldalról, hogy a dzsámi helyesen van beállítva Mekka felé. Ebből néhány éve volt egy kisebb balhé, hogy bizonyos dzsámik nincsenek helyesen betájolva. Ki is vonult a média lelkesen, és egy mobiltelefonra letölthető programmal (!!!!*********) ők is betájolták, és ebből messzemenő következtetéseket vontak le. Az nem derült ki, hogy mit is kellene a helytelenül beállított dzsámikkal csinálni… elfordítani?

!!!!********* – ezek a programok csak annyira pontosak, hogy ne keverjék össze az északot a déllel. De simán 15-30 fokos eltérést mutatnak.

Egy országos híroldalon pedig, bár hasznos információt nem találtunk a dzsámiról, de a cikk végén az ajánlóban 3 Kim Kardashian cikket is felajánlott a program

Találtunk még Facebook oldalt, YouTube oldalt, meg olyan weboldalt, ami már nem létezik. Ez utóbbiból többet is. És még egy telefonszámot is. De semmi olyat, hogy mégis mekkora a mérete, vagy bármi mást, ami alapján biztosan állíthatjuk, hogy a Şirinevler-i Ulu Camii valóban a legnagyobb (vagy a második legnagyobb).

Lehet, hogy azt a telefonszámot kellene felhívni, hátha van valakinek ott mérőszalagja.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
A kicsi törpikék hatalmas dzsámija., 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

2 Replies to “A kicsi törpikék hatalmas dzsámija.

 1. Köszönööööm az ajándékot! 🙂 🙂
  Ahogyan az Ossian metal banda megénekelte itthon,a ’80-as évek végén:
  „Tudtam,hogy egyszer eljön,évekig csak vártam,nem bíztam még így semmiben”!
  És nekem még csak éveket sem kellett várnom! 🙂
  Na szóval:
  Bahçelievler tényleg egy ilyen ipari környék. Régen,szerzsám-vas-acél-stb… -kereskedő koromban nagyon sok,nemzetközi piacon jelenlévő,ilyen profilú cég termékeit forgalmaztuk. Mindig az első dolgom az volt,hogy megnéztem a katalógusaik hátsó borítóját: ugyan hol van a törökországi központjuk ezeknek a cégeknek?
  És mondhatom,hogy szinte kizárólag minden esetben İstanbul/Bahçelievlerben volt a vezér képviseletük!

  Köszönöm,amit összeszedtél,már csak képek lennének jók az isztambulos resim gyűjteményem számára…
  A belső fotó,amit feltettél,egy jó önigazolás számomra,hogy megfelelő építményt választottam kutatásra! Ugyanis ritka szép belülről! Nem átlagos dzsámi,az biztos!
  Köszönettel:
  Feyyaz

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .