1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 4CC (Letelepedős vonal, tanár)

Bevezetnek téged a dzsámiba. Odabent balra mentek, majd jobbra. Aztán sokat egyenesen, de utatokat állja egy fal. Ekkor felhajtanak egy szőnyeget a bal oldalt, ami eddig eltakart egy folyosót. Ezen haladtok egy darabig, míg egyszercsak jobbra fordultok, és lementek egy lépcsőn.

Itt megint lesz balra meg jobbra, de leginkább egyenesen. De eddigre már teljesen elvesztetted a fonalat, és nem tudod követni merre jártok. Végül egy lépcsőn újra felmentek a felszínre.

És láss csodát, a bejárattal szemben vagy! Pont ott, ahonnan elindultatok!

De ez mintha nem érdekelné a többieket. Mert kinyitnak egy ajtót, ami mögött egy újabb lépcső van. Ezen keresztül felvezetnek egy emeleti szobába, ami a direktor irodája.

Neki is megmutatod a lapot, amit kaptál. Ő pedig megfordítja, és úgy olvassa el. Most veszed észre, hogy eddig végig fordítva fogtad. De úgy látszik, ez útközben senkinek sem tűnt fel..

Miután elolvasta azt a néhány kunkori ábrát, ami valószínűleg 1 mondat volt, feltesz neked néhány kérdést. Csak éppen egyiket sem érted.

Szerencsére ezt ő is hamar észreveszi, így az egyik emberét elküldni. Gondolod azért, hogy hozzon el tolmácsot, vagy legalább valaki hasonlót. Addig is, mutatja, üljetek le kávézni.

Ez utóbbi jó ötlet volt, mert 1 óra is eltelik, mire egy teljesen fekete férfi állít be a direktorhoz. Néhány szót váltanak, majd feléd fordul. Elsőnek angolul és franciául próbál veled beszélni. De te csak németül tudsz, így azzal próbálkozol. Szerencsére a tolmácsnak ezzel sincs problémája. Mintha csak egy osztrák tiszttel beszélnél, úgy ejti a német szavakat.

Végre! Valaki, akivel tudsz beszélni!

Elmondja, hogy az ő neve Tünde*, és Etiópiából származik. És bizony, nagy szükség lenne tanárokra. Leginkább olyanokra, akik írni és olvasni tanítanának. De gyanítja, hogy azt még neked is újra kell tanulnod. Így kezdetnek a matek lenne a legjobb. Itt egyenlőre elég, ha csak 10-ig tudsz számolni törökül. Nagyon sok gyerek várja, hogy legalább néhány matematikai alapot tudjon.

Mindezért cserébe természetesen kapsz fizetést, és szállást is.

Kezdetnek mindenképpen megteszi. Aztán majd meglátjuk! – gondolod. Így beleegyezel. Tanár leszel. Itt, az Oszmán Birodalom fővárosában.

*Azt majd később, egy bizalmas beszélgetésen tudod meg, hogy a neve csak kiejtve hasonlít a magyar Tünde névre. Leírva teljesen más, mert úgy indul, hogy kakaóscsiga, kerekeskígyó, nagymadár-ami-nekiment-a-toronynak, hátonúszó vizipók, meg kisházikó de ablak nélkül. Ha pedig pontosan akarod a nevét kiejteni, akkor legjobb, ha a nyelved alá teszel egy sivatagi tüskés gyíkot. Északi gyíkkal is lehet próbálkozni, de az olyan akcentust ad, mint egy tájszólás.

Oké, fel vagy véve!

Összeszeded minden csomagod, ami valójában éppen kicsit több, mint a nagy semmi, majd visszafele végigkísérnek a folyosó-labirintuson és ismét kijuttok a dzsámi előtti főtérre. Itt te megkérdezed Tündét, hogy mégis mire volt jó ez a hosszú kacskaringós utazás, ha egyszer ugyan ott vagytok, mint ahonnan elindultatok. De ő biztosít arról, hogy ez egy teljesen másik tér. Csak hasonlít az előzőre. És a dzsámi sem ugyan az, hiszen ott a minaret balról látszott, itt meg jobbról. Hiába mondod, hogy ez talán azért van, mert most a dzsámi jobb oldalán vagytok. De Tünde megnyugtat, hogy ezt azért látod így, mert az európaiak szemében minden dzsámi ugyan úgy néz ki. Majd idővel megszokod őket, és akkor már látni fogod a finom különbségeket.

Hát jó… végül is nem mindegy? Inkább követed tovább, hogy meglásd a szállásodat. Természetesen sokat nem vársz tőle, hiszen mégiscsak egy templom, pardon, dzsámi halója lesz az. De te voltál már katona, elalszol akár a földön is.

Tünde menet közben elmeséli, hogy ahol most vagytok, a a Törvényhozó Szulejmán Szultán dzsámija. Ezt pedig a híres Sinan mester tervei alapján építették. A mester nem is csak egy sima dzsámit akart a legnagyszerűbb oszmán uralkodónak alkotni, hanem mindjárt egy egész komplexumot.

Az pedig ezt jelenti, hogy itt nemcsak ima hely található, hanem kórház, kereskedő-szállás (“csak kövesd a fenséges teve-illatot!” – javasolja Tünde), menhely, és természetesen az iskola.

Az iskola persze elsődlegesen a Korán olvasását és értelmezését tanítja. De mellette olyan világi dolgokra is szükség van, amelyek ugyebár a világban is megtalálhatóak. Ilyen pl. a matematikai. Csak a törökök nem sokat szoktak a matekkal törődni. Különösképpen a geometria az olyasmi, amit szeretnek mellőzni. Majd látni fogsz sok szereket, amelyek beszorultak valamelyik hátsó kisutca fordulójába, mert valamelyik nagyokos oda parkolt éppen le.. Éppen ezért örülnek minden egyes matek tanárnak.

Természetesen, amikor idővel belerázódsz a török nyelvbe, akkor már más tantárgyakat is taníthatsz. Sokaknak jól jönne pl. a német!

Ezzel meg is érkeztek a szobádhoz. Jó, nem egy királyi hely, sőt, meglehetősen szerény. De semmi rossz nincs benne: van ágy, tűzhely, némi polc, meg egy asztal. Jól el leszel itt. Aztán ha minden beválik, talán majd keresel egy nagyobb helyet valahol a városban. Bár ahogy elnézted a házak méretét befele jövet, talán sokan kisebb helyeken kénytelenek élni, mint amilyen a te szobád.

Tünde még elmondja, mikor találsz ételt az étkezőben. Meg azt is, hogy a holnapi napod még szabad, utána pedig kezdődhet a tanítás. Holnapra viszont küld majd valakit, aki a matematikai török alapszavakat megtanítja neked. Majd elbúcsúzik, és elmegy.

Este végre rendes ágyban alszol. Már nem is emlékszel, mikor történt ilyen utoljára! Valamikor még a háború előtt…

Másnap legnagyobb megdöbbenésedre az étkezőt nagyon is könnyen megtaláltad. Alig 2 percre van a szobádtól. Miután pedig jól bereggeliztél, visszasietsz a szobádba. Az ajtóban már ott vár egy fiatal legény, Murat. Ő tanítja neked a matek szavakat törökül.

Szerencsére mindez könnyen megy. Végül is a matek egy nemzetközi nyelv. Egy papírra leírja a számokat, és a négy alapműveletet. Majd pedig mindegyiket “felolvassa”. Te pedig elismétled utána. Alig fél óra alatt tényleg sikerül az alapszavakat elsajátítani. Ezzel pedig készen is állsz a holnapi nagy napra.

Másnap kora reggel Tünde zörget be hozzád. Mondja, hogy gyere azonnal, mert még hosszú az út az étkezőig. Utána pedig még át kell menni az oktatási részre, ami szintén messze van. Hiába no! Az igazhitűek aztán tudtak építkezni.

Legalább 20 perce bolyongtok, és legalább 4 alkalommal mentek el a szobád előtt, mire végre eljuttok az étkezőig. Hiába mondod Tündének, hogy az ajtód előtt mentek, ő csak legyint.

– Ezt azért látod így hitetlen barátom, mert minden ajtó egyforma! Igen, még a repedések is! Ugye milyen figyelmesen építkeztek?!

A bőséges reggeli után visszakacskaringóztok a főtérre, hogy innen menjetek tovább az iskolába. Te észrevétlenül leejtesz egy darab olíva bogyót a földre, és reméled, hogy egyetlen macska sem fogja elvinni. Majd követed Tündét a dzsámiba.

Ismét a kacskaringózás következik, minek a végén egy lépcsőn jöttök fel a főtér eddig nem használt ajtaján keresztül. Egy gyors pillantást vetsz arra az ajtóra, mely meggyőződésed szerint a szállások fele vezet. És igen! Még ott van a olívabogyó!

Tünde egy újabb ajtót választ, ami ezúttal a felső szintre vezet, ahol újabb 20 percet bolyongtok, mire ismét a főtérre juttok ki. Az olívabogyó még mindig a helyén van, semmi kétség. De úgy érzed, inkább nem mondasz semmit.

Tünde ezúttal egy hatalmas kétszárnyú zöld ajtót választ. Ezen keresztül egy belső terembe juttok, ahonnan 4 tanterem nyílik. Tünde az egyik ilyenbe vezet be téged. Odabent kb. 20 darab 6-8 éves gyereket látsz. Tünde valamit hosszan magyaráz nekik, néha még fenyegető mozdulatot is tesz a kezével. Valószínűleg most mutat be nekik.

Ezután magadra hagy. Te pedig farkas szemet nézel a néma és csodálkozó osztállyal.

Tanítottál már matematikát, semmi nehézséged nincs benne. Úgyhogy a tábla felé fordulsz, hogy felírd az örök igazság egyenletét: 1 + 1 = 2

Csakhogy mire a kettes szárát meghúznád, mögötted eluralkodik a pokol. A gyerekek úgy vannak egymás hegyén-hátán, mintha csak most öntötték volna le őket egy hajóról. Nyilvánvaló, hogy ráéreztek: mivel nem ismered a nyelvet, semmi tekintélyed nincs előttük.

De nyugalom! Te neveltél már ennél nehezebb gyerekeket is.

Mivel úgysem figyelnek rád, gyorsan kiosonsz a teremből. Emlékszel, hogy útközben láttál egy elég hatásos szemléltető eszközt. Most, hogy rájöttél a komplexum felépítésének a titkára, gyorsan tudsz mozogni. Kihagyod a felesleges kunkorokat, egyenesen oda mész, ahol azt a hatalmas kétkezes csatabárdot láttad. Kicsit régi, de a célnak megfelel. Visszafele még benézel gyorsan az étkezőbe, hogy néhány paradicsomot elhozzál onnan.

Amikor visszaérkezel az osztályterembe, a gyanús vörös folyadék még csöpög a régi fegyverről. Te pedig jó hangosan csapod be az ajtót magad mögött. Minden szem egy pillanatra feléd fordul. De csak egy pillanatra, mert a hatalmasra nyílt pupillák mind-mind a csatabárdot kezdik tanulmányozni.

Jellegzetesen megköszörülöd a torkodat, mire mindenki pánikszerűen visszamenekül a helyére. Jó van! Fog ez menni! Hol is tartottunk? Ha igen! 1 + 1 = 2

(Folytatás az 5CC vonalon)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
1848-as magyarok TörökországbanSzerepjáték – 4CC (Letelepedős vonal, tanár), 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

One Reply to “1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 4CC (Letelepedős vonal, tanár)”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .