Cserekártya

Ez nem egy kártyajáték része, de mégis ő a Jolly Joker.

Bár ha a vásárlást úgy nézzük, hogy a kedves ügyfél a táskájából kiborítja a kredit kártyákat és a törzsvásárlói kártyákat, meg az ajándék kártyákat, akkor végül is ez is egy kártyajáték.

Törökországban az ajándék vásárlás másképpen zajlik, mint amit Magyarországon megszokhattunk.

Sőt! Mondhatnánk azt is, hogy teljesen más. De azért bizonyos dolgokban mégiscsak megegyezik. Mert muszáj megegyeznie. Pl. kell lennie egy A embernek, aki az ajándékot adja. És egy B embernek, aki az ajándékot kapja. Ezek nélkül az egész valahogy furcsa lenne. Sőt! Egyenesen teljesen más!

Még inkább sőt! Attól függően, hogy miként adjuk ezt az ajándékot, még a név is változik. Mert ha mondjuk nem kézből kézbe megy, hanem az a cél, hogy a kéz mögött található kosárába kerüljön be ez az ajándék, akkor mindjárt kosárlabda a neve. Ha a kapuba szeretnénk bejuttatni, akkor máris kézi labda. Ha pedig nem is kézzel, hanem lábbal ügyködünk, akkor máris foci!

Szóval nagyon nem mindegy!

Ezen kívül az események sem ugyan azok, amikor ajándékozgatunk. Persze ott van a szülinap, amikor a törökök megajándékozzák az ünnepeltet. Vagy az ünnepelt meghív mindenkit egy vacsorára.

De pl. újévkor, vagy a vallási ünnepek alkalmával már jóval ritkábban ajándékozgatnak. Sokkal inkább az ilyenkor szokás akciót használják ki a vásárlásra, minthogy konkrétan igény lenne az ajándékozgatásra.

És az esküvő alkalmával sem ajándékot adnak az ifjú párnak, hanem pénzt. De erről lesz szó bővebben.

Alapvetően kétféle ajándékozás létezik a törököknél, és ebben hasonlít is a magyarokra.

Egyik az, amikor vagy nem ismerjük a másikat, vagy nincs időnk, vagy nem akarunk vacakolni az ajándékozással. Így helyette pénzt adunk.

Persze sok helyen nem annyira illendő pénzt adni, mert annak a fenti üzenetei lehetnek (nem ismerjük az illetőt eléggé, nem érdekel). Ezért pl. Magyarországon kedvelt az ajándék utalvány. Mert az mégsem pénz, de mégsem egy konkrét ajándék.

A törököknél e helyett inkább az aranyat használják. Aranyat nagyon könnyen vehetünk az erre szakosodott kisboltokban, ahol szabvány méretben árulják őket. Kapható a teljes méret (Atatürk után Ata néven), majd a feles, negyedes és nyolcados. Mivel eléggé könnyű hozzájutni, a visszaváltás sem okoz problémát. Viszont, szemben a sima pénzzel, hosszútávra is ideális. Nem is beszélve arról, hogy méretben eléggé kicsi (vigyázzunk, mert akár a parketta repedései közép is beeshet egy akkora érték, amiért érdemes újradeszkázni az egész padlót!!), így a tárolása nem okoz gondot.

Éppen ezért aranyat csak nagy ritkán ajándékoznak az olyan alkalmakkor, mint pl. a szülinap. Sokkal inkább az olyan események főszereplője, mint pl. a házasság vagy a születés. Ekkor kifejezetten jól jön, hogy az értékét évek múlva is megőrzi. Sőt! Idővel egyre több pénzt kaphatunk érte.

Így pl. nagyon is ideális egy újszülöttnél, aki ezt az aranyat majd felnőtt korábban, akár házasság, akár iskola, lakás, stb.. céllal felhasználhatja.

Ezzel szemben a konkrét ajándék vásárlás egy teljesen más kaland.

A törökök számára egy barát, kedves rokon megajándékozása egy nagy élmény. De még nagyobb élmény az, amikor elmehetnek vásárolni. Aztán véletlenül egy-két-száz olyan dolog is bekerül a kosárba, amit inkább maguknak szoktak vásárolni.

E mellett gyakori (nagyon gyakori… úgy az esetek 90%-ban), hogy az ajándék valójában nem is az, amit a célszemély szeretne, használna, pláne nem az ő ízlése. Hanem olyasmi, amit az ajándékozó leginkább magának szeretne megvenni. Olyannal is lehet találkozni, hogy pl. a fiú baba fog lány ruhát kapni, mert az jobban tetszett az ajándékozónak. Meg télre nyári ruhát, meg háromévesnek húszévesnek való dolgokat, stb…

De hát ajándékot kapni jó dolog, meg egyébként sem akar senki senkit megsérteni (mert az már nem jó dolog), így mindenki mosolyog.

Azért viszont, hogy a végén az is örüljön, aki az ajándékot kapja, kitalálták a Cserekártyát. Török nevén değiştirme kartı.  Ezzel ugyanis vissza lehet majd menni a boltba az ajándékkal, hogy majd az összeget levásárolják.

Egy-egy szülinap után az ünnepel egy rakat ilyen kártyával felszerelve mehet el vásárolni, ami így dupla élmény lesz. Egyrészt mert vásárolni jó (ezt mondja nekünk a marketing is mindig, csak pénzt nem ad rá), másrészt mert ezt ingyen lehet megtenni. Szerencsés esetben az ünnepelt több kártyát is fel tud használni ugyan abban a boltban, és akkor még szabadabban vásárolhat.

Lényegében egy ilyen megoldással úgymond pénzt kap az ünnepelt. De közben az ajándékozó is kiszórakozhatta magát.

A vásárlás alkalmával kell jelezni, hogy değiştirme kartı-t is kérünk, mert hogy ajándék lesz. Néha ez nagyon exkluzív, mindenféle dombornyomással ellátott valódi kártya lesz. De persze csak akkor, ha olyan helyen is vásárolunk. A sarki közértben nem fognak ilyet adni.

Máshol viszont a blokk lesz a különleges. Ezt eleve úgy készítik el, hogy ne legyen rajta semmi olyan információ, ami az árra utalna, de még akcióra, leértékelésre, szekondhendre se. Mindezt majd csak az eladó fogja tudni, amikor visszakeresi a blokkot. Azt viszont pontosan megtalálja, hogy abban az időszakban az az áru éppen mennyit is ért. Történhetett bármi változás azóta, az eredeti vásárolt ár lesz az, amit el lehet költeni.

Ilyenkor azért a végén csak kiderülnek az igazságok. Mert az eladónak csak el kell mondania, hogy mekkora összegért lehet a boltban randalírozni. Mégsem lehet az, hogy egy uborka áráért vegyünk egy nagyestélyit.

Kivéve persze akkor, ha az ünnepeltnek valójában nem a ruhával volt a baja, hanem csak mondjuk a színével. Meg a méretével. Meg az alakjával. Meg a fazonjával. Meg ő valójában kenyérpirítót akart venni (és most szerencsére pont olyan árban van, mint a visszavitt ruha). Mert ilyenkor az eladó csak cserél egyet, a ruha ára pedig titokban marad.

Aztán otthon úgyis kiderül, mert az eladó elfelejtette levenni róla.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Cserekártya, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .