Óra (nem)átállás tapasztalatok

Most már több, mint 3 hónapja élvezzük az új időzónát, amibe Isztambul került.

Mivel látom, hogy Magyarországon is kezdenek komolyan gondolkodni egy olyan megoldásba, hogy megszűnik a téli-nyári átállás, ezért összeszedtem az eddigi tapasztalatokat.

Lássuk az elején: kikapcsoltunk a téli-nyári óra átállást.

Oké, végül is ez nem egy rossz dolog. Eléggé felkavaró az ilyesmi. Oda kell figyelni, és az első napokban az ember nem tudja, hogy melyik óra a pontos, és melyik nem. Tehát azért kell egy kis idő, míg megszokjuk az új rendszert. Az, hogy ezt az egészet kidobtuk a kukába, annyira nem egy rossz dolog.

Csakhogy!

Eljutottunk végre odáig (legalábbis én, ahol még a babszem is a hálózatra van kötve), hogy az összes rendszer magától átáll az új időre. Végre, de tényleg végre ezzel az óra állítgatással nem kellett vacakolnom. Biztos lehettem benne, hogy minden órám a pontos időt mutatja (max 0.3 másodperc eltéréssel). Az óra átállásról pedig csak egy üzenetet kaptam, hogy megtörtént.

Mindez most szépen felborult.

Egyes, frissen kiadott eszközökre érkezett egy frissítés, ami Isztambult a +2-es időzónáról a +3-ba rakta át. Leginkább az utolsó pillanatokban érkeztek ezek a frissítések. Olyan is volt, amit nem sikerült elsőre rendesen megírni, és így Isztambul a +1-be került át. Mindennek köszönhetően az első hét eléggé izgalmasan telt. Sose lehetett tudni, hogy az az óra, ami 10 perccel korábban még jó időt mutatott, az most éppen melyik időzónában van.

Más eszközökön viszont nem volt mit tenni, a moszkvai +3-at kellett kiválasztani.

Szerencsére az Árpi kapott még a THY-től egy ajándék órát. Jócskán le van egyszerűsítve, és estére legalább 20 perccet többet mutatott, mint kellene, de legalább nem ugrálnak benne az időzónák össze-vissza.

Persze minden átállás nehéz. És mondhatjuk azt is, hogy ezt úgyis csak egyszer kellett megcsinálni. Ebben viszont én nem vagyok olyan biztos. Az elmúlt 100 évben történt jó néhány óra állítgatás. De még a közeli időszakban is átéltünk néhányat. Sőt! További ötletekkel is találkozhatunk, ahol pl. a +2 helyett a +2.30-ra állnánk át. Tekintve, hogy sikerült a mostani, nem lennék meglepve, ha 2017-ben a +2.30 valósulna meg.

Tegyük hozzá, hogy nekünk szerencsénk van azzal, hogy az oroszok még 2000 előtt áttértek az egyenletes időre, azaz nálunk már régóta nincs óra állítgatás. Így az elektronikus eszközöknél könnyen át lehetett állítani erre az időzónára (max. ezután csak oroszul volt hajlandó beszélni). Míg Magyarország esetében nincs olyan +2-es időzóna, amelyikben ne lenne nyári-téli átállás. Tehát otthon azokon az eszközökön, amelyekre nem érkezik frissítés, ott évente kétszer kézzel kell majd átállítani az időzónát. Így pedig ugyan ott leszünk, mint mondjuk 1980-ban. Csak éppen azért állítjuk az órákat, hogy az idő ne változzon.

Mindeközben a szomszédos országok is megőrülnek, amikor óra átállás lenne/nem lenne. Törökország viszont kellően nagy, illetve hát… a szomszédok is olyanok, ahol nem feltétlenül az órát nézegetik az emberek. Itt azért ez kevésbé zavaró, mint mondjuk Sopronban.

No de azért lássunk valami pozitívat is abban, hogy az átállás (mármint nyáriról télire) nem történt meg: a gyerekek nem igazán nézik az órát, amikor szombat hajnalban felébresztik a fél kerületet. Ha megtörténik a téli átállás, akkor az eddig 6:30 helyett 5:30-kor kezdik el a kiabálást. Ez az idén elmaradt. Nem kell attól tartanom, hogy a szomszédok megdobálnak papuccsal. Vagy kaktusszal. Vagy valami még rosszabbal.

Összességében az a rész, hogy kikapcsoltuk a téli-nyári időt, nem olyan rossz. És mi ezt meg tudtuk tenni, mert itt a moszkvai idő. A téma nagy kérdése viszont az, hogy melyik irányba tekerjük az órát, melyik legyen a végleges? A nyári, vagy a téli.

Az eredeti, igazi időzóna a téli. Ez Isztambulban a +2-t jelenti. Míg Magyarország a +1 határán van. És ott már előnyös lehet inkább a +2-be tartozni, ahogyan egyes szomszédos országok. Valószínűleg a Monarchiához való tartozás, igazodás miatt lett Magyarországon +2.

Isztambul most a +3-ba tartozik, ami enyhén szólva is durva változásokat hozott: reggel 8-kor még sötét van! Mert ugyebár ha a Nap később nyugszik, akkor az azt is jelenti, hogy később is kell.

Ezt valahogy nem lehet megszokni. Olyan, mint amikor hajnali 6-ra jártam dolgozni:

 • Felkelek reggel, sötét van.
 • Elindulok otthonról, sötét van.
 • Beérek a munkahelyre, sötét van.
 • Már dolgozom egy ideje, és még mindig sötét van.
 • Mire elindulok haza, már sötét van.
 • Hol a nap? Google, beírom: nap

Ez a gyerekek részére elég durva. Több helyről is hallani, hogy a nők félnek az utcán (délután-este valahogy nincs olyan érzése az embernek. míg reggel, mintha zombik járnának a félhomályban). Ráadásul az utcai lámpák is egyre csak rosszabbodnak.. És már halálos baleset is történt e miatt.

E mellett az úgynevezett fő cél, elektromosság megtakarítása sem akar összejönni (végül is e miatt találták ki a nyári időt, mi pedig ezzel megyünk szembe). Ha egyszer reggel 8-kor még sötét van, amikor már mindenki felkelt, akkor nemhogy nem fogunk kevesebb villanyt fogyasztani, de talán még többet is…

És így is lett! A tavalyihoz képest 106%-al használunk több áramot!!

Bár ez nem vonatkozik az utcai lámpákra. Ha jól látom, a mi utcánkban valaki összegyűjtötte a villanykörtéket…. De ettől függetlenül, a köztéri világításnak teljesen mindegy, hogy merre tekergetjük az órát. Ő csak azt nézi, hogy világos van-e, vagy sötét. Az alapján kapcsolnak ki/be a lámpák automatikusan.

Ennyi negatív után lássuk a pozitívumokat: ööööööö. Most úgy egy sem jut eszembe.

Összességében nem úgy tűnik, hogy bármire is jó volt az, hogy kihagytuk a téli óraátállást. Miközben elég sok minden lett nehezebb.

Akkor mire is volt jó ez az egész.

Több magyarázatot is találunk arra, hogy miért maradtunk a nyári időzónában.

 • Kevesebb áramot fogyasztunk. – Ez nemhogy nem jött be, de inkább még többet is használunk. Aki szereti az összeesküvés elméleteket, az azért összerakhat ebből valamit: több áram, több pénz. Több pénz, több adó. Több adó, több pénz..mármint az állam bácsinak.
 • Később sötétedik. –  Ez bár igaz, de később is világosodik reggel. Ráadásul az a később is.. Este fél6 körül már fel kell kapcsolni a lámpákat. Mire tényleg elindulhatnánk haza a munkából, addigra pedig úgyis sötét lesz. Cserébe reggel is sötét van.
 • Aztán találtunk egy olyat is, ahogy így a hívők a reggeli imát még otthon végezhetik. Nem kell ezzel a munkahelyen foglalkozni. – Ennek se füle, se farka. Törökországban nagyon sok munkahelyen van elkülönített rész az imádkozásra. Aki pedig akar, könnyen kimehet a dzsámiba. Ezt senki se fogja megtiltani. És egyébként is ez az ötlet miért most jött elő?
  Meg ha ez ilyen fontos, akkor miért nem álltunk át mindjárt mondjuk a +12-re? Garantáltan mindenki otthon lenne imaidőben…
 • A szíriai harcok miatt. – Ez viszont egy olyan szempont, ami akár tényleg igaz is lehet. Sok ilyen példát találni a történelem során. Akik pedig most Szíriában vannak, mint a +3-as időzónát használják (kivéve az USA-t, de láthatólag őket most senki se veszi komolyan). Tényleg érdemes lehet, hogy a felek egy időzónát használjanak, hogy jobban összehangolják a csapatmozgást. Bár mondjuk sok embert ismerek Isztambulban, akivel évek óta egy időzónában élek, mégsem sikerül még, hogy valahova időben odaérjenek.

Persze ezt most Isztambulból írom, ahol a +2-es időzónának a nyugati közepén vagyunk. Teljesen más lehet a helyzet Törökország keleti részén, pl. Trabzonban. Ott talán még örülnek is ennek.

E mellett, ne felejtsük el, hogy az óraátállás valójában csak egy ajánlott dolog. Ha egy cég szoros kapcsolatban van egy másik időzónában levővel, akkor dönthet úgy, hogy a szerint dolgozik. Pl. egy magyar cég kérheti azt az alkalmazottaitól, hogy a londoni idő szerint dolgozzanak (mondjuk a pekingi szerint már nehezebb lenne).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.5/10 (2 votes cast)
Óra (nem)átállás tapasztalatok, 2.5 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .