Ééééés íme! Itt a Karácsony!

Már csak egyet* kell aludni, és itt a Karácsony! Isztambulban is*!

* Bár mindez hozzáállás kérdése. Vallási hozzáállás. De bővebben lásd majd lejjebb!

Törökországban, és így Isztambulban is, hivatalosan nincs Karácsony. De mivel a törökök szeretik a felhajtást, a színes lámpákat (kivéve a közlekedésieket, abból is főleg a pirosat), angyalkákat, meg minden olyat, ami indokot adhat az akciós termékek eladásának; így nem hivatalosan mégiscsak megtartják a Karácsonyt.

Ráadásul úgy tűnik, hogy minden évben egyre komolyabban gondolják. Mi vagyunk lemaradva, amiért dec 10-én még nincs otthon felállított Karácsonyfánk.

Úgyhogy én se bírtam tovább, mindjárt vettem egy Kínából frissen érkezett műfűt műhóval a cégbe. Csak hogy legyen valami. Csupa mesterséges anyag. Nem mondanám, hogy fenyő illata van. De legalább biztos lehetek benne, hogy mérgező anyagot nem tartalmaz. Ahhoz túl olcsó volt. A méreg ennél jóval drágább…

Mindjárt fel is díszítettem, és kiraktam az asztalomra. Ügyesen úgy, hogy a monitor jelentős részét eltakarja… Azt hiszem, ezzel megelőztem az otthoniakat.

Kis Karácsony...Kis teával Kisült-e már a börekem....
Kis Karácsony…Kis teával Kisült-e már a börekem….

Most, hogy ez így eldőlt (meg a fa is ledőlt az asztalról), kimentünk a városba kicsit körbenézni. Megnéztük az idei Karácsonyi készülődést. Sajnos az idei év eredménye erre is erősen rányomta a bélyegét. És mint láttuk, lenne igény egy kis karácsonyozásra, azért elég szerény a választék.

Annyit tegyünk hozzá, hogy egyenlőre még sem a Karácsonybazárba, sem valamelyik Karácsonyi vásárba nem kukkantottunk be. De nem is kell sietnünk! Hiszen a nemhivatalos Karácsony hivatalos időpontja: december 31.

Mindez úgy áll össze, hogy Isztambulban több keresztény vallás találkozik. A nyugati keresztények (pl. római katolikusok) december 25-én karácsonyoznak. Kivéve persze a magyarokat. Belőlük is van legalább 100 darab Isztambulban. A keletiek már kevésbé egységesek. Az örmények Jézus valódi születésnapján ünnepelnek, amelyik viszont január 6-ra esik. Míg az ortodoxok rendesen december 25-én karácsonyoznának, ha nem tolták volna el a naptárat. Mára már azért rendbe tették a naptárat, de eszük ágában sincs a kiátkozott nyugatiakkal közösködni, így náluk a december 25 január 7-re esik. Így legalább a rokon örményekhez közel ünnepelhetnek. A kiátkozottak meg legyenek csak kiátkozva!

Rajtuk kívül még vannak szír keresztények és anglikánok is. Meg még egy-két alternatív keresztény társulat. Egyszer talán őket is megkérdezzük, hogy ők mit gondolnak erről az egészről.

De mindez a törököket kevésbé érinti. A lakosság 98% muszlim. A maradék 2% pedig nem egységesen keresztény, mert vannak itt pl. zsidók is. Meg mint láttuk, a keresztények amúgy sem egységesek. Így aztán nem igazán lehet kihez igazodni.

Viszont itt van a december 31, ami az év vége, egyben az új év ünnepe. A könyvelést is le kell zárni, meg a raktárakat is ki kell üríteni. Úgyhogy egy jó kis karácsonyi akció mindenkinek csak jól jöhet. Egy új napot indítani nemcsak hogy feltűnő lenne, de még a könyvelést és a raktárürítést is felborítaná. Legjobb lesz azt dec. 31-re rakni, és az egészet simán elnevezni újévnek (yılbaşı). Ezt az elején még csak kevés cég vállalta be. De mára már teljesen megszokott lenne. Olyannyira, hogy pl. az állami rádióban is karácsonyi reklámokat hallani már november elejétől. Holott ők azért erősen a muszlim vallást hirdetik.

Régebben az ilyen Mikulásos dolgoknak voltak fő lelőhelyei. Általában ott, ahol sok keresztény él, mint pl. Kadıköy, Osmanbey, vagy akár Beşiktaş is. Már ez jobban eloszlik. Több helyen találkozhatunk valami karácsonyi-mikulásos-hópelyhes-húsvégi nyuszis akármivel. Viszont sokkal kisebb a választék, mint korábban. Pl. Mikulás sapkából csak egyetlen egy fajtát láttam. Azt árulják mindenhol.

Ráadásul sok a régi sláger. Valószínűleg évekkel korábban befutott (eltévedt?) egy teherhajó, amiről több millió Mikulás borult le, és terítette be a várost. Azóta is mindenhol ugyan az a fajta kapható. Nem lenne rossz, ha nem lenne ronda az arca. Bár ezen sokat segít, hogy az arcát úgy ragasztották oda utólag, meglehetősen olcsó ragasztóval. Így olyan 5 perc után leesik.

És akkor lássuk is az eddig felderítetteket!

Az egyik célpontjaink a bevásárló központokat. Őket szokták szépen feldíszíteni (kéve a Metrocity-t, ami kb. 20 éve ugyan azt a sima égősort használja mindig). Ez is sajnos elmaradt a régebbiektől. De azért még így is van, ahol megpróbálnak valami karácsonyi hangulatot összehozni. Ha már egyszer süt a nap, és 15 fok van.

Így pl. a Kanyon-ban egy egész behavazott tájon sétálhatunk nyitott kabátban, polóban. A sarkon pedig leülhetünk is ihatunk egy forralt bort forró teát. Vagy ehetünk egy pizzát.

Kanyon, hó, +15 fok, napsütés
Kanyon, hó, +15 fok, napsütés

Az utcán már egy kicsit jobb a helyzet. Itt mindjárt találkozhatunk felfújható bulizós Mikulással. Mégiscsak az új évet ünnepeljük. És azért ha összehívtunk 500 barátot az 1+1 szobás lakásba, és még néhány rokon is betoppan hozzán (200+ fő), akkor ki az, aki nem akarna a nappali közepén egy hatalmas Mikulással táncolni?

Parti tájm, Mikulás tájm!
Parti tájm, Mikulás tájm!

A bolt egyébként csak ebben a rövid 3 hónapban (november, december, január – ha valaki lemaradt volna) árul buli kellékeket. Máskor süteménykészítéshez vehetünk praktikus dolgokat. Ez meg mégiscsak praktikus szemléletre vall: míg várjuk, hogy az élesztő megdagassza a pogácsatésztát, addig felfújjuk a Mikulást!

Mikulás és Karácsonyfa
Mikulás és Karácsonyfa

Másik helyeken pedig egészen élethű mű karácsonyfákat vehetünk. Ráadásul extra tulajdonsággal rendelkeznek: minél messzebbről nézzük, annál inkább lesz élethű! Olyan is van, amelyikre műhavat is ragasztottak. Ha már egyszer az az átkozott hó csak nem akar megérkezni Isztambulba…

Ennél egyszerűbb boltikban viszont a direkt műfát árulják. Ebből szokott lenni a neon-narancssárga is. Csakhogy passzoljon a lakás többi darabjával is…mint mondjuk a függönnyel…

Mikulás és műkarácsonyfa
Mikulás és műkarácsonyfa

De hogy lássuk, mennyire tényleg mindenhol kapható karácsonyfa, íme egy háztartási alap bolt, ahol pl. WC-papírt vehetünk kis-, és nagy mennyiségben (40.000 tekercs felett 10% kedvezmény!)

Karácsonyfa, és minden, amire csak szükségünk van
Karácsonyfa, és minden, amire csak szükségünk van

Azért körbenézünk egy komolyabb boltban is. Itt szoktuk venni a Mikulás csokikat is (Macro). Sajnos itt is jóval kisebb a választék, mint a korábbi években. És olyat elég nehéz találni, amit az embernek kedve lenne megvenni.

Mikulás kosarak
Mikulás kosarak
Mikulások
Mikulások

A jó hír viszont, három színben is válogathatunk, ha angyalkás szárnyakat szeretnénk: fehér, fekete és piros. Ehhez lehet majd igazítani a frizurát.

Angyal légy!
Angyal légy!

Más boltokban pedig pedig a gyerekünket öltöztethetjük be Mikulásnak. Így végül Anyu angyal lesz, a gyerekek Mikulások, Apu meg keres magának ördög szarvakat a bazárban.

Mikulásruha babáknak
Mikulásruha babáknak

Végére még egy kirakatdíszt találtam. Ő egy cukorkás bolt.

Karácsonyi díszlet
Karácsonyi díszlet

De azzal, hogy mindjárt december 24-25 van, Isztambulban még nem kezdődött el a Karácsony! Legalább 2 helyszínre akarunk benézni. Reméljük, ott több izgalmat találunk majd!

Addigis mindenkinek kellemes karácsonyfa döntögetést és bejgli evést kívánunk!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.8/10 (5 votes cast)
Ééééés íme! Itt a Karácsony!, 8.8 out of 10 based on 5 ratings
 

2 Replies to “Ééééés íme! Itt a Karácsony!

  1. Köszönjük szépen,a mi családunk is Boldog Karácsonyt kíván az Isztambul.info szerkesztőségének!:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .