1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 4CD (Letelepedős vonal, orvos)

Íme, itt állsz a többi magyar orvossal a szultán előtt!

No meg persze a négy tolmáccsal együtt. Őfényessége szeret biztosra menni, hogy a tolmácsok nem próbálnak ellene játszani. Csak azokat a mondatokat fogadja el igaznak, amit mind a négy tolmács ugyan úgy fordít le.

Ettől persze már 10 perc múlva a fejed fog fájni. De hát azért vagy doktor, hogy az ilyesmit kezelni tudjad.

A szultán, pontosabban a négy visszhangja, elmondja, hogy egy hatalmas új kórházat szeretne felépíteni. Mégpedig a túloldalon, Ázsiában, amit úgy hívnak, hogy Üsküdar. Mert ahogy bizonyára ti is láttátok, nem sok hely van az európai oldalon.

Így nagyon örül nektek. Meg egyébként is, jó orvosokra mindig szükség van.

Természetesen az építkezés még nem kezdődött meg. A terveket is majd csak holnap fogják Őokosság elé terjeszteni. De addig is, a Pera negyedben (ma Galata) vannak híres kórházak. Ráadásul ott hozzátok hasonló másvallásúak laknak, így ott biztosan könnyebb lesz a beilleszkedés.

Őfigyelmessége biztosít titeket arról, hogy a hintó és a kocsis ott fog állni a kapuba, amikor ti kiléptek. Így mély hajbókolással távoztok. Természetesen a tolmácsok ezt is fordítják a fényességes szultánnak. Csak a biztonság kedvéért.

A kapuban semmi híre hintónak, csak egy kocsist láttok, aki legnagyobb megdöbbenésetekre magyarul emlegeti valakinek a szüleit. De amikor erre rákérdeztek, akkor nagy nehezen elmondja, hogy ő csak kicsit tud magyarul. A magyar vezényszavakat mind az apjától tanulta meg.

Azt is elmondja, hogy mára elfogytak a hintók. De ő itt van, mutatja az utat Perába. Úgysincs messze, egy kis séta pedig jót fog tenni.

Na jó, elindultok. És az öbölbe lemenni még tényleg nem tűnik fárasztónak. Nem úgy, mint a túloldali hegymászás! De előtte még az Aranyszarv-öblön is át kell kelnetek. Szerencsére a kocsi a szultáni megbízásra hivatkozva hamar szerez egy megfelelő méretű csónakot, ami átvisz titeket. Innen már csak fel kell mászni a dombra, ahol van egy kórház. A továbbiakban majd ott segítenek nektek.

Csak jól vigyázzatok! Ugyanis a domb oldalán, az út mentén van egy osztrák kórház* is! Nem lenne jó, ha megtudnák, hogy nagyszámú magyar van a közelben. Mert könnyen egy kisebb háború törhet ki a kerületben!

Oké, ezt ti sem akarjátok. Egyenlőre legalábbis biztosan nem, hiszen újak vagytok itt. De azért a biztonság kedvéért mindenki ellenőrzi, hogy a szikéi rendben vannak-e (dr. Házi Béla még egy kalapácsot is szerez valahonnan). Majd a kocsis vezetésével elindultok a dombon felfelé.

* A Szent György Ausztria Kórházat valójában később, 1872-ben alapították. Ez már az 1867-es Kiegyezés után történt. Erről nem tudunk sokat, de feltételezhetjük, hogy a kórház megnyitása után a szabadságharcos magyarok is dolgoztak ott, akár vezetői beosztásban is.

Miután felértek, a kocsit eloszt titeket. 3-3 orvos kerül egy-egy kórházba. Így azért nem vagytok annyira egyedül. E mellett lakást is kaptok, nem is messze a munkahelyetektől. Így minden szépnek, jónak és rózsaszínnek tűnik. Kezdhettek dolgozni.

Telnek-múlnak a napok, majd a hetek is, végül a hónapok. Szerencsére a kórházakban van néhány tapasztaltabb doktor is, akik külföldön tanultak. Ő velük tudsz beszélgetni

Beszélgetni, de nem beszélni. Rá kellett jönnöd, hogy hiába értik meg, amit mondasz, te kívülálló vagy a szemükben. Minden tiszteletet megadnak (olyan mélyen hajolnak meg előtted, hogy sokszor beverik a fejüket a padlóba), de állandóan jelzik neked, hogy csak azzal a feladattal foglalkozz, amit kaptál. Ne akarj ennél többet csinálni. Pláne ne akarj okosabbnak tűnni a többi orvosnál. Még akkor se, ha tényleg így lenne.

Mert itt a szokás nagy úr. És lehet, hogy tényleg igazad van, és tényleg nem kell a beteg lábát azért levágni, mert fáj a feje. De itt mindenki így csinálja. És beválik. Bármelyik betegnek is vágták le a lábát eddig, még egyik se panaszkodott, hogy utána fáj a feje.

Teljesen depresszióssá tesz, ahogy látod, miket művelnek a kollégák a betegekkel gyógyítás címszó alatt. És teljesen tehetetlen vagy, mert külföldi vagy. És a betegek is inkább a megszokott doktorokat választják, mint egy új külföldit.

E mellett a tisztaság is olyan, amin csak kivetnivaló van. Próbálsz legalább a saját területeden rendet tartani. De hiába dobod ki az egyik macskát a műtőből, mindjárt két másik jön be helyette. Ráadásul ezek a szőrös dögök minden furcsa helyre szeretnek bemászni. Teljesen frászban vagy, hogy egyszer egy macska a páciensben fog kikötni.

És akkor még nem is beszéltünk az eszközökről! De azok olyan elavultak, hogy inkább tényleg ne beszéljünk róla!

Semmi jót nem lehet leírni a mindennapjaidról. Leszámítva azt, hogy van munkád, pénzed, lakásod. És az otthonod környékén mindenki csak Dr. Magyar-nak hívnak.

Sokat gondolkozol azon, hogy talán tovább kellene állnod. Talán egy másik országban több szerencséd lenne. Egy másik, de európai országban. Vagy akár Amerikában. Kossuth is elhagyta Törökországot. Talán neked sem kellene maradnod…

(Folytatás az 5CD vonalon)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
1848-as magyarok TörökországbanSzerepjáték – 4CD (Letelepedős vonal, orvos), 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

One Reply to “1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 4CD (Letelepedős vonal, orvos)”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .