Külföldön élni lehet jó is, meg rossz is. Minden országnak megvannak a maga pozitívumai, és negatívumai. Ezek összhangja adja meg, hogy végül mennyire fogjuk kedvelni az adott helyett. No meg persze az is, hogy sikerült beilleszkedni: munka, lakás, barátok, stb…

Egyes országokba ez könnyebben meg, míg máshol nehéz.

Érdekes módon az egyik sarkalatos pont mindig az étkezés lesz. Mert sok minden bármennyire is lehet jó, ha egyszer hiányzik az otthoni pogácsa, sütemény, oldalszalonna, akkor az bizony nagyon tud hiányozni.

Szerencsére most egy olyan időszakban élünk, amikor már viszonylag könnyen el lehet érni a Föld bármelyik pontját. De viszont a Marsra még nem kezdtünk kitelepedni. Így szemben történelmi honfitársainkkal, még ha hozamosabb ideig élünk is külföldön, akkor sem kell mellőzni az otthon melegét. Vagyis inkább az otthon meleg pogácsáját.

Legalábbis nem folyamatosan.

Persze ez országtól is függ, hogy mi és mennyire hiányzik. Ebből a szempontból Isztambul sokkal jobb, mint mondjuk egy norvég sziklás kis sziget (persze azt is meg kell hagyni, hogy egy norvég kis sziget sokkal csendesebb és nyugodtabb, mint Isztambul). Ez utóbbin valószínűleg leginkább halat tudunk enni. És ha netán ebből elegünk lenne, akkor még azt se mondhatjuk, hogy kimegyünk a ház elő füvet legelni. Lévén, hogy a ház előtt valószínűleg csak a sziklás tengerpart található.

Ezzel szemben Isztambulban nagyon-nagyon széles a választékból választhatjuk, hogy mit együnk.

Bár vannak ilyen fantáziadús helyszínek, mint pl. Beşiktaş, ahol kb. 500 éttermet találunk egy kupacban, és mindegyik dönert árul! Ilyenkor tanuljuk meg azt, hogy döner és döner között is van különbség.

Meg pincér és pincér között is. Meg műanyag szék és műanyag szék között is. Ahogyan kiabáló foci drukker és kiabáló foci drukker között is.

Nem is beszélve az ablakszigetelésről, ami így télen, hirtelen roppant fontossá válik (de mire megjavítják, újra nyár lesz, akkor meg kit érdekel). Abban aztán lényeges különbségek tudnak lenni!

Tehát itt Isztambulban jól elvagyunk, mert összességében jól el vagyunk látva. Ha valaki nagyon iparkodik, még szalonnát is találhat, vagy más disznóságot! Persze ezek azért messze elmaradnak az otthoniaktól.. De még mindig több, mint a semmi.

Ezen kívül találunk sajtot, ami majdnem olyan, mint az otthoni. Találunk valami fehér izét, ami majdnem olyan, mint az otthoni tejföl. Találunk csokit is, ami majdnem olyan… izé… na az éppen sokkal finomabb! És még pisztácia is van benne!

És még az ételek is majdnem olyanok, mint otthon. Az olyan klasszikusokat is megtaláljuk, mint pl. a töltött káposzta, bableves (igaz, szalonna nélkül, de majdnem…), sárgaborsófőzelék, stb…

Vagyis majdnem minden olyan, mint otthon.

A gond azzal a majdnemmel van. Mert hiába minden 99%-ban hasonlít az otthoni ételekre, ha mindig (de tényleg mindig) az a hiányzó 1% az, ami…nos… tényleg hiányzik.

De szerencsére ma már Magyarország nincs olyan messze. Még a legrosszabb verzióban is, ha gyalog indulunk el egy teli hátizsákkal, akkor is hamarabb elérünk Isztambulba, minthogy a Túró Rudi megromlana (más kérdés, hogy útközben biztosan el fog fogyni, és akkor fordulhatunk vissza egy újabb adagért. De az is el fog fogyni, mielőtt elérjük a török határt, és akkor megint vissza kell fordulni…).

Annyira közel viszont még nincs, hogy a sarki közért helyett hazaugorjunk, hogy vegyünk valami kis hazait. De talán hamarosan annak is eljön az ideje, ha a drone-os házhoz szállítás elterjed.

Addig viszont marad a NASA-s módszer. Ez az, amikor a csillagok megfelelő állásánál érkezik egy teherűrhajó benne azokkal a dolgokkal, amelyek nem találhatóak meg Isztambulban.

Ez a transzport nagyon hasonlít ahhoz, mint amikor a NASA küld fel élelmiszert a Nemzetközi Űrállomásra:

  • Pontos kalkulációk szükségesek, hogy melyik időpontban érkezhet a szállítmány. A megfelelő csillagállás alapvetően befolyásolja a szállítási költségeket.
  • A teherhajó csak bizonyos súlyig tud szállítani. Nem lehet akármit kivinni.
  • Ugyan ez vonatkozik a méretre is.
  • De vannak bizonyos transzporterek, amelyek nagyobb terhet is tudnak szállítani. De ők ritkábban érkeznek.
  • Egyes teherhajók nagyobb mennyiséget is vihetnek. Ilyenkor az űrállomáson dolgozók összeállnak, majd amikor a transzpor megérkezik, éhes farkasként vetik rá magukat.
  • Előfordul, hogy a szállítóhajónak más a célpontja, és akkor az űrállomás közelében halad el. Ilyenkor űrsétára van szükség a teher felvételére.
  • Visszafele is megy szállítmány. A feltétel ugyan az, mint az érkezésnél.
  • Bizonyos anyagok (héliumos lufi; béka a befőttben, létrával; szomszéd tehene, stb..) nem alkalmasak a kilövésre, és a szállításra.
  • Nem lehet minden nap transzport. Ahogy már fent is láttuk, nagy előkészületet igényel, és csak bizonyos időnként lehetséges.

Ugye? Ebből a szempontból mi hasonlóan élünk, mint akik az űrállomáson. Leszámítva, hogy amikor hozzánk megérkezik a szállítmány, akkor azt néhány nap alatt befaljuk (főleg igaz ez a Túró Rudira, hiszen gyorsan romlik, és ki se rakhatjuk a -273 fokos űrbe).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.6/10 (5 votes cast)
Halló Houston! Megkaptuk az utánpótlást, 7.6 out of 10 based on 5 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .