Szent Piroska és a Pantokrator előadás az Isztambuli Magyar Intézetben

Egyszer volt, hol nem volt egy Magyar Királyság és egy Bizánci Birodalom.

Mivel ők ketten szomszédok voltak, ahogy az ilyenkor lenni szokott, előbb utóbb összevesztek. De inkább előbb, mint utóbb, hiszen amit megtehetsz ma (beleértve a szomszédnak a fejbecsapását is), azt ne halaszd holnapra!

Ezzel el is volt mindkét ország évszázadokon keresztül, ahogy a jó szomszédoknál illik. És bár bőségesen csépelte a két nép egymást, ez az állapot nem volt állandó. Sokszor csak simán béke volt, és olyankor a két ország mással állt háborúban.

Történt viszont egyszer, hogy a magyar királynak egy remek ötlete támadt! Átküldött egy lányt, mégpedig a saját lányát a határon, hogy ezzel zavarja össze az ellenséget.

Vagy ha ezt nem is, akkor csináljon valami olyat, ami héthatárra szóló lesz!

És így is történt!

No de, tényleg mi is történt? Hogy lett Szent László lányából is szent lány? És hogyan történt, hogy amikor még otthonról elindult, akkor még Piroska volt, de mire megérkezett, addigra már Irén lett?

És miért lett 8 gyereke?

És miért, és milyen furmányos módszerekkel vette rá a férjét (aki mellesleg a bizánci császár volt – azért egy ilyennel jó eldicsekedni a klubban), hogy felépítse az akkori kor legfontosabb vallási központját, iskoláját, és kórházát, a Pantokrator-t? Mellékesen az akkori ismert világ példaképe lett. Erről másolták a későbbi épületegyütteseket, és kórházakat mind Európában, mint az arab világban.

És miként történt, hogy végül őt is szentté avatták?

És miként lehetséges, hogyha valaki magyarként egy idegen kultúrában és környezetben ennyi mindent elért, akkor a történelemkönyvekből mégis kimaradt?

Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ ha 2017. január 14-én, szombaton, 14:00-rá ellátogatunk az Isztambuli Magyar Intézetbe (Polat Ofis, B blok, İmahor Cd. 23, Kâğithane). Ott pedig meghallgatjuk dr. Sághy Marianne-t.

Valószínűleg örülni fog a kérdéseknek is. Meg persze annak is, ha megjelenünk. Talán még azt se bánja, ha zászlót is lobogtatunk.

Majd miután mindezen jól felbuzdultunk, átmegyünk a Szent Antal templomba (San Antuan Kilisesi, İstiklâl Caddesi, Beyoğlu), ahol Bulai Anton atya fog szentmisét tartani Szent Piroska tiszteletére.

Szintén Szent Piroska tiszteletére a mise magyar nyelven lesz, és ezzel jól megzavarjuk a törököket és az erre járó turistákat is.

A mise 17:00-kor kezdődik. Így kérjük azokat, akik a Isztambuli Magyar Intézetből a hegymászó képességeiket gyakorolva inkább gyalog indulnának útnak, hogy iparkodjanak. De nagyon ám!

Idáig szól a programajánló.

De igen ám! Viszont mit tegyen az a kedves társunk, aki a hideg idő elől egészen a Kanári-szigetekig menekült??

Megpróbálhatja felvenni a kapcsolatot az előadóval, hátha Skype-on keresztül is meg lehet hallgatni a történetet…

Vagy pedig elolvashatja a Szent Piroskáról szóló blog bejegyzést. Persze a kettőt nem lehet vagy-vagy alapon összehasonlítani, hiszen egyik jobb, mint a másik!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük