1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 2C (Letelepedős vonal)

Te úgy érzed, hogy eleget láttál a csatamezőkön. Ott bizony semmi olyan nincs, amit szépnek lehetne nevezni.

Úgyhogy téged aztán ne hívjon a szultán, hogy az osztrákok után most ők parancsolgassanak neked. Mondjuk jó lenne az oroszokat fenékbe rúgni, tényleg jó lenne. Na de akkor is… hogy nézett ki az a csatér is legutóbb.

Más dolog, ha az ember mégiscsak a hazáját, a szabadságát végi. És megint más, hogy egy szultánért (tényleg, mi is a neve??) harcoljon valahol távol… Köszönjük, ilyet te nem kérsz.

Kossuth tervében pedig nem bízol. Szerinted a Szabadságharc megbukott. Elmenekültetek. Nincs tovább. Itt kell új életet kezdeni vagy egy másik, távoli országban (úgyhogy az osztrák követ is mehet, ahova akar). Ezt el is mondod Kossuthnak. Elmondod, hogy te inkább Isztambulban próbálsz szerencsét. De azért megígéred, hogy a puskádat nem fogod eladni (tényleg, ez hogyhogy még mindig nálad van?). Így ha mégis sikerülne a Szabadságharcot újra éleszteni, akkor rád számíthat.

Ez azért jól esett neki. Így jó barátságban búcsúztok el egymástól. Te is sok sikert kívánsz neki, meg ő is.

– Találkozunk a Pilvaxban, miután Magyarország felszabadult!

Mielőtt még elindultok, Ali, a szultán megbízottja megpróbálja felvenni az adataitokat. Ugyanis a szultán megmutatja, milyen jó fej, ha az osztrákokat kell piszkálni: hivatalosan is az összes magyar menekült az ő vendége.

Ez azért jó hír neked, mert ahogy így végignézel magadon, elég csekély a vagyonod. Talán a puskát tudnád jó pénzért eladni, de ugye alig 5 perce fogadtad meg Kossuthnak, hogy ezt mindenképpen megtartod. Így viszont a szultántól mindannyian állandó jelleggel kaptok egy kisebb összeget. Ez arra nagyon is elég, hogyha szépen nyugodtan megülsz a fenekeden, akkor szépen és nyugodtan eléldegélhetsz belőle.

Dehát ugye azért is kerültél bele a Szabadságharcba, mert nem tudtál csak úgy szépen és nyugodtan a fenekeden ülni. Jó lesz ez a pénz, de hacsak nem a világ végén akarsz répát ültetni, akkor bizony valami munkát kell találnod.

Lassan halad a sor Alinál. Ráadásul az előbb valaki fel is bosszantotta. Mert képes volt cseh apától születni. Így a családneve Hrkszvzdrwky. Szegény Ali pedig 18 lapot elpazarolt, mire az arab-török-oszmán betűkkel legalább megközelítőleg le tudta ezt írni. Ezután rátérhettek a személynévre is: György. Ali be is írta: Göjrgjögörj. Olyan jó 20 perc betűzgetés után.

Miután az adminisztráció ezen felének vége, ténylegesen összepakoltok (1 pár cipő, 1 nadrágszíj, 1 nadrág is némi cafattal, 1 puska, 1 alsó – szívecskés), és te már indulhatsz is. Látod, hogy a főtéren izgatott tömeg gyűlt össze. Bem Apó áll fel az emelvényre. Közli, hogy ő beáll az oszmán hadseregbe. Leteszi az esküt, amit utána több magyar is követ. Majd pedig utána valami szertartás lesz. Valami olyasmi, amitől mindenki muszlim lesz – mondják. De te csak azt látod, hogy már 99. ember kiáltja azt, hogy az ő neve mától Ali.

Jóvan, ellesznek ezek nélküled is, gondolod. Úgyhogy elindulsz arra, amerre szerinted Isztambulnak kell lennie. Mondjuk sok választék nincs: itt egy jó széles főút. Egyik irány az, ahonnan jöttél: Magyarország. A maradék (szintén 1 irány) pedig az, ahol szerinted Isztambul lesz. Sokra nem emlékszel földrajzból. De egészen biztos vagy benne, hogy Krakkó nem erre van. És talán ennyi már elég is.

Az úton nem egyedül van. Többen is, talán 100-an, vagy még többen döntöttetek úgy, hogy elég lesz a katonaságból. Vannak köztük fiatalok, és idősebbek is. Meg olyanok is, akik a sérülések miatt tényleg alkalmatlanok katonának.

Ennek azért örülsz. Mégiscsak jobb lesz így, hogy lesznek olyanok, akik értik a nyelvedet. Akik tudják, min mentél keresztül. Akikkel együtt lehet majd sírni, meg örülni. De valószínűleg több lesz itt a sírás, mint a öröm.

Bár Isztambul nincs messze, te azért elég lassan haladtok. Legtöbbször csak akkor mentek tovább, amikor egy kocsmából, és a hozzá tartozó városból kitiltottak titeket. Azért ez milyen felháborító, hogy magyarul, és csak magyarul kiírják a város szélére, hogy Belépni Tilos! Egyáltalán, hol tanultak meg ezek magyarul ilyen gyorsan?

Nem mintha te olyan iszákos fajta lennél! De még inkább a többiekkel tartasz. Most, hogy kiszabadultatok a táborból, sokakba most véglegesedik: elveszett a Szabadságharc. És elveszett a Haza is. Számotokra nincs vissza út. Csak remélni tudjátok, hogy egyszer még hazakerültök. Egy idegen országban, egy idegen kultúrában lesztek kénytelenek élni.

Egyébként sincs hova sietni. Ha valamikor, hát most egészen biztosan tengernyi időtök van. E mellett kaptatok egy kis induló pénzt is a szultántól. Sokan úgy költik ezt, mintha nem lenne holnap.

Hát… ahogy a múltkor is Pista nekiesett annak a Switzenberger srácnak, mert a borgőzön keresztül hitte, hogy osztrák… És amikor ki akarta szedni a ház főgerendáját, hogy azzal csapja agyon. És amikor majdnem sikerült is neki..! A szultán egy csomó pénzt megspórolt volna, ha az egész kocsma rátok dől. Szóval igen, onnan is ki lettetek tiltva.

Így szépen-lassacskán, 1 hét, 2 hét, 3 hét alatt eljuttok Isztambul kapujába. Most már, ha akarnátok se tudnátok visszafordulni. És a neheze igazándiból csak most kezdődik. Most jön a nagy kérdés, hogy hogyan tovább? Eddig volt egy terv: megnyerni a Szabadságharcot (nem sikerült), elmenekülni (sikerült), elérni Isztambult (sikerült). De most hogyan tovább? Merre, milyen irányba?

Minden attól függ, mi is volt az eredeti szakmád, mielőtt beálltál katonának:

A folytatás a hozott képességeidtől függ

A történet közepébe csöppentél? Itt kezdődik, ez a szerepjáték első oldala!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
1848-as magyarok TörökországbanSzerepjáték – 2C (Letelepedős vonal), 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .