A legnagyobb teaivók

Vajon melyik nép fogyasztja a legtöbb teát? A kínaiak? Az angolok? A mexikóiak? Vagy az arabok? Esetleg a máltaiak?

Egyik sem! A törökök!

Bár minden lista mást mond (hiába mindegyik 2014-ben készült), de abban mind megegyezik, hogy messze a törökök isszák a legtöbb teát. De legalábbis ők használják a legtöbb tealevelet.

A lista szerint egy ember évente átlagosan 7,54 kg tealevelet áztat be olyan forróvízbe, amit utána megiszik.

Általában 1 bögrébe (2 dl) 2 g tealevelet szokás rakni. Ez 0,2 l teát jelent.
1 liter teába tehát 10 g tealevelet illik pakolni.
A 7,54 kg (7540 g) tehát 754 liter teát jelent.
Ezt egy ember 1 év alatt (365 nap) issza meg.
Vagyis kb. naponta 2 litert.

Most, ahogy körbenézek az irodában, miközben a teás néni a délutáni 18. kör teát szolgálja fel… hát… A következő esetek lehetségesek:

  • Törökországban nagyon sokan nem isznak teát.
  • A statisztikát készítő számlálók nem mentek be az ország közepébe, vagy nagyon rossz helyen számolgattak
  • Amennyiben viszont a kereskedelmi tea mennyisége alapján kalkuláltak, akkor pedig rossz alapot használtak. Elég gyakori az úgynevezett kaçak çay ami a határon illegálisan áthozottat jelenti. Ilyenből néha elkapnak 1-1 konvojt, és akkor megjelenik a hír “A rendőrség 200.000 tonna illegális teát foglalt le”.
  • No és ott van még Rize tartomány, a tea török hazája. Itt az emberek ha teát szeretnének inni, akkor nem a boltba mennek, hanem csak a kertbe.
tea a fűszerbazárban" src="http://farm9.staticflickr.com/8605/16238923554_6782600380.jpg" alt="A török tea a fűszerbazárban" width="375" height="500" />
A török tea a fűszerbazárban

A fenti számolás egyébként azért sem jó, mert a törökök a hagyományos 2 g-os filterek helyett jobban kedvelik a 3.2 g-os kerek filtereket. Ilyenből egy négyfős család kg 6-ot bedobál az 1 literes teafőzőbe, és az esti tv-sorozat alatt ezt iszogatja. Persze nem ennyire töményen, mert a pohár kb. 2/3-át forró vízzel öntik fel.

De azért jól esett mindezt leírni. 🙂

Amit viszont biztosan elmondhatunk, hogy a törökök igenis szeretnek teát inni. És állandóan, és töményen. Akárhogy is számolgatjuk a tea elkészítéséhez szükséges tealevelek mennyiségét, ezt a tényt a számok is alátámasztják:

Törökországban egy ember évente kb. 7,54 kg tealevelet áztat be, hogy abból forró ital készüljön. Ez azért óriási mennyiség! Majdnem kétszer annyi, mint a második hely, ami még mindig nem Anglia. Hanem Marokkó! (4,34 kg/fő/év). A harmadik helyen az írek vannak fej-fej mellett Mauritániaval, ami szintén egy észak-afrikai ország (3,22 kg/fő/év). És csak az ötödikek az angolok (2,79 kg/fő/év). – Magyarország a 122-ig, ahol egy ember évente 65 g tealevelet áztat.

A törökök teát imádják a teát. És rengeteget isznak belőle.

Török tea
Török tea

A nemhivatalos monda szerint ez is Atatürknek köszönhető. Mivel az Oszmán Birodalom a kávéról volt híres, ami a hadsereg titkos fegyvere volt: A jó tömény török kávéval megitatták a katonát, aki aztán meg sem állt Bécsig.. Csakhogy az I. Világháborúval a törökök rengeteg területet is elvesztettek, köztük azt az útvonalat is, amin a kávé érkezett. Az pedig így nagyon drága lett. Azért pedig, hogy a lakosság ne aludjon el, valami alternatívát kellett találni.

Szerencsére a szomszédban az oroszok már több, mint egy évszázada kísérleteztek a tea meghonosításával. Így abból az irányból sikerült a kávénak egy megfelelő alternatíváját találni. Mert egyébként a tea nagyon kényes növény, és nagyon nem akar máshol nőni, mint otthon. Ki tudja, hogy az oroszok milyen módszereket vetettek be (szemkiszúrás, forró ólom a fülbe, levelek letépkedése, stb…), hogy rábírják a teát az emigrációra…

Kávéfőző alkatrészek
Kávéfőző alkatrészek

A világ teafogyasztási listáját nézegetve egy érdekes párhuzamot találtam. Mégpedig a világ alkoholfogyasztási listáját!
Mert úgy szól a monda, hogy a középkorban valamit ki kellett találni a vízzel. Akkoriban a sűrűsödő városokban a higiénia, és így a víztisztaság eléggé problémás volt. Ahhoz, hogy a víz iható legyem, valamit tenni kellett vele. A távol-keleten felforralták, amibe végül a tealevél került. Mellékhatásként az emberek frissek és éberek lettek. Afrikában szintén felforralták a vizet, de itt a kávé alakult ki. Ennek mellékhatásaként is az emberek frissek és éberek lettek. Míg Európában bort, sört, stb… készítettek a vízből. Mellékhatásként Európa pedig meghódította a világot! Vagy csak nem találtak haza a bátor tengerészek.

Ebben a listában az első helyen Belorusszia áll. Ez mondjuk nem annyira meglepő. Valahogy abból a térségből vártuk a nyertest. Ahogyan az élbolyban van Moldova, Litvánia, Oroszország, Románia, Ukrajna is. És még Magyarország is (nyolcadik)! Nem úgy, mint Andorra! Ő a hetedik hely.

Nagyon nem ismerem ezt a mini államot. Csak egyszer voltam benne. Jó, hogy a hegyek között vannak, meg kicsik, stb.. de hogy ott ennyire unatkoznának? Két híres bortermelő szomszéduk van, de azok hátrább állnak a listán: Franciaország 18., Spanyolország 28.

Ebben a listában Törökország a 153.!

Kemény figyelmeztetések az alkoholos üvegen
Kemény figyelmeztetések az alkoholos üvegen

Nézzünk egy másik párhuzamot is, a másik irányba. A világ tejfogyasztása! Ez nemcsak a megivott tejet jelöli, hanem minden tejterméket.

Első helyen a finnek vannak (361 kg/fő/év). Őket követik a svédek (351 kg/fő/év), hollandok (320 1 kg/fő/év), svájciak (315 1 kg/fő/év) és a görögök (3141 kg/fő/év)!!

A törökök csak az 56.-ak, 137 1 kg/fő/év-val.  Míg Magyarország a 41. 1751 kg/fő/év-el.

Ez azért roppant meglepő, mert Törökország annyira, de annyira tele van sajtboltokkal. És mégis..

Sajtbolt
Sajtbolt

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
A legnagyobb teaivók, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .