Hó Isztambul kapujában!

Akkora lendülettel érkezett a tél Isztambul kapujába, hogy még a városba is jutott belőle.

Nem sok, de azért ahhoz elegendő, hogy a hírekbe már bekerüljön.

Isztambulban általában roppant megbízható a meteorológia. Ha azt mondják, hogy holnap délután 3-kor havazik, akkor holnap du 2-4 között biztosan havazni fog. Ezzel szemben ha mondjuk Ali bácsi ígéri, hogy holnap 3-ra jön, akkor ő holnap 3-kor biztosan a város másik felén lesz akkor. És hiába várjuk 4-kor, 5-kor, május 26-kor… hát.. ő nem lesz olyan pontos, mit a meteorológia.

Most még egyenlőre ilyen pontosan nem jelentették be. Még éppen azon a határon van a hőmérséklet, hogy csak egy kicsit kell jobban hűlnie a levegőnek, és akkor már az eső helyett a hóval fogunk találkozni. De egyenlőre még nem biztos, hogy fog annyit hűlni az idő.

De azért a város úgy-ahogy felkészült a hóra. Annál is inkább, mert kelet felől érkeznek a hírek, hogy az iskolákban hószüneteket rendeltek el. Bár egyenlőre az idén még nem volt akkora hó, ami különösebb szenzációra adna okot*.

* Persze a média mindig talál okot a szenzációra, és neki minden hó különleges. Bevett szokás, hogy amikor az ország keleti végén leesik a hó, akkor a TV nagy erőkkel kivonul. A keleti vég arról ismert leginkább, hogy a 3000+ m-es hegyek jelentik az alapvonalat. Ott pl. nem az a szokatlan, hogyha augusztusban leesett 10 cm hó. Hanem hogy miért csak olyan kevés.

Természetesen a tv-stáb csak olyan emberekből áll, akik havat eddig csak a Facebookon láttak. Így az élő közvetítős nagyban hasonlít a Holdraszállásra:
Houston! Most belerakom a jobb lábamat a hóba. Veszitek az adást? Látjátok, amit én?? Képzeljétek, ez fehér! Most megpróbálkozom óvatosan a másik lábammal is. Gyere Amstrong, fogjál, el ne essek! Látjátok ezt Houston?? Mindkét lábbal a hóban állok! “Kis lépés ez nekem, de nagy lépés a… fene a vásott kölykökbe, hogy megint megdobtak hógolyóval… Itt röhögnek egy száll pólóban. Nem értem, hogy bírják ez! Hiszen -1 fok van!! Houson, engedélyt kérek a kameraállványt nem rendeltetésszerű használatára! Mintát akarok venni ezekből a különös életformákból…

Isztambulban ha leesik a hó, akkor tényleg megáll az élet. Hasonlóan más nagyvárosokhoz itt sem kell jelentős mennyiség (0,2 cm már elég) ahhoz, hogy óriási közlekedési dugók alakuljanak ki. Nekünk ezt növeli az, hogy a város két része, Európa és Ázsia között csak 2 híd van**. Ezen naponta 5 milliónál is több ember közlekedik. Ha viszont hó van, akkor az viharos széllel jár. Ez pedig egyáltalán nem kellemes, amikor 64 m magasan megyünk a nyílt tengerszoros felett.

** Igaz, nem olyan régen átadták a 3. Boszporusz-hidat. De az valójában olyan messze van a várostól, hogy a közlekedésen nem sokat segít. Ellentétben a hamarosan átadásra kerülő 2. alagúttal (Avrasya tüneli). Ott van remény, hogy jelentősen csökken a nyomás a meglévő két fő hídra.

Ugyan ez az időjárás lent, a tenger szintjén sem sokkal jobb. A látótávolság minimális, miközben a szél olyan hullámokat gerjeszt, amelyek miatt sokszor a hajóforgalmat teljesen le kell állítani.

Eredmény: Aki aznap Európában vagy Ázsiában van, jobban teszi, ha aznap ott is marad.
Felkészülés: Reggel a táskádba tegyél be fogkefét, és váltás fehérneműt. Mert nem lehet tudni, hogy hol fogsz a végén aludni..

A problémát kétféleképpen próbálják megelőzni.

Egyik, hogy amint leesik a hó, rendkívüli hószünetet rendelnek el az iskolákban. Márpedig ahol több millió gyerek utazik az iskolabuszokkal, ha ezeket kivonjuk a forgalomból, akkor elvileg mindennek sokkal könnyebbnek kellene lennie. Elvileg. Mert azért maradnak még elegen az utakon ahhoz, hogy abból kellően nagy dugó legyen.

Ráadásul a szokásos menekülő utak, a hátsó kisutcák nemcsak a hó miatt lesznek járhatatlanok, hanem az ott szánkózó gyerekek miatt is.

A másik probléma-megelőzési technika, hogy már jó előre kiteszik a hókotrókat a fontosabb utak mentén. Így amikor tényleg leesik a hó, akkor ők már a helyszínen vannak, és kezdhetnek dolgozni. Nem úgy megy, hogy először a hókotrót ki kell hozni a raktárból, majd elindulhat az akkor már beállt utakon tisztogatni. Ami egyébként akkor nagyon izgalmas, ha még a sofőröket is össze kell gyűjteni, akik persze elakadtak az úton, hiszen hókotró még sehol…

No tehát mi így várjuk a havat. Vártuk is, ami szépen lassan érkezett keletről. Mígnem elérte Isztambult!

Péntek este meg is indult a csapadékoskodás. De oly lelkesen, mint a szappanopera közepén a reklámblokk.

A város nagy részén viszont még túl meleg volt, hogy esőn kívül bármi is legyen. Csak a magasabb dombokra érkezett hó. De az is elég kevés volt.

Szombat reggel így nézett ki (az a fehér ott balra – de nem az Audi!).

Hó (nincs) Isztambulban
Hó (nincs) Isztambulban

Vasárnapra pedig már semmi sem maradt. Még az árnyékos részeken is elolvadt.

De nem kell izgulni! Lesz majd ilyen is!

A tényleges tél Isztambulban
A tényleges tél Isztambulban
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Hó Isztambul kapujában!, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .