Atatürk bolt

Törökországban tényleg minden kapható (jelen időszakban éppen a nátha a divat… azt kapkodja össze mindenki).

Viszont vannak különleges dolgok. Ilyen az Atatürk emléktárgy bolt.

Atatürk bolt
Atatürk bolt

Törökországban nagy tisztelet övezi a köztársaság alapítóját, Mustafa Kemal Atatürköt. Ennek okáról egy egész könyvet lehetne írni. Sőt! Írnak is bőségesen. Egy magyar nyelvű digitális is fellelhető.

A rövid megértéshez képzeljük el a következőt: 1918, mikor véget ért az I. Világháború, és éppen úgy szeletelik fel Magyarországot, mint más a szalámit. Törökország is éppen hasonló szalámi státuszban volt. Csakhogy míg Magyarország lényegében tétlenül nézte az eseményeket, addig a törökök Atatürk vezetésével megfordították ezt az állapotot. Mindent nem kaptak vissza, de sikerült egy emberi tárgyalási pozíciót kiverekedni maguknak. Ennek eredményeként mindent azért nem kaptak vissza, de egy sokkal inkább elfogadható vereséget sikerült kiharcolni..

Visszatérve a magyar hasonlathoz, pl. Magyarország megtarthatja Erdélyt, és a Felvidéket. De elveszíti Horvátországot, és a többi nem magyar területet. Maga a magyar kormány is egy ilyesmit próbált kiharcolni Trinonon. Csak éppen senki szóra sem méltatta őket. Szembe a törökökkel, akik kiharcolták, hogy komolyan vegyék őket. Ebben pedig Atatürknek óriási, nélkülözhetetlen szerepe volt.

Amit egyébként nem tudott volna véghezvinni, ha előtte nem bizonyítja be a Dardanelláknál, hogy rá lehet számítani. Ez volt ugyanis az I. Világháború egyetlen helyszíne, ahol a törökök nem szenvedtek vereséget. E miatt a nép bízott Atatürkben, és mögé állt.

De a mese itt még nem ér véget. Bár azzal, hogy az ország nem egy megalázott pozícióból kerül ki a háborúból, nagyban hozzájárult ahhoz is, hogy a törökök kimaradtak a II. Világháborúból. Képzeljük el így Magyarországot: a határon túli magyar lakta területek is Magyarországon maradnak + az ország nem lép be a II. Világháborúba. Micsoda különbség! Plusz, kimarad 2 fejezet a kommunizmusból is.

Ez az a rész, amit könnyű megérteni. Egyszerű: Atatürk megmentette az országot a feldarabolástól. Ezt a rész az, ahol Atatürk katona.

A másik, a nehezebb, amelyiken már vitatkozni lehet (mert egy reformon mindig érdemes, és kell is vitatkozni. Reformok esetén – még a sikereseknél is – mindig érdemes újra és újra végiggondolni, hogy mit nyertek vele, és ennek mi lett az ára) az az időszak, amikor Atatürk a politikus. Ez egy nehezebben érthető időszak, ahol oda kell figyelni a részletekre, és a legtöbb döntést az idő dönti el, hogy helyes volt-e.

Ez a Török Függetlenségi Háború utáni időszak, amikor Atatürk kb. 200 év lemaradást hozott be. Ilyesmikkel, mint a latin ábécé bevezetése (a 96%-os írástudatlanság 1% alá csökkent), vagy a női szavazójog (Európa legtöbb országát megelőzve). És a gazdaságot is helyrehozta, minek egyik alap iránya az volt, hogy az ország minél kevésbé függjön más országoktól. Amit csak lehet, azt otthon termeljék meg.

De ha nem akarjuk nagyon bonyolítani, akkor elég csak azt megnézni, hogy mi történt a szomszédos országokban az elmúlt 90 év alatt. Törökország az egyetlen, ahol sem külső, sem belső háború nem zajlott.

Mindennek eredménye az Atatürk kultusz. Ez az, ami miatt a közintézetekben Atatürk képet, vagy szobrot találunk. De nemcsak ott. Hanem szinte minden cégnél, és sok magánszemélynél is. Vagy ott van az a része, amikor a fiatalok Atatürk aláírást tetováltattak magukra.

Mindezek után nem maradhat el az Atatürk bolt sem. Ahol a szokásos bögre-kulcstartó-kispárna mellett nagyobb dolgokat is lehet venni. Ilyesmit, mint egy asztalra rakható mellszobor. Meg olyan is, amit nem lehet az asztalra tenni, mert összetörik. Na, az már tényleg nagy dolog!

Mint a fenti képen látható, mindjárt két félét is: Atatürk a katona, és Atatürk a politikus.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Atatürk bolt, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .