Török mesék: A tündérek fürdője

Ma mesénk is az eredeti Kúnos Ignác 1923-as törökországi gyűjteményéből (Boszporuszi tündérvilág) való. (Aki tudja, próbálja megszerezni antikváriumból, mert nagyon szórakoztató)

Volt egyszer egy padisa, és annak egy fia (innentől: sehzáde – hercegfiú). És annak volt egy gondozója (innentől: lala – nevelő). És mint minden gondozó, aki félti a fejét, meg szereti a munkáját (meg a fejét), úgy szerette a hercegfiút, mintha csak a sajátja lett volna. Leste minden kívánságát, és ugrott, hogy teljesítse.

Egyszer aztán a herceg egy csodás álmot látott, amiben egy tündérlány (innentől: peri – tündér) volt a főszereplő. És szép is volt, jó is volt, és ellentétben a többi szép és jó tündérrel, nem akart senkit se feldarabolni.

Legalábbis ma még nem.

A herceg hiába ébredt fel, az állom annyira magával ragadta, hogy még napközben is csak a tündérlányra tudott gondolni. Meg később este is. Meg a következő nappal, meg a következő este. Meg az azt következő napokban, hetekben. Kezdett már megőrülni..

Mígnem az egyik éjszaka ismét megjelent a tündérlány a herceg álmában, és azt mondja:

– Ne epekedj hercegem, hanem indulj, és keress meg! Ott találsz a negyven peri fürdőjében!

Ó, hát ez így nagyon jó! – örvendezett a herceg. Míg rá nem jött, hogy nem tudja, hol is lehet ez a fürdő. De ott van a lala, megkérdezi tőle!

Persze a nevelő először furcsállta, miért is érdeklődik a herceg egy ilyen egzotikus és egyébként sem létező hely iránt. De mivel a fiú elmondta, hogy mindez álom volt, és maga a tündérlány hívja őt, meg egyébként is lassan megőrül ha nem jut el oda, a lala megígérte, hogy megtalálja. Hiszen ez a dolga, hogy mindent megtaláljon.

Legyen az a herceg elgurult telefonja, a kedvenc lego darabja, vagy a fogkeféje, amit a házi krokodil vitt el. Ő ebben nagy rutinban van! Még aznap éjjel elindult.

És meg is találta mindjárt! Hiszen ő tényleg a nevelők legjobbja!

Csakhogy amint belépett a fürdő ajtaján (valószínűleg hamam-ról van szó), jobbról is, balról akkora pofonokat kapott, hogyha nem tartja a fejét, biztosan leesik. Csakhogy nem volt ott senki, aki az áldásokat osztogatta.

Betámolygott szegény lala, és mindjárt bedőlt az egyik kő mögé. Ott próbálta kipihenni a fájdalmakat.

Míg itt üldögélt és a csillagokat számlálgatta, azt vette észre, hogy egy ideje már a tündéreket számlálgatja. Mert bizony megjöttek közben a tündérek is! És 40-en voltak. (ez is egy tanulság a török mesékben, hogy míg máshol 40 rabló van, addig itt 40 tündér van). És ott megpillantja a herceg álombéli tündérét is (valószínűleg volt egy anyajegy valami jellegzetes helyen, onnan tudta a lala, melyik is a hercegé).

A tündérek eszegetnek (szigorúan csak salátát, mert azért vigyázni kell az alakukra is), énekelgetnek, táncolgatnak, majd zsupsz, mind levetkőzik, és nekiáll fürdeni (a hamam-okban nem úgy megy a fürdés, mint egy uszodában. Itt nincs medence. Inkább mosdásról lehet beszélni). Majd pedig a legújabb kozmetikai trükköket kezdik megbeszélni.

Látja a lala, hogy nagyon belemerültek egy új samponmárka tesztelésébe (egyik tündérnek hirtelen neon-kék lett a haja a korábbi neon-narancssárga helyett) és nem figyelnek oda. Így gyorsan elcsente a peri karperecét és nyakláncát. Majd hussss, ki az ajtón.

Csakhogy nem lett hussss, hanem puff-puff, meg jaj nekem lett belőle. Hiszen az ajtóban lévő láthatatlan verő démon még mindig ott volt. És kifelé menet is jól odasóznak a nevelőnek.

Szegény lala tele kék-zöld-lila-narancssárga foltokkal érkezik meg a herceghez, aki viszont nagyon megörül, amikor látja a karperecet és a nyakláncot. Mindjárt menne ő is a fürdőbe.

De a nevelő azt mondja, hogy várjanak, ameddig a herceg érettebb lesz, mert nehéz az út, meg sok a verés arrafele. Arról nem is beszélve, hogyha a tündérek meglátják őket, akkor egész biztosan apró darabokra fogják őket darabolni. Lehet, hogy közben mosolyogni fognak, meg énekelni és táncolni, de attól még fájni fog a darabolás.

Így tehát várnak is 1 egész napot.

Másnap este a lala és a sokkal érettebb sehzáde együtt indul útnak. És be is jutnak a fürdőbe a kék-zöld-lila-narancssárga foltjaikkal együtt. Itt elbújnak egy kő mögé.

Nemsokára látják is, hogy 40 galamb száll le az ablak párkányra (és a lala meg is jegyzi, hogy legközelebb inkább az ablakon kellene bejönni), majd átváltoznak tündérekre.

– Ott az én tündérem, lala! – kiáltja a herceg nagy hirtelen.
– Sehzádám, azt javaslom, hogy halkabban legyen, amennyiben nem a zsebében szeretné a fejét hazavinni – javasolja a nevelő.
– Akarom mondani, a sok repüléstől úgy tönkrement a frizurám – mondja a herceg, immár megváltoztatott hangon, nehogy a tündérek gyanút fogjanak.

Nem is fognak gyanút, hanem inkább a kosarat fogják meg, mi tele van salátával. Lesz is mindjárt mulatság, evés, ivás, táncika meg furulyázgatás. Utána pedig huss, mind leveszik a ruhájukat, és mennek fürdeni.

A hercegnek leesik az álla a látványtól. De a lala most is helyzet magaslatán van, és gyorsan odaoson, és ellopja a lány ruháját.

Miután a tündérek kikozmetikázták magukat, felöltöznek, visszaváltoznak galambokká, és hussss, elrepülnek.

Kivéve azt az egyet, akinek a ruháját elvitték. Ő ott maradt, és siránkozik, hogy egyedül van, a ruhája sincs ott, meg nem jó ez így.

Ekkor előjön a herceg a rejtekhelyéről, és megnyugtatja a tündérlányt. Látja is a lány, hogy szép dalia a legény, kondizott is eleget, így dudorodik ahol csak kell, nem lesz ezzel baj. Nem is siránkozik többet a testvérei miatt. Minek is, hiszen 39 másikkal kellett osztozkodni..

Így összepakolnak, hogy menjenek, de se a lala, se a tündér ruhája nincs meg. Elmondja hát a peri, hogy az történt, hogy a nevelő vette fel a ruhát és repült el. Így a többi tündér nem sejti, hogy valaki hiányzik.

De jaj, szomorú a herceg, hogy bár megszerezte a lányt, elvesztette a kedvenc (és egyetlen) nevelőjét. Ki fogja most a nyuszis papucsát megkeresni? Ki fogja a lego Darth Vadert a házi krokodil szájából kiszedni? Ó jaj!

A tündérlány viszont gyorsan megvigasztalja. Azt mondja, hogy nem kell félni. Mert van ám neki is egy lalája, aki majd este hiányolni fogja, és akkor eljön megkeresni. Majd őt megkérik, hogy szerezze vissza a herceg laláját.

Ebben is maradnak, és hazaindulnak. Immár az ablakon keresztül, hogy megússzák a pofonokat. Jó, a lányon nincs ruha, de hát úgyis este van, sötét van, ki mászkál ilyenkor odakint.

Eltelik 1 nap, és amikor a tündérlány üldögél a palota ablakában, kopogásra lesz figyelmes. Látja, hogy a az ő lalája van ott galamb formában. Gyorsan be is engedi.

Megörül nagyon a lány nevelője, hogy megtalálta a tündért. És el is mondja, hogy ő bizony felismerte, hogy más ember van a helyén. És nemcsak a szakáll volt feltűnő, hanem az a furcsa tájszólás. Meg hogy mindig mindenkinek az anyát keresgéli. Legtöbbször az asztal lábáét, miután belerúgott.

Megbeszélik, hogy elhozza ő a herceg nevelőjét másnap éjjel. De nem maradhatnak sokat. Mert ha a többi tündér észreveszi, mindenkit feldarabolnak. Hiába van cuki fejük, és mosolyognak, táncikálnak aranyosan, a fűrészfogas késeik bizony nagyon fájdalmasak.

A tündérlány viszont cselhez folyamodik!

Másnap este meg is érkezik a két nevelő, galamb formában. Amint átjutnak az ablakon, leveszik a varázs ruhájukat, és hoppá! Emberré változtak! Volt is nagy öröm és beszélgetés, kivel mi történt az elmúlt 24 órában! Később a lány el is hívja őket egy kicsit pogácsázni, hogy a herceg addig titokban elégethesse a ruháikat.

Amint a tűzbe dobja őket, a két nevelő azonnal összeesik, majd úgy marad. Jó 40 perc múlva térnek csak magukhoz. Igen ám! De immár végleg halandó emberek lettek. És bár oda a tündér világ (ahol a cuki fejű mosolygós lányok meztelenül táncikálnak meg fűrészes késekkel hadonásznak), de legalább szabadok lettek.

Ebben a nagy örömben mindjárt össze is házasodik a herceg és a tündérlány, meg a két nevelő is, mert ők is beleszerettek egymásba. Lett is 2×40 napos dinóm-dánom!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Török mesék: A tündérek fürdője, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

One Reply to “Török mesék: A tündérek fürdője”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .