1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 3CD (Letelepedős vonal, orvos)

Még amikor a táborban voltatok, Ali azt is összegyűjtötte, hogy kinek mi volt az eredeti foglalkozása, mielőtt katona lett.

Ha már a szultán szinte ingyen kapott egy halom menekültek, akkor megpróbálja belőlük a legtöbbet kihozni. Akit csak lehetett, azt besorozta a saját hadseregébe. De még így is rengetegen maradtak. Köztük olyan emberekkel, akik így vagy úgy, de hasznosak lehetnek a számára. Ahogy te is, hiszen te tanár voltál a Szabadságharc előtt.

1850-et írunk most már. Ez a hivatalos európai dátum. Magyarország ettől nincs olyan nagyon messze, köszönhetően az olyan embereknek, mint pl. Széchényi. De legalábbis sokkal közelebb áll, mint az Oszmán Birodalom, ami…nos…nem sokat haladt a 16. század óta. Így nagyon is örülnek minden olyan embernek, aki többet tud, mint ők. Ahol pedig majdnem 300 év lemaradás van, ott bizony tényleg elkel a segítség.

Amikor Ali megtudja, hogy orvos voltál, különös izgalom lesz rajta úrrá.

– Húúúú! Figyelj! Isztambulban nagy szükség lenne ám orvosokra!
– Na de Ali, én nem tudok törökül!
– Na és? A betegek meg nem tudnak magyarul. Számít az?
– Azért jó lenne, ha tudnék beszélni a páciensekkel.
– Miért jó az? Ha bejön hozzád valaki egy náthával, akkor mindenképpen el akarod mondani neki, hogy 5 perc múlva le fogod vágni a lábát?
– Na de Ali! Mi otthon azért még nem vágjuk le a lábát a betegnek, mert tüsszög!
– Mert nálatok fejlettebb a tudomány! Mi itt inkább biztosra megyünk… tudod, hogy mennyi a lábgombás Isztambulban?
– Nem..Mennyi?
– Hát… nem sok… mert ugye megelőzés céljából vágjuk a lábakat…
– Te Ali! Tényleg kell nektek egy orvos!
– Ezt mondom én is!

Így, hogy megegyeztetek, Ali átterel a tábor egy különleges sarkába. Látszólag persze nincs itt semmi különleges. Talán itt több sátor van összedőlve, mint a többi helyen. De mint idővel megtudod, Ali ide gyűjti össze az orvosokat. Külön szultáni kérésre!

Merthogy velük, vagyis veled, úgy fog bánni, mint a hímes tojással! Míg a többiek gyalog mennek Isztambulba, aztán ott próbálhatnak szerencsét a saját erejükből, veletek más az elképzelése. Kezdve mindjárt ott, hogy titeket hintóval fog bevitetni a városba! Csak legyetek még egy kis türelemmel – ígéri Ali. Másnap reggelre olyan hintó fog jönni, amilyet még életetekben nem láttatok!

És tényleg!

Estére teljesen kiürül a tábor, csak ti maradtatok. Legalább van tüzelőanyag bőven. Reggel pedig tényleg egy olyan hintó érkezik, amilyet még nem láttatok!

Ez ugyanis egy széna szállító szekér. De ez is úgy van összetákolva, hogy nem is értitek, miért nem esik szét. Úgyhogy ilyet tényleg nem láttatok még.

Ahogyan olyan állatot sem, ami elé van bekötve. Mivel egyikőtöktől sem áll távol a biológia, megpróbáljátok megtippelni, hogy ez inkább szamár, kecske, ökör, esetleg teve vagy víziló.

De ugye minden jó, ha a vége jó. Csak még se a végén nem vagytok, se semmi jó nincs ebben a hintóban. Pl. olyan előnyös tulajdonságot sem sikerül felfedeznetek, hogy mondjuk mindannyian ráférnétek. Vagy akkor legalább a csapat fele. Vagy legalább 2 ember..

Így kiválasztjátok közületek a legidősebbet, hogy legalább neki ne kelljen gyalogolni. De végül ez sem válik be, mert alig 100 m után a hintó ripityára törik. Sokat nem jutottatok előre…

Fel is teszitek a kérdést, hogy akkor mégis, minek vártatok egy napot??? De nem válaszol erre senki.

A válasz hiánya viszont feltűnik valakinek. Hát a kocsissal mi történt?? Ott maradt az összedőlt kocsi alatt! De hát ez hogy? Eddig rajta ült! Nem tudja senki.

De mivel orvosok vagytok, gyorsan helyre rakjátok a meglepődött uraságot. Mindannyian ki akarjátok venni a részeteket a munkából, ahol 30 ember jut egyetlen olyan betegre, aki lehorzsolta a térdét. Így hamarosan a lábujjától a füléig be lesz kötözve, és be is lesz nyugtatózva! Legalább 12 napra előre. De legalább nincs láza! És nem is lesz az elkövetkező hetekben.

Mindezek után pedig elindultok a többi magyar utál. Akiket már dél környékén utol is értek, mivel ők nem haladnak túl gyorsan.

Így történt, hogy a csodahintó ellenében a többi magyarral együtt értétek el Isztambult. És már itt is álltok a városkapuban.

Miután megtettek több, mint 200 km-t (akkoriban persze ezt még nem km-k hívták), nem tűnik nehéznek az a néhány, ami még vissza van a szultán palotájáig. Mert bizony a szultán palotájához mentek, ezt már régen megbeszéltétek. Ugyanis Ali azt mondta, hogy ti őfényessége különleges vendégei vagytok.

Tényleg! Ti különleges vendégek vagytok! Akkor nehogy már gyalog kelljen átvágni ezen a hatalmas városon! – mondja az egyikőtök. Úgyis hintót ígért a szultán! Jó-jó, eddig eljöttetek gyalog, de nem volt más választás. Itt viszont már láttok mindenféle közlekedési eszközt. Könnyen szerezhettek egyet.

Az ötlet tetszik mindenkinek. És mindjárt láttok is csicsás kis hintót. Ezt pillanatok alatt elfoglaljátok. Igaz, volt benne egy szintén csicsás és igencsak meglepett uraság. De mindjárt mondtátok is neki latinul, hogy bocsánat, mert az mégiscsak valami nemzetközi nyelv lenne, vagy micsoda… Mivel viszont ezt nem értette meg, mondtátok, hogy doktor, doktor. Meg a szultánhoz lesz. És mutogattátok mellé, hogy jó lenne ha mielőbb elindulnátok.

Ezt látva, és hallva a kocsis teljesen bepánikolt. Majd gyorsan a lovak közé csapott, és teljes sebességgel elindult a szultáni palota felé. Ti pedig egymás hegyén-háton pattogtatok a kicsi belső térben. Na ja, nem 30 emberre lett ez az egész tervezve. De jobb is így, mert legalább nem látjátok, micsoda őrült tempóban, és micsoda őrült kacskaringókon keresztül halad a hintó, miközben kerülgeti az embereket.

Alig 20 perc múlva már ott is álltok a szultán palotája előtt. Ti kiborultok a kocsiból, és rendbe szeditek magatokat, mert mégiscsak őfényességéhez készültök bemenni. Teljes eltökéltséggel odaléptek a kapuhoz, és bekéretitek magatokat.

Eközben a kocsis tovább hajtott. Majd híre kelt, hogy egy halom külföldi orvos érkezett a szultánhoz, mégpedig lóhalálában. Ebből pedig mindenki azonnal le tudta vonni a következtetést: őfényessége a halálán van!!! Csak persze ezt ugye el akarják titkolni a nép elől!

Néhány nap múlva egy kisebb felkelés is kitört, néhány városrész is leég, de sikerült még időben leverni. Minderről ti semmi hírt nem kaptok.

(Folytatás a 4CD vonalon)

A történet közepébe csöppentél? Itt kezdődik, ez a szerepjáték első oldala!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
1848-as magyarok TörökországbanSzerepjáték – 3CD (Letelepedős vonal, orvos), 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .