1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 3B (Kossuth vonal)

Kiraktak titeket Sumen városából. A szultán parancsa, hogy tovább kell költöznötök, beljebb az ország belsejébe. Úgy hírlik, hogy valahol Anatólia nyugati részén lesz az új ideiglenes táborotok. De a pontos hely az titok!

Minden esetre sokan örülnek a távozásnak. Minden jel szerint leginkább a helyi bolgárok azok, akik igencsak ezt az érzelmet táplálják. Örömükben még örömtüzet is gyújtottak. Ezt is az örömükkel táplálják. Úgyhogy nemsokára már a fél város lángokban áll.

Néhány magyar megsajnálja őket (főleg a lányokat), és itt maradnak, hogy segítsenek majd az újjáépítésben. Többen is maradnátok, de amikor ezt meghallják a bolgárok, bőszen bizonygatják, hogy náluk ez ilyen megszokott dolog. Úgy hívják, hogy farsang. Ezzel űzik el a tél rossz szellemét.

Így inkább integetnek, ti menjetek csak tovább, míg ők a tűznél melegednek.

Ti pedig mentek tovább. Követitek Kossuthot, ő pedig követi a török követet. Összesen 56-an vagytok.

Nemcsak azért tartotok Kossuthal, hogy támogassátok. Hanem azért is, hogy azonnal ott legyetek mellette, amint lehetőség nyílik a Szabadságharc újrakezdéséhez.

E mellett egyre több és több olyan pletyka kezdett keringeni, hogy az osztrákok nem akarnak semmit a véletlenre bízni. Nekik igencsak jól jönne, ha Kossuth valahogy eltűnne a föld színéről. Éppen ezért te, a társaiddal együtt, felkészültetek, hogy bármilyen merénylettől megvédjétek őt. Ennek köszönhetően pedig minden este vadkan-húst vacsoráztok. A biztonság kedvéért.

Néhány nap alatt eléritek Isztambult. De nem mentek be a városba, hanem egy kerülő úton juttok le a Boszporusz partjához. Itt a megbeszéltek szerint egy tucat hajó várakozik, hogy átszállítsa a magyarokat Ázsiába.

De akárhogy meresztitek a szemeteket, se tucat, se hajó, csak egy rum (görög) halász áll a parton a csónakjával. A jó hír, hogy tud róla, át kell vinni pár külföldit a túloldalra. A rossz hír, hogy csak ő van itt egyedül. A még rosszabb, hogy neki azt mondták, csak 2 főről lesz szó. Őt annyiért is fizették meg. Úgyhogy többet ő nem visz át. De még ha akarna is, akkor sem tudna, mert ugye a csónakja is csak 2 fős.

Gyors haditanácsot tartotok. Az nyilvánvaló, hogy Kossuth mindenképpen megy. És ő válasszon maga mellé még valakit. De a többiek? Átúszni nem lehet a Boszporuszt, mert mégiscsak február van. Más pedig nincs a környéken. Esetleg hidat kellene építeni? De akkor inkább már alagutat is fúrhatnátok…

Valaki aztán azt mondja, hogy hátha meg lehet kérni a halászt, hogy miután átért, forduljon egyet. Jöjjön vissza, és vigyen át még két embert! És ezt csinálja meg annyiszor, amíg el nem fogynak a magyarok ezen az oldalon.

– Persze, hát lehetne ezt így is – mondja a halász – na de ki fogja mindezt megfizetni? Engem otthon vár az asszony, meg az a sok-sok gyerek.
– No de bátyám! Úgy hallottam, maga rum! Hát mit szólna egy kis rumhoz! Sőt! Nekünk még annál is jobbunk van! Úgy hívják, hogy pálinka! Nemrég adtunk belőle egy keveset az egyik bolgár medvének, és azóta is bagolynak képzeli magát. Fen ül egy fán, és ott huhog. Ha elnéz észak fele, még láthatja is is!

Végül sikerül vele megállapodnotok. Minden egyes fordulóért a pálinkás üvegből is jár egy forduló. De már az első forduló előtt megelőlegeztek egy adag pálinkát. Ne fázzon szegény bácsi ebben a hidegben.

El is indul az első csapat, pontosabban az első páros: Kossuth és még valaki. Majd egy kis idő elteltével visszér a csónak, így újabb 2 ember szállhat bele. És persze jön a pálinka is.

Ez az páros is átért, nemsokára jön vissza a csónak. Jöhet a harmadik páros, pálinkából pedig a harmadik forduló. Majd a negyedik, ötödik. Aztán a hatodiknál látjátok, hogy már kicsit cikk-cakkban halad a csónak. A hetedik forduló után pedig ez a cikk-cakk még karakterisztikusabb lesz. A nyolcadiknál pedig egész művészi hullámvonalban halad az igencsak jókedvű halász az utasaival. Ha lenne nála GPS és nyomkövetés, akkor azt is látnátok, hogy egy éppen egy szerelmes verset ír a habokba, arab betűkkel.

Aztán elindul a kilencedik páros is, de hoppá, mi történik! Nekik valahogy nyomuk veszett! Az előbb még itt voltak, aztán nincsenek sehol. A túlparton sincsenek. Se csónak, se magyar katona…

Nem érti ezt senki se. Se ti, se a túloldalon Kossuthék. Se a bolgár medve, aki bagolynak képzeli magát. Eltűntek…

És eközben bizony maradt még sok magyar katona az európai oldalon. És még be is sötétedett! Meg már hideg, csípős szép is van. Tehát minden van, amitől az embernek elmegy a kedve, hogy egy jeges téli estén a Boszporusz partján üljön, és várja… a semmit. Mert a csónak nem tér vissza. Hiába várjátok 1 óráig, 2 óráig, semmi…

Hát ez jó… ti itt maradtatok ezen az oldalon. Kossuthék pedig a túloldalon…

(Folytatás következik, a 4B vonalon).

Csak évek múlva, amikor már javában zajlik a Krimi-háború, akkor találkoztok a két bajtárssal, és a rum halásszal. Akkor majd elmondják, hogy olyan jó kedvvel indultat neki a Boszporusznak, hogy meg sem álltak a Fekete-tenger túloldaláig. Ott kötöttek ki a Krimi-félszigeten nagy éneklések közepette.

És azt is bevallják, hogy hát igen..a Krimi-háború is miattuk robbant ki. De ez egy másik történet, amiben van Cár is, meg a lánya is, meg két magyar legény is, meg egy jókedvű rum halász, és egy bolgár medve.

A történet közepébe csöppentél? Itt kezdődik, ez a szerepjáték első oldala!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
1848-as magyarok TörökországbanSzerepjáték – 3B (Kossuth vonal), 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

One Reply to “1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 3B (Kossuth vonal)”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .