Star Wars – A vizes palack legyen veletek!

Két Darth Vader megy a sivatagban:
– Nálam van az Erő!
– Nálam meg a vizes palack!

Ma mutatják be az új Star Wars filmet világszerte, így Törökországban is. Ezzel pedig beindult a Star Wars mánia is. Az üzletek máris tele vannak a különféle Csillagok Háborújás termékkel.

Pedig a törökök eredendően nem Star Wars rajongók. Pontosabban szeretik őt, de vannak örök kedvencek, amelyeket még a legkisebb faluban is mindenki ismer, és az egész ország a rajongójuknak mondható. mindegy, mennyi idő telik el. Ilyen a Miki Egér, a Pókember, Temel Reis (Popey a tengerész), és még Michael Jackson is.

A Csillagok Háborúja az a kategória, amiről azért még kb. mindenki hallott. Tudják, hogy van egy fekete bádogláda, ami piros karddal hadonászik, és mint ilyen, csak gonosz lehet. Ennyit még Ayşe néni is tud. De az, hogy ki lenne akkor a jó a filmekben, azt homály övezi. Egyébként is, jóból több van, persze, hogy az ember nem látja át…

Bezzeg a török sorozatokban! Amikor ott van az Ali, akinek van egy cége, és mellette van egy bátya (de az nem olyan helyes), meg ott van az a bige is, aki mindennel kavar. Meg van az unokatestvére, akiről 4-5 részen keresztül mindenki azt hitte, hogy a szeretője. De nem, mert az ex-1-es szerető az a göndör, akivel az iskolában jár. Míg az ex-2-es az a szőke, akivel a piacon ismerkedett meg. És ott az ex-3 is, a vörös, aki… hát az vörös… ez elmond mindent róla….

És amikor az ex-2 összetalálkozik a bigével, hogy közösen lépjenek fel az unokatesó ellen, mert az meg Ali iskolás társával jár, akinek van egy olajszállító hajó öröksége, de azt csak akkor kapja meg, ha lesz egy gyereke, akit Musztafának hívnak (tehát lány kizárva), ehhez pedig kell egy srác, aki nem lehet Ali, mert ő mégiscsak uncsitesó, de ott van az ex-3 (a vörös – minden negatív jelzővel), akinek van egy pasija (akkor minek kavar Alival???), aki még helyes is lenne (nem is érdemel a vörös ilyet), meg vasalni is tud, de ő az ex-1-t szemelte ki, mert annak a nagyapja epilepsziás, és az USA-ban él, és akkor lehetne zöld kártyája. De valójában ő az ex-2-vel akar járni, így a zöld kártya után elválna az ex-1-től. Ha közben az Ali nem jön össze az ex-2-vel újra. És szegény Ali-nak vigyáznia kell, mert a vörös pasija néha kicsit felkapja a vizet, és olyankor a fegyvert is.. De szerencsére Ali bátya titokban a rendőrségnél dolgozik, hogy hogy a vörös pasiját sittre vágja, beépül a maffia közé. Ehhez viszont el kell csábítania az ex-3-t, a vöröst.

Szóval a török sorozatok sokkal egyszerűbbek, mint ez az egész átláthatatlan jedis fénykardozás, meg hogy kukákkal a fejükön rohangászik mindenki…

Ettől függetlenül a boltok tele vannak a különféle Star Wars termékekkel. És bár az idén egyértelműen az új rész (Zsivány Egyes) a menő, a termékek között bőségesen megtaláljuk az összes eddigi film szereplőit. Sőt! A klasszikus részek (Az Új Remény, A Birodalom Visszavág, A Jedi Visszatér) azok, amelyek igazán menőek.

Belőlük az összes termékfajta megtalálható. Táska, füzet, kulcstartó, Legó, alsógatya (velem van az Erő – felirattal), sál, sapka, papucs, stb.. És természetesen a játékboltok is dugig vannak vele.

Viszont mi közelebb vagyunk Kínához, így a furcsa utánzatokban sincs hiány. Lézerkardból lehet venni eredetit is, amiben a szenzorok segítenek abban, hogy a megfelelő hangot a megfelelő időben adja ki. De megtaláljuk az olcsó másolatokat is. Velük nemcsak hogy a Sith lovagokat nem lehet feldarabolni, de még az olvasztott vajat sem. Viszont legalább olyan hangja van, ami még a szomszéd mahalle-ből is kikergeti az egereket.

És ez még csak a lézerkard! Nem is beszéltünk arról a Star Wars-os gyurmáról, ami por alakban kapható, és a működéséhez rakétahajtóanyaggal kell összekeverni. Nem, erről nem beszéltünk. Nem is fogunk! Belegondolni is rossz…..

Bár még mindig jobban állunk, mint a gyerekek nagy kedvence esetében, a Verdák (Cars) Villám McQueen esetében. Ő ugyanis egy autó, barátságos szemekkel, és nagy számokkal a motorháztetőn. Legalábbis a gyártók szerint. Ők nem ragaszkodnak ahhoz, hogy túlságosan hasonlítson az eredetire. Annál is inkább, mert akkor szerzői jogi problémákkal is meg kellene küzdeniük. Így inkább maradnak annál, hogy a 95-ös számú piros versenyautó (eredetileg La Mans endurance) 96-99 között bármilyen számmal szerepelhet. Színe természetesen piros, fekete, rózsaszín, kék, zöld, sárga, lila, meg amit még el lehet képzelni. Az alakja pedig… éppenhogy csak nem teherautó…

Viszont találunk más, ami már egy érdekes Star Wars feldolgozás. Ez pedig a Csillagok Háborújás vizes palack! Ez legalább egy olyan termékkapcsolat, ami nem a káros kategóriába tartozik: nem hamburger, nem chipsz, stb…

A vizespalack legyen veletek!
A vizespalack legyen veletek!*

Ezek a palackok roppant népszerűek a Star Wars rajongó gyerekek** között. Hiszen nemcsak hogy újratölthetőek, de esetenként lézerkardnak*** is használhatóak. Ráadásul semmivel sem kerülnek többe, mint a sima vizes palackok. Így ha a gyerkőc túlságosan elhasználta, akkor nem kell sokat sírnia ahhoz, hogy apu-anyu vegyen egy újat. Bármelyik sarki boltban. Nem kell ám a játékboltik elmenni!

* Az eredeti palackok nem teljesen így néznek ki. Ezek Árpi még kidekorálta, hogy jobban hasonlítsanak a filmben levőkre.
** A Star Wars filmeket relatíve kevés gyerek látta. Mégis a karaktereket és a jellemvonásaikat még a négyévesek is ismerik.
*** Pár napja kaptunk egy körlevelet az iskolából, hogy a fénykardokat véglegesen kitiltották, mert túlságosan elszaporodtak a jó és a rossz jedik, akik egymást csépelik.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Star Wars - A vizes palack legyen veletek!, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .