Új évi statisztika

Január 2-a kétség nélkül az év legkevésbé produktív napja. Ha a szilveszteri móka és kacagás után valakinek véletlenül világosság gyúlna a fejében (és most nem azért, mert megpróbálkozott a klasszikus villanykörte nem jön ki a szájból c. elmélet cáfolatával), akkor is rá kell jönnie, hogy nincs munka. Hiszen dec 31-ig befejeztünk mindent!

Ami esetleg nem volt olyan fontos, hogy az év végéig befejeződjék, az biztos nem olyan fontos, hogy pont ma fejeződjék be. Sőt! Így jobban belegondolva nem is tűnik úgy, hogy bármikor is szükség lenne, hogy befejeződjék. Szépen el lehet felejteni!

De persze ma is dolgozni kell! Hiszen ma is munkanap van! Mit szólna a főnök, ha ma csak úgy értelem nélkül néznénk ki a fejünkből?? Valami alibi munkát kell találnunk!

Tekintve, hogy valószínűleg a főnök is hozzánk hasonló állapotban van, így elég, ha a dolog csak fontosnak látszik. Mert ő sem fogja tudni értelmezni, hogy mi is az, amit lát.

Mi is pontosan így vagyunk ezzel. Így megtartjuk a szokásos év eleji, fontosnak látszó statisztikánkat!

2016 eléggé egy érdekes év volt. A történészeknek lesz mit írniuk róla! Rengeteg minden változott. Egyrészt sikerült a gazdaságot levinni jó mélyre (erről csak egy grafikon itt), másrészt sikerült a turizmust lenullázni (és még sok más sikerélményt könyvelhetünk el).  Ez utóbbi komolyan érintette a blogot is, hiszen elsősorban az Isztambulba és Törökországba látogatók kerestek fel minket.

Ez számokban kifejezve annyit jelent, hogy míg 2015-ben (ami szintén nem volt egy csendes év) 155.000-en olvastak minket, addig 2016-ban már csak 85.000-en kerestek fel minket.

Ennek egy jelentős része, 11.000 ember, a Szulejmán sorozat folytatása, a Kösem szultána miatt érkezett a blogra.

Most egy olyan sorozat megy, ami a Török Függetlenségi Háborúról szól (Vatan sensin). Ízmirben játszódik, amit elfoglaltak a görögök, így az állandó fő téma a hűség, a család, az ország, és hogy legyen az ember úgy ellenálló, hogy közben ne lőjék le. És ő se lője le a saját családját. Főszerepben Halit Ergenç-t láthatjuk, akit a Szulejmán sorozatban már alaposan megismertünk.

Ez a mostani sorozat nagyon erős (főleg az év eseményeinek fényében). E mellett a Kösem szultána nekem inkább hasonlít egy marék hisztis tinédzsernek, mint valami komoly történelmi eseménynek.

A turizmussal kapcsolatos oldalakat kb. 1000 ember kereste fel 2016-ban összesen. A legnépszerűbb oldalak a szokásosak:

Így ezt a listát megnézve, inkább tűnik úgy, hogy kb. 400 olyan ember (pár, kis csoport) volt, aki először járt Isztambulban. Érdekes üzenet, hogy ők mindjárt fel is írták a Magyar Konzulátus telefonszámát is, hátha történik valami…

800 olyan, olvasónk volt aki valószínűleg fapadossal érkezett a Sabiha Gökçen repülőtérre (ez az egyik legnépszerűbb oldalunk, évente átlagosan 5000 megkereséssel!). Ennek a fele lehetett az a fenti 400, aki először jött. Vagy pedig jobban is meg akarták ismerni, hogy milyen városba is érkeznek pontosan.

A számokból az is látszik, hogy az összes turista, aki a mi oldalunkat felkereste, ennél egy kicsivel több. Ők vagy tapasztaltabbak, vagy bátrabbak. Vagy már beszerezték a szükséges infókat valahonnan máshonnan. Mert rajtunk kívül van azért más oldal is.

Ez a 400 olvasó viszont úgy tűnik, hogy alaposan utána is nézett a dolgoknak. Majdnem mindegyik fontosabb turista témájú oldalunkat ugyan úgy 400-an olvasták el. De még azt is, hogy kik készítik/szerepelnek a blogban (Szereplők)

Mindezzel ellentétes a konyha! Úgy tűnik, hogy a hírek alatt megjön az ember étvágya. Vagy csak Törökországot sokat lett emlegetve az utóbbi évben, így az embereknek többször is eszükbe jutott, hogy ennének egy jó kis török köftét. Az egyik legnépszerűbb oldalunkon, Köfte recept – Sema verzió a 2016-os évben 3000 ember járt. Szemben a korábbi 1500-2000-el. Naponta átlag 8 ember nézi meg a receptet, és talán süti meg ezt az egyszerű, de nagyon finom ételt.

E mellett további evészettel kapcsolatos lapok is az élvonalban vannak, mint a Tejföl és túró készítése otthon (380 látogató), İskender kebab és a döner (gyros) (350 látogató), Mák, mák, fehér mák, sárga mák, kék mák (320 látogató)

Nekik, ahogy minden évben, most is jó étvágyat kívánunk!

Csökkent a török nyelvet tanulók száma is. Pontosabban azok, akik a mi oldalunkon keresnek ehhez segítséget. A Internetes török nyelvtanulás – Goethe-Verlag c. oldalt 2016-ban csak 770-en keresték fel. Míg 2015-ben 1700-an. Ennek az oldalnak a látogatottsága folyamatosan csökken, évente néhány száz olvasóval. Csúcspont 2012-2013 volt (évi 2000 olvasó), amikor a Szulejmán és a Tiltott Szerelem sorozatok mentek.

A csökkenés oka lehet az is, hogy ezek az emberek megtanultak törökül. Vagy hogy végre van rendes lehetőség Magyarországon a török nyelv tanulására. Ha ez utóbbi fordulna elő, akkor arról léci írjatok!

Bár az én statisztikám mást mutat. Fokozatosan nő azoknak a száma, akik arra kíváncsiak, hogyan kell kiejteni a leírt török szavakat (A török abc – ábedzse). Bár 2015 előtt csak nagyon apró volt ez a növekedés. Mióta viszont Törökország a hírek élvonalába került, ugrás szerűen megnőtt az érdeklődök száma. A korábbi évi 600 olvasó hirtelen 1000 fölé emelkedett.

Naivitás lenne azt gondolni, hogy az újságírók szeretnének pontosan tájékozódni, és nekik lenne fontos a török abc ismerete. Ez azért sem látszik valószínűnek, mert még az olyan egyszerű, és a magyarban megtalálható betűket sem mindig sikerül áthozni, mint az ö vagy az ü. Így inkább arra gondolok, hogy a hírek olvasói lehetnek azok, akik szeretik a pontosságot.

Mivel összességében eléggé kevés látogató érkezett a blogra, jobban kiemelkednek azok az oldalak, amelyek valamely szempontból érdekesek, hasznosak, de nem tartoznak a nagy turista oldalak kategóriájában.

Ilyen pl mindjárt a lista élén a Rangok és címek (750 látogató 2016-ban). Vagy a Varászszó, ha le van tiltva egy internetes oldal: DNS: 8.8.8.8/8.8.4.4 (730 látogató 2016-ban). Sajnos ez utóbbi a legtöbb esetben már nem működik.

Ha valakinek ilyesmire van szüksége, mert mondjuk dolgozni akar, akkor érdemes inkább a TOR böngészőt letölteni. Ő azért elég jól garantálja az átjárást, mégha a vele megnyitott Google oldalak minden alkalommal más nyelven is beszélnek.

Sok esetben a böngésző letöltő oldala is le van tiltva. Olyankor érdemes a fenti linket egy anonym böngészést biztosító oldalra bemásolni. Én pl. őt használom. A TOR böngészésről, és használatáról itt egy egészen jó, magyar leírás.

És nagyjából vége… a többi oldalt fejenként kb. 250 ember látogatja egy évben. Ebben nincs nagy különbség köztük. Ami azért valahol nem olyan rossz. Hiszen azt jelenti, hogy azért majdnem minden nap valaki végignézi majdnem az egész blogot.

Néhány oldal viszont nagyon a lista alján található, holott szerintem nem lettek olyan bénák, hogy ott legyen a helyük. Így őket kicsit népszerűsítem:

Mindegyiküket kb. 20 ember látta az egész évben. Persze néhány jócskán régi már. E mellett pedig vannak olyanok is, amelyek máskor népszerűek, csak az idén nem.

Az új bejegyzéseket átlag 60 ember szokta elolvasni. Ez tehát az a csoport, aki az események után is kitart a blog mellett. Nekik nagyon köszönjük!!! Jó látni, hogy van miért írni.

Továbbá köszönjük az állandó link küldözgetőknek, ahonnan sok-sok embert kapunk:

 • turkinfo.hu
 • hataratkelo.blog.hu
 • hataratkelo.com
 • palocprovence.blogspot.hu (tőle kaptuk a legtöbb látogatót!)
 • veranda-deco.blogspot.hu
 • turkiyelara.blogspot.hu
 • elettorokorszagban.blogspot.hu
 • mivanvelem.hu
 • nushe.blogspot.com.tr
 • tedeinturkey.com

És természetesen köszönjük az anyagi támogatónknak is, Ramazan Timzan-nak. Ha Isztambul újra rendben lesz (márpedig rendben lesz, hiszen sok esemény történt az elmúlt 8000-10000 év alatt), akkor mindenképpen vegyétek igénybe a szolgáltatásait!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Új évi statisztika, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

One Reply to “Új évi statisztika”

 1. “Naivitás lenne azt gondolni, hogy az újságírók szeretnének pontosan tájékozódni…”
  Hát igen…
  AZ m1-en,annak szemüveges,(nekem furcsa) fiúnak sikerült ma reggel is felkonferálnia az éjszakai eseményeket:
  “Terrosist@ merénylet történt a török fővárosban.”
  De hát ez már szerintem így is marad…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .