1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 4CB (Letelepedős vonal, iskolázott)

Nagy szerencséd van, hogy összefutottál ezzel a török emberrel, akit Demir-nek hívnak. Később megtudod, hogy ezt azt jelenti, hogy Vas. Nos igen, nem egy puha emberről van szó…

Ő lett a főnököd. És ezzel együtt munkád is lett.

1850-et írunk. Ebben az időszakban még Magyarországon is ritkaságszámba mentek a hozzád hasonló tanult emberek. Jó, ha olyannal találkoztál, aki a nevét le tudta írni! Az Oszmán Birodalom pedig még ehhez képest is bőségesen le volt maradva.

A szultán közelében éltek az írástudó emberek, akiknek sokszor tényleg azért kaptak bőséges fizetést, mert 1-1 levelet fel tudtak olvasni, vagy megválaszoltak. És ők is csak olvasni tudnak. Esetleg értelmezni is a leírtakat. Hozzád hasonló tudású emberből jó, ha egyet találsz minden 10.000 között!

Idővel pedig azt is megtanulod, hogy a nemtudású emberek között pedig igencsak sok akad, akinek a minimális értelmet is csak baltával lehet a fejébe beleverni!

Így érthető, hogy Demir úr, azaz Demir bey (mert így illik őt megszólítani) nagyon örült annak, amikor rád akadt. Igaz, hogy idegen nyelvek között dolgozol, de amikor 10 év múlva már tökéletesen beszélsz (és írsz-olvasol) törökül, akkor is úgy fogod érezni, hogy egyik-másik munkással képtelenség megértetni, mit is akarsz neki mondani. És ezzel Demir bey is így van. De neki nagyobb a tenyere, és ez bizony segít a kommunikációban.

Szerencsére a csapatban többen is vannak, akik tudnak németül, mivel mégiscsak egy kereskedőhöz kerülték. Ők pedig sokat segítenek a kezdeti időszakban, hogy áthidaljátok a nyelvi akadályokat.

Viszont ott van az írás, ami sokkal több nehézséget okoz neked.

Demir bey téged amolyan könyvelő-leltározó félének vett fel. Ehhez pedig el kell sajátítanod az oszmán írást. Ami egyáltalán nem könnyű. Hónapoknak kell eltelnie, mire végre nem kusza kunkori vonalaknak látod a betűket. És bár nem tudod még elolvasni, de legalább néhány gyakran ismétlődő mintát felismersz.

Ebben sokat segít az írásmód is. Pl. egy új szerződés megkötésekkor a levél gyönyörű cirkalmas betűkkel van tele. Míg a fizetési felszólítás úgy néz ki, mint ahonnan a tinta mindjárt feláll, zsákba rakja az olvasót, majd mérgében behajítja a Boszporuszba.

Ez a része nagyon megnehezíti az írás-olvasás megtanulását. Ez az írás ugyanis pontosan úgy alakult ki, mint Isztambul kacskaringós útjai: ahogy éppen a szükség hozta. Nem mellékesen tényleg hallottál olyan meséről, miszerint ha Isztambul útjait a magasból meg tudnád nézni, akkor láthatnád, hogy azok valójában betűk. Mégpedig Allah titkos neve van leírva a macskakövekkel!

Mivel ennek az írásnak nincsenek tényleges szabályai, csak hagyományai, mindenki úgy ír, ahogy éppen a kedve tartja. Mindezt vegyesen olyan nyelvekből összerakva ami az embernek éppen az eszébe jut.

Bezzeg, amikor te írsz vissza hasonló stílusban! Akkor aztán mindenki nagyban meresztgeti a szemeit! Ha valaki olyankor panaszkodni kezd, akkor te még hozzáírsz pár cirkalmas magyar szót is. A kérdésre pedig, hogy ez meg mi, a válaszod az, hogy az aláírásod…

Tehát egy amolyan könyvelő-áru nyilvántartó vagy Demiri bey-nél. Ő pedig különböző országokkal kereskedik. Így Amerikával és Angliával is. De természetesen a Habsburg birodalommal is.

Így abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy elég sok hír eljut hozzád. Ezeket pedig megosztod a magyar társaiddal. Jó hír esetén hatalmas bulit csaptok. Rossz hír esetén viszont…hát néhány szék fogja bánni azt a találkozót.

Sajnos leginkább rossz híreket kaptok: Kossuth elhagyta Törökországot, otthon pedig az ellenállás legkisebb jelére egész családokat börtönöznek be. A tiszteket pedig még tavaly kivégezték. De még  Batthyány Lajost is!

Az egyik alkalommal, amikor a Magyarországi helyzetről beszélgettek, annyira eluralkodik rajtatok a méreg, hogy nem sok híján fegyvert is fogtok, és megtámadjátok az osztrák követséget. Igaz, egyikőtök sem tudja, az merre van. De biztosak vagytok benne, hogyha az éjszaka közepén elég sokat kiabáltok, valaki majdcsak megmutatja nektek.

Mindezt az elkeseredett tehetetlenségi érzetet csak tovább növelik azok a hírek, melyek szerint az otthoniak titokban tényleg számítanak rátok. Egy egész ország várja, hogy hazatérjetek, és felszabadítsátok.

Csak hát mit tudtok tenni? Akkor se tudtatok mit csinálni, amikor még együtt volt mindenki a határon. Most pedig csak négyen maradtatok, és annak is örülsz, hogy a másik három társadat is be tudtad vonni a munkába. Így legalább nekik is van munkájuk, vagy egy kis jövőjük ebben az idegen országban. Nemsokára Karácsony, és együtt fogtok rá felkészülni.

De csak négyen vagytok. Az egyetlen reményetek Kossuth, hogy neki sikerül valamit intéznie Angliában.

(Folytatás az 5CB vonalon)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
1848-as magyarok TörökországbanSzerepjáték – 4CB (Letelepedős vonal, iskolázott), 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

One Reply to “1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 4CB (Letelepedős vonal, iskolázott)”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .