Még mindig a hóban

Azt mondja a navigáció, hogyha itt jobbra megyünk, azon a szűk, kacskaringós úton, át a hegyen, akkor megússzuk a dugót. Ugyanis azon az úton nincs forgalom.

És tényleg nincs forgalom! Hiszen nyáron, száraz időben is nehezen járható az az emelkedő. De így, télen, jegesen, rajta 80 cm hóval, meg két marék szánkózó gyerkőccel… egyetlen sofőr sem próbálkozik vele.

Most már a negyedik napja fedi Isztambult a bőséges hó. A végén már tényleg szó szerint a hó alatt leszünk! Mert bár alul folyamatosan olvad, és a gyerekek is (sőt, már a felnőttek is) egyre több havat használnak a hóemberezéshez, hógolyózáshoz, de közben egyre csak érkezik az utánpótlás. Sőt! Mintha úgy tűnne, ahelyett, hogy kimerülne a hófelhő, még csak most kezd belelendülni!

Egyetlen jelentős változás, hogy a viharos szél megszűnt. Majdnem teljesen szélcsend van. Lassan-lassan érdemes lenne a drónt is felküldeni.. De olyan mennyiségben szakad a hó, hogy szerintem nem repülne messzire, mielőtt lezuhanna.

Szerencsére azért valaki megelőzött, bár a képek alapján valószínűleg egy nagyobb gépről fényképezett az illető. De minden esetre a Hürriyet oldalára felkerült néhány havas kép Isztambul történelmi belvárosáról. Így a levegőből, és (remélhetőleg) fűtött szobából élvezhetjük a fehér tájat. Ezek közül kettő már bekerült a tegnapi bejegyzésbe. Itt az ideje egy harmadiknak is:

A Kék Mecset a hóban - Forrás: Hürriyet
A Kék Mecset a hóban – Forrás: Hürriyet

Tehát már a negyedik napja szakad a hó, majdnem folyamatosan. Amikor már úgy tűnik, hogy most már vége, elállt, akkor pár perc múlva kiderül, hogy csak egy kávészünet erejéig megpihent. Ez pedig egy akkora városban, mint Isztambul, kezd érdekes lenni.

Mert ugye egy kis falunk mindez nem gond. Ott azért többször látnak havat, az emberek is jobban tudják, mit kezdjenek vele. És náluk az élelmiszer-ellátás is kevésbé problémás. Mert ha nagyon olyan lesz az idő, akkor a tehenet be lehet terelni a házba. Az megeszi a függönyt, mi meg a tehenet, és azzal el vagyunk egy darabig.

No de Isztambulban! Tehén nincs, csak ökör, de azt meg nem lehet megenni, mert megvádolnak minket kannibalizmussal….

Szerencsére azért még nincs katasztrofális helyzet. Sőt! Úgy tűnik, hogy a kezdeti hó-sokk után azért a közlekedés is úgy-ahogy helyre rázódik. Vagyis inkább a főutak. Csak a főutak.

istanbul-dan-muhtesem-kar-manz-thumb.jpg" alt="Igazi ice-tea a Boszporusz partján - Forrás: habersert.com" width="380" height="216" />
Igazi ice-tea a Boszporusz partján – Forrás: habersert.com

Isztambul egyértelműen két részre szakadt.

A nagyforgalmú útakt, legyen azok szélesek, vagy keskenyek, sikeresen megtisztították. Utána pedig a folyamatosan közlekedő autók megakadályozták, hogy azon újabb hóréteg alakuljon ki. Igaz, egyes helyeken a sávok között komoly hófalak lettek.

Mindeközben a kisutcák egészen más, elszigetelt világok lettek. Ide bejutni egyáltalán nem egyszerű. Autóval pedig lehetetten. Ezeknek a részeknek az ellátása igencsak változatos, és akadozik. Mivel a legtöbb dolgot kézben kell felvinni egy olyan jeges lejtőn, ahol a szánkózó gyerekek jönnek szembe.

Így pedig minden boltban, étteremben erősen megválogatják, mi is az, amire tényleg szükség van. Pl. Beşiktaş-ban egyértelműen a rakı élvezi a legmagasabb prioritást. Viszont a rakı jéggel a legjobb, de az elmúlt napokban a jégszállító autó valahogy elmaradt… talán nem tud feljönni a lejtőn?

De ezek csak azok a dolgok, amelyek eleve Isztambulban voltak. Azok a termékek, amelyek a városon kívülről érkeznek, azok egyenlőre elmaradnak. Ők most hiányoznak a boltok polcairól.

Azért nem higgyük, hogy akadozik az élet! Mintha a hó inkább csak lelkesítene, folyamatosan érkeznek az SMS-ek a különböző éttermektől, és boltoktól, hogy most kell náluk vásárolni, mert hihetetlen akcióik vannak! Ráadásul mindent házhoz is szállítanak! Bár, hogy mivel, az eléggé nagy kérdés… traktorral?

Egyet majd kipróbálok.. Egy ilyen Négy ajándék pizza az egy mellé-set. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mennyire lesz meleg, vagy fagyott állapotú… Meg egyáltalán hogy fog a motoros futár azon a lejtőn feljönni…

A legrázósabb helyzet az utaknál van. Ez már pénteken sem volt egyszerű, amikor még csak éppen esni kezdett a hó. Bár a legtöbb helyen már nincs probléma, mert folyamatos a tisztítás, egyesek inkább mégsem bízzák magukat a sorsra. Ők valahogy egy egész kályhát (azt a nagymama félét) begyömöszöltek a csomagtartóba, tüzelőanyaggal együtt. Így amikor egy kicsit is nehézkessé válik a helyzet, akkor csak leparkolnak az út szélére, és máris elkezdenek teát főzni.

Ha nem jár a komp.... - Forrás: HaberTV
Ha nem jár a komp…. – Forrás: HaberTV

Mindeközben a hátsó utcákban folyamatosan zajlik a téli buli. Most már nem számít, hogy nappal, vagy este van, a gyerekek egymást váltva kint vannak a hóban. Mindezt nyugodtan tehetik, mert autó egy száll sem, iskola pedig holnap sem lesz!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Még mindig a hóban, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .