Új turista könyvek kellenek az isztambuli utazáshoz

Az elmúlt időszak (főleg az utóbbi 3 év) sok mindent megváltoztatott Isztambulban.

Sok olyan dolog, ami eddig stabilnak volt mondható, átalakult, megújult. Nagyon sok mindent. Az útikönyvek pedig nem biztos, hogy ezt a sok-sok változást tudják követni.

Szerencsére a mi útikönyvünk, alias Isztambul Enciklopédia, szinte sehogy sem áll (és nem az idén lesz kész, az is biztos). Így legalább elmondhatjuk, hogy ami még csak gondolatban van benne, az biztosan nem hibás. Ami pedig ténylegesen benne van, az.. talán nem olyan rossz. Minden esetre egy alapos átnézés nem ártana ott sem.

A világ amúgy is sokat változott. Már nem biztos, hogy érdemes a fizikai turista könyvekkel vacakolni. De azért végezzünk egy gyors átnézést velük kapcsolatban:

Előnyök:

 • Szépen nézhet ki.
 • Jó a fogása.
 • Könnyen be lehet jelölni rajta dolgokat
 • Vagy akár kimásolni, rosszabb esetben oldalt kitépni.
 • Önvédelemre is használható.
 • Jól mutat a polcon (amolyan retro Facebook: én itt is jártam)
 • Ha billeg az asztal, nagy segítség lehet. Ez ugyebár nem mondható el az új iPhone-ról. Főleg, ha rezgő módban felejtjük.
 • Bár elvileg akárki írhat egy ilyen könyvet, de aki mégis megteszi, átverekszi magát a kiadón, és még keres is vele, az általában komolyan dolgozott is vele. Így ők azért inkább megbízhatóak, mint az online/digitális könyvek.
 • Nem kell tölteni.
 • Jobban bírja az időjárást, és a lezuhanásokat, elgázolásokat, krumpli pucolásokat, mint a digitális változat.

Hátrányok. Itt elsősorban a digitálissal szembeni hiányosságokra gondolok.

 • Cipelni kell. Bár a készítésnél legtöbbször figyelnek arra, hogy könnyen lehessen hordozni, ez nem mindig jön össze. Főleg nyáron, bikiniben. Mert azért egy izmosabb télikabátnak sok-sok zsebe szokott lenni.
  E mellett nem elhanyagolható a súlya, ami a fapadosok esetében létfontosságú lehet.
 • Roppant macerás naprakészen tartani, és rengeteg időt vesz igénybe.
 • Kell egy minimum példányszám az elkészítéséhez. Ez tovább nehezíti a frissen tartását. Pl. nem lehet havonta újat kiadni.
 • A térkép korlátozott.

Bár úgy tűnik, hogy a hátrányokból jóval kevesebb van, mint az előnyökből, egy digitális útikalauzt olyan funkciókkal láthatnak el, amelyek egy nyomtatott könyvnél elképzelhetetlen. Más dolog, hogy ezek csak lehetőségek, amelyek leginkább az én álmaimban léteznek, nem pedig a valóságban. Na de majd az én útikönyvemnél! Ha nem jön közbe semmi, akkor 2080-ra készen is lesz. Aki nem bír addig várni, hibernáltassa magát!

No tehát ilyesmiket tudhat egy digitális útikönyv, ha GPS-el, internet kapcsolattal, meg pár más dologgal fel van szerelve:

 • Térképen mutatja, hol is vagyunk. Meg hogy is jutunk el az A pontban.
 • Opcionálisan lehetne benne eltévedő mód is, ami ajánlott érdekes, látványos, esetleg izgalmas utakra hajtja be az gyanútlan turistát. Pl. ahol szép házak vannak, kunkori utcák, véletlenül ott lévő szőnyegárus, egy rejtett épület, sok hegymászás, női napozó hátsó bejárata, no-go zona sok-sok futási lehetőséggel (ez csak a fitnesz-mód bekapcsolása esetén).
 • Ha összejön a beltéri helyzetmeghatározós technológia, akkor egy digitális útikönyv ezt is használhatná. Pl. ha az AyaSofya belsejében járunk, akkor az alapján adhatná az információkat, hogy hol vagyunk, merre nézünk, stb…
  “…és ha balra nézünk, akkor ott láthatjuk, a…mondom balra nézünk… BALRA NÉZÜNK!…Nem arra! A másik balra! Na végre! Szóval ott van Mózes… az a szakállas ott a festményen, te tökfej! Ne azt a lányt nézd ott miniszoknyában, mert megmondalak az asszonynak!”
 • Még érdekesebb lehet, hogy figyeli, és megtanulja az utazási szokásainknak. Milyen gyorsan haladunk, milyen hamar fáradunk, mely témák érdekelnek, stb… és ez alapján segít a programot összeállítani.
 • A saját pozíció, és a pénztárca alapján javasol helyeket a közelben (látnivalókat, éttermeket) – ilyen viszont ma már van, több is
 • Megvehetjük a belépő jegyet sorban állás nélkül.

E mellett egy digitális útkönyvet bárki írhat, és bárki ír is. Leginkább még csak blog formában, de már ez is elég ahhoz, hogy a saját stílusunkhoz igazítsuk az látnivalókat. Pl. ha én heavy metal rajongó vagyok, akkor biztos találok egy blogot, fórumot, stb.. ahol megtudom, hol találok heavy metal dolgokat Isztambulban (Galata, Kadıköy, ha valaki tényleg ezt keresné). Ez még kicsit szedett-vetett, de idővel talán tényleg lesz erre is rendes keresési lehetőség. De minden esetre több, mint egy olyan útikönyvben, aminek az írója pl. a balettért rajong.

Közben pedig nagyon sok más dolog is megváltozott. A hotel kereső web-oldalaknak köszönhetően teljesen feleslegessé váltak a papír könyvben található hotel ajánlok. A visszajelzések nagyon sok mindent elárulnak. Persze bennük sem kell 100%-ig megbízni. Mert azért itt is lehet találni érdekességeket, mert ugye ezeket is emberek írják. Pl, amikor azért adnak Barcelona-ban 1 csillagot egy hotelnak, mert a recepciós nem tudott ó-egyiptomiul…. De tényleg! Ki akar ó-egyiptomiul beszélgetni az éjszaka közepén??

Ugyan ez igaz a látnivalókra is. A Tripadvisor mindkettőben sokat segít. De nemcsak azért, mert nem fogunk feleslegesen időt és pénzt költeni valami olyasmire, ami unalmas, nem érdekes (de az útikönyvek az egekig magasztalják). Hanem mert olyan rejtett érdekességeket is találhatunk, amelyeket az útikönyvet író hősök meg sem közelítenek.

Ezzel együtt a turisták igényei is hatalmasat változtak. Régen jó volt, ha az ember életében egyszer eljutott Egyiptomba, Párizsba. Ma már viszont gond nélkül, akár egy hétvégére is (és mint sokszor tapasztaljuk akár minden felkészülés nélkül is) elmehetünk a világ bármely országába, városába.

Mert jó, láttuk a piramisokat. A tv-ben is. Interneten is. Be is jártuk virtuálisan. Utána ugyan ez a valóságban is. Még a múmia show-t is megnéztük. Nílusi hajó is volt (tényleg más, mint a Budapest-Szentendre, bárki bármit is mond). Meg mecseteket is láttunk. 200-at belülről is.

Mindez azért kezd telítődni. Kezd unalmas lenni (jó, mondjuk aki igazán adrenalindús kalandot szeretne, a világ számos pontján talál erre lehetőséget). Az emberek mást is akarnak. Olyan helyeket is, ahol turista még nem járt. Vagy csak elvétve. Nem pedig Velencét, ahol hát.. tényleg rengetegen vannak (ebből a szempontból Isztambul ideális: turista kevés, kaland meg sok. És mivel rengeteg bolt csődbe ment, a pénzünket se költjük nagyon).

Tehát változnak az igények, és változnak a lehetőségek is.

És változik a város is. Isztambul az elmúlt években összekapta magát, és sok minden épült. Az elmúlt időszak miatt pedig egyes szokások (pl. nyitvatartási idők) is megváltozott.

Ezekről megpróbálok egy képet adni, hogy mire érdemes odafigyelni.

Repterek:

Még nem is olyan régen, Isztambul elsőszámú repülőtere az Atatürk Nemzetközi reptér volt. Aki külföldről jött, ide érkezett. A fapadosok terjedésével viszont egyre inkább előtérbe került a második, a Sabiha Gökçen repülőtér. Nemsokára pedig átadják a 3. repülőteret is. Bár az eddigi tapasztalatok alapján ez az átadás úgy fog zajlani, hogy lesz egy olyan aszfalt darab, amiről valami fel fog szállni, és lesz is hozzá valami, ami ezt irányítani fogja. Mindez teljes díszkivilágításban, csinnadrattával. És valami tényleg menetrendszerűen repülni is fog onnan. De a valódi használat majd később indul be valamikor.

Mindez azt jelenti, hogy a reptérről bejutási szokások nagyon megváltoztak. És évről évre változnak. Mert majd valamikor eljut a metró a Sabiha Gökçen repülőtérre (addig is bejutási tippek itt). Meg majd a 3. reptérre is ki lehet majd jutni valahogy. Az a klasszikus metróval bemegyünk a Kék Mecsethez az Atatürk reptérről szépen lassan megszűnik.

Annál is inkább, mert a hotelfoglalós weboldalaknak köszönhetően az emberek egyre inkább nem akarnak a belvárosban megszállni.

Közlekedés

Jönnek új metrók. Jönnek új villamosok. Meg jönnek mindenféle más érdekességek (repülő vonatok, lanovkák). A buszok meg másfele járnak. Ami pedig esetleg maradnak, azt valaki biztosan átszámozza.

Úgyhogy ne higgyünk a régi útikönyveknek. Pláne ne annak, amelyik azt mondja, hogy a Taksim térről indulnak emeletes buszok a Boszporusz-hídon át. Mert az emeletes busz nem biztos, hogy arra visz… és hogy fogunk onnan visszajutni???

A sok változást legjobban a Trafi nevű programmal tudjuk kiküszöbölni. Itt másvalaki kínlódik az események nyomon követésével. Nekünk elég, ha csak naprakészen tartjuk ezt az applikációt.

Most viszont komoly átrendezés is zajlik: harmadik Boszporusz-híd (jó, mondjuk kint van a világ végén), Avrasya alagút, és persze a már kész Marmaray (mármint a tenger alatti rész kész).

Ezek mellett pedig a Kabataş nevű tengerparti kis halászfalucska alakul át Isztambul közlekedési csomópontjára. Valószínűleg a törököknek eszük ágában sincs visszaadni azt a gépet, amivel alagutat lehet fúrni, mert pont egy alagutat akarnak fúrni a Boszporusz alatt. Ez lesz a harmadik. Eddig van egy a metrónak (Marmaray), egy az autóknak (Avrasya), és egy a gyalogosoknak. Ők se maradjanak le a jó dolgokról.

Közben pedig épül a Kabataş metró is. Így innen lehet majd buszozni (majdnem mindenfele), metrózni, felvonózni, hajózni, és immár a tenger alatt Üsküdar-ba is átmenni.

Ez nagyon sok megszokott dolgot fel fog borítani. Egész biztosan a Boszporusz hajózára teljesen átalakul majd

Múzeumok és bazár

Az elmúlt időszakban a török turizmus a mélyponton van. Bár úgy tűnik, lehet ezt még fokozni. Ez pedig átalakította a múzeumokat, ami fokozott figyelmet igényel.

Mindenképpen indulás előtt (már ha egyáltalán jön még valaki Isztambulba) jó alaposan nézzük át a múzeumok információs web-oldalait. Ne az angolt, mert azt leginkább valamikor 2005-ben frissítették. Ne szégyelljük a Google fordító programját, és eresszük rá a török oldalra.

Egyes múzeumok bezártak (pl. a Héttorony). Sokat felújítanak (pl. Chora, Kariye) dzsámi és múzeum" >Kariye Camii/Chora). Míg mások a pangó turizmus ellen hosszabb nyitva tartással küzdenek (pl. az AyaSofya most már hétfőn is nyitva van). Ezek az infók folyamatosan változnak. Figyeljünk rájuk nagyon! Kár lenne valahova csak azért kibaktatni, hogy egy táblát találjunk: Fordulj vissza!

Sajnos ezzel együtt a boltok is átalakultak. Az isztambuli fedett bazárt már a 2008-as gazdasági világváltság is jócskán megváltoztatta. Akkor tört be Kína a bazár boltjai közé. Igen, előtte is voltak gagyi, meg kétes eredő cucc, amit próbáltak a vevőre rátukmálni, de 2008 után ez lett a fő jellemző.

Míg korábban volt olyan, hogy egy bolt csak lámpát árult, addig 2008 után minden bolt árult lámpát. De míg régebben az erre specializált helyen hatalmas választék volt, úgy később mindenhol csak 3-4 változat között válogathattunk.

Az elmúlt események hatására viszont úgy visszaesett a turizmus, hogy rengeteg a bezárt bolt. Nem egy bedeszkázott üzletet láthat aki arra jár. És az áruk is… ha ott veszünk tartós tejet, jó alaposan nézzük meg a lejárati dátumát!

És ez azért szomorú.. Itt már nyoma sincs annak, ami az útikönyvekben le van írva.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Új turista könyvek kellenek az isztambuli utazáshoz, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

2 Replies to “Új turista könyvek kellenek az isztambuli utazáshoz

 1. Úgy ám bizony,heavy metal Kadıköy-ben! 🙂 Szoktam nézni koncert videó felvételeket a Woodstock Bárból!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Ott több olyan lefelé vezető lépcső is van, ahol heavy metállal kapcsolatban szórhatjuk a pénzt: pólók, “kiegészítők”, tetoválás.

   De persze olyan luk is található, amibe ha belelépünk, akkor olyan heavy metálosan ordíthatunk… Főleg, ha az a luk mély, és tele van sárral.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .