1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 2B (Kossuth vonal)

Úgy érzed, hogy a Szabadságharc talán mégsincs veszve. Hiszen itt van Kossuth is. És amíg ő itt van, addig remény is van.

Katona vagy. Szolgáltál az osztrák császár alatt. Pontosan tudod, mi várna rád, ha hazatérnél: semmi jó. Mondhatnak bármit is az osztrákok, nem hiszel nekik. Így ami biztos, hogy nincs hazaút. Egyenlőre…

És a lényeg ebben az “egyenlőre”-ben van! Mert ha beállsz az oszmán seregbe, akkor elmész valahova keletre… kit tudja hova, és mikor jössz onnan vissza. Már ha visszajössz, és nem esel le a világ végén..

Ha meg letelepedsz, és répaültetésbe fogsz, az pedig olyan végleges… Nem, nem és nem! Van még remény!

Másnap délelőtt a törökök felállítanak egy emelvényt. Mármint valami olyasfélét. Ketten tartják, hogy szét ne csússzon. Az építkezés alatt Ali bőségesen gyakorolta az új magyar szavakat. Annyi biztos, hogyha ez az oszmán hadsereg, akkor ott legalább hamarosan mindenki fog tudni magyarul is. Na de a felkészültségük… örülsz neki, hogy inkább Kossuthtal maradtál.

A törökök kérik, hogy aki velük akar lenni, az álljon fel az emelvényre. Megnyugtat mindenkit, hogy bírja a gyűrődést, és úgy tesz, mint aki kettőt belerúgna, látványosan.

Mindenki legnagyobb meglepetésére Bem Apó az első, aki jelentkezik. Kossuth mérgesen néz rá. Majd a többi magyarra is, akik mögé felsorakoztak. Úgy érzi, mint akit elárultak. Hiszen ennyivel kevesebb jó katona lesz majd veletek, amikor folytatjátok a Szabadságharcot.

Bem Apó viszont azzal érvelt, hogy nem lehet a törököket az osztrákokkal összeugratni. Ellentétben az oroszokkal. Egy orosz-török háború biztosra vehető az elkövetkező években. Kossuthnak viszont először politikailag kell megnyernie a csatát, hogy egyáltalán háború legyen.

Ez bizony így is van. De kinek lenne erre jobb esélye, mint Kossuthnak? Na ugye!

A magyar katonák toborzása nem tart sokáig. És nem is tűnik valami komolynak. Így örülsz annak, hogy inkább kimaradsz belőle. Amúgy is úgy érzed, hogy az elmúlt időszakban bőven elegendő tapasztalatot szerezték az oszmán hadsereg felkészültségéről. Most is, amikor a táborbontás történik, az valójában azt jelenti, hogy valaki véletlenül nekitámaszkodott a fő tartó oszlopnak, mire az egész tábor összedőlt.

Azért mielőtt mindenki szétválna, Kossuth sok emberhez odamegy egy rövid, gyors megbeszélésre. Hogyha esetleg tényleg sikerülne a Szabadságharc lángját újra fellobbantani, akkor minél több magyar csatlakozzon a harcokhoz.

Ezek után a különböző csapatok különféle utakon távoznak.

Igazándiból te most már szabad vagy. Azt csinálsz, amit csak akarsz. Leszámítva persze, hogy minden értéked az a ruha, amit viselsz. És a puska, ami valamiért még mindig nálad van.

Azok az emberek, akik beléptek az oszmán hadseregbe, most tűnnek el a kanyarban. Akik pedig hazatérnek (és ők több, mint 2500-an vannak!), ők pedig a másik irányba mennek éppen. Egy kis csapat Isztambulba tér, hogy ott próbáljon szerencsét. Itt már csak azok maradnak, akik életüket vesztették a várakozás körülményei miatt.

Kossuth viszont nem úgy szabad, mint te. Ő most a hatalmasságok kártyája. Egy bábu a sakktáblán. Még nem tudni, hogy gyalog, futó, vagy vezér. E mellett az ő vállát nyomja a Szabadságharc folytatásának a terhe is. Rengeteg ember számít rá, köztük te is.

Őt a szultán megbízottjai megkérik, sőt utasítják, hogy tartson velük. Te követed őket. Azt mondják, átmennek egy másik helyre, ahol remélhetőleg kevesebb a szúnyog. Meg a határtól is egy kicsit messzebb van. Úgy hívják, hogy Sumen.

Ez egy város a bolgároknál. Nem túl nagy. Sőt! Meglehetősen kicsi. Sőt! Elsőre meg se találjátok. Meg másodjára sem. Sőt! Na, 14. alkalommal már meglesz. Bár te látod, amint az egyik török egy táblát készít, majd ráírja kézzel, hogy Sumen. Tehát még sincs meg a város, de most már van egy táblátok. Így legalább úgy érzitek, hogy mégis eljutottak valahova.

No de hova is pontosan? Itt mit csináltok?

A legtöbb munka Kossuthra vár. Igazándiból, hogy ti mit tudtok csinálni, arra senkinek sincs ötlete. Leginkább csak fát vágtok.

De maga Kossuth sem tud még mit tenni. Otthon király volt, most viszont alig különbözik tőletek. Ő is a hatalmasságok játékszere lett. Meg kell várnia, miként dönt a szultán és a tanácsadói. Még midig előfordulhat, hogy odadobják az osztrákoknak egy ezzel szerezzenek maguknak jó pontot.

Te még nem érted, de tiszt lévén közel kerülsz Kossuthhoz, és te is hallod az esti tanácskozásokat. Ez az egész már nemcsak a magyarok és az osztrákok között kis szabadságharcról szól. Először az oroszok szóltak bele, most pedig a törökök is színre lépte. Pontosabban a magyarok rángatták bele őket. De közben az angolok és a franciák is érdeklődéssel figyelik az eseményeket. Sőt! Még a nagy óceán túloldalán, Amerikában is. Tehát a világ szeme most rajtatok függ. Csak éppen pont ti vagytok azok, aki most a legkevesebbet tehettek. Csak így itt ültök, és vártok. Meg persze tanácskoztok, de egyenlőre még nem derült ki, hogy miről is lehetne. Most a legfontosabb, hogy mit léptek az oszmánok.

Egy korábbi megállapodás értelmében titeket vissza kellene adniuk az osztrákoknak. Ezt lehetne azzal kijátszani, hogy mindannyian felveszitek az Iszlám vallást. E mellé kapnátok egy török nevet is. A nemrég elvonult magyar csapatban pl. majdnem mindenki Ali lett. De ezt a verziót Kossuth teljes mértékben ellenzi. Nemcsak a vallás miatt. Úgy érzi, hogyha ebbe az irányba egyszer megindulna, akkor nincs többé megállás. Egyébként is ha valakinek, hát neki megy az ellenállás.

Ennek a körülöttetek lévő törökök nem igazán örülnek. Ők titeket, mint katonák szeretnének látni. Nem pedig, mint nemzetközi port kavaró problémák. Persze, jó dolog az osztrákokkal szemben állni, de lehet, hogy a szultán ezt egyszer megunja.

A napjaitok így telnek, ilyen gondolatok közepette.

Mindenképpen hozzá kell tenni, hogy akkoriban a nagyhatalmak között a levelezések, követek küldözgetése jócskán lelassította a kommunikációt. Egy-egy levél után pedig akár heteket is tanácskozhattak, mielőtt válaszoltak. Főleg ilyen kényes kérdésben, ami könnyen egy világháborút robbanthatott volna ki.

Ez a várakozás bizonyára idegőrlő lehetett. Más részről viszont egy katonának már az is jó nap volt, ha nem lőttek rá.

A napok szépen-lassan hetekké válnak, majd hónapokká. Eljön a tél is, és vele együtt egy hatalmas hóvihar is. Igaz, csak 5 percig tartott. De elég volt ahhoz, hogy utána egy kisebb hócsata alakuljon ki. Katonák lévén hóember helyett hóágyukat, és hó védősáncokat építetek. És egyszer még a Pákozdi csatát is eljátsszátok. De mivel senki se akar osztrák lenni, erre a törököket kéritek meg. Persze ők addig nem is értenek az egészből semmit, amíg az első hógolyók meg nem érkeznek.

Majd eljön a Karácsony is. Az első, amelyet külföldön töltesz. Még nem tudod, hány hasonló követi majd. Ez azért elszomorít.

A várakozás pedig egyre ingerlékenyebbé teszi az embereket. Már több lövöldözés is zajlott. Így Kossuthék saját kis parlamentet alakítanak, és törvényeket készítenek. Nem tudod, hogy ezt inkább nosztalgiából, vagy ők is egy hosszabb távú berendezkedésre készülnek fel. Mondjuk jó lenne, ha itt nem maradnátok túl sokáig, mert lassanként elfogy az erdő.

Végül elérkezik a tél vége is. Vele együtt végre a szultán felől is megjönnek a hírek.

A jó része: nem adja ki Kossuthot az osztrákoknak. Ezt mindenki nagy éljenzéssel fogadja.

A rossz hír: de a háborúban sem segít. Ad anyagi támogatást a magyaroknak, és aki akar bármikor beléphet az oszmán hadseregbe. De ez minden.

És innen tovább kell állni, beljebb, az ország belsejébe. Nagy valószínűséggel az osztrákok nem fognak örülni a visszautasításnak, így akár még merénylőt is küldhetnek. Esetleg éppen egy vadkant!

És persze a bolgárok is örülnének, ha végre elmennének innen a magyarok. Mert az egy dolog, hogy minden este tele voltak a kocsmák (4 újat is kellett építeni, hogy elférjenek). De hogy minden este 20-60 széket darabokra is törjenek… Lassan elfogy az erdő, annyi fát kellett kivágni a székek pótlására.

Szegény bolgárok, ha már magyar szót hallottak, bemenekültek a pincékbe. Pedig a magyarok azt mondták, hogy csak egy pici mulatság lesz.

Tehát menni kell tovább, távolabb Magyarországtól…

(Folytatás a 3B vonalon)

A történet közepébe csöppentél? Itt kezdődik, ez a szerepjáték első oldala!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
1848-as magyarok TörökországbanSzerepjáték – 2B (Kossuth vonal), 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .