Tavaszi óraátállás, meg ami kimarad

Fontos esemény lesz a hétvégén, ezért egy rövid időre megszakítjuk az 1848/49 Szabadságharc menekültjeinek szerepjátékát.

Vasárnap hajnalban ugyanis órát állás lesz. A világon sok helyen. De Törökországban NEM.

Úgyhogy a hétvégén az lesz az esemény, hogy nem lesz esemény.

Bár az attól függ, hogy mit gondol az IT rendszer.

Még 2016. őszén úgy döntött a török kormány, hogy elege lett az órák oda-vissza állítgatásából. Meg egyébként is itt a globális felmelegedés, legyen folyamatosan nyár, és nyári idő. És ezzel a húzással sikerült még egy óra előnyt szerezni Európával szemben.

Ez utóbbi sajnos a hétvégén elbukik. De nem kell félni, mert messze van még az ősz. Bőven lesz idő az időt korrigálni. Kis ügyeskedéssel még a kínaiakat is le lehet majd hagyni!

Tehát valamikor tavaly év közepén eldöntetett, majd pedig ősszel meg is valósult, hogy Törökország eztán nem áll át se jobbra, se balra. Legalábbis az idő nem fog ide-oda álldogálni.

Aztán eljött az idő. Eljött az az esemény, hogy ne legyen esemény. És így is lett volna, ha mondjuk olyan jó 20 évvel korábban járunk az időben. Amikor még nekünk kellett csizmás bakanccsal rugdosni a PC-t, hogy automatikusan átálljon téli időszámításra. Lehetőleg úgy, hogy közben az időzóna ne váltson át az alaszkai UTC-9-re.

Ezzel szemben mostanra eljutottunk oda, hogy majdnem minden órával ellátott elektromos eszköz magától átáll téliről nyári időre, és fordítva (néha még ordítva is). Szerencsés esetben ezt ki lehet kapcsolni. De amelyikben időzóna beállítás is van, vagy a hálózaton a központhoz csatlakozik és onnan kapja a pontos időt, ott már nem egyszerű a helyzet.

Vannak olyan rendszerek (pl. Windows, Android, OSX, iOS, Linux) amelyek időközben kaptak frissítést (itt sem minden verzió), és azok boldogan mentek tovább. Legfeljebb az első napokban voltak érdekes események, amikor akár +/- 2 óra eltérés is lehetett a tényleges időhöz képest. Várhatóan ezek a rendszerek minden gond nélkül túlélik a hétvégét is.

Nagyon sok esetben viszont nem volt ilyen lehetőség. Néhol azért itt is meg lehetett a problémát azzal oldani, hogy átállítottuk a moszkvai időre, ami a törökökéhez hasonlóan szintén az UTC+3-ban van, és nincs téli-nyári állítgatás. Majd pedig reménykedtünk, hogy nem fog a rendszer ezek után oroszul beszélni.

Reménykedtünk. De hát a remény hal megy utoljára..

Sok esetben, ahol a rendszer az időt a központból kapja, ott ugyan így trükköztek. Nálunk a kábelTV szentül hiszi, hogy Moszkvában, a Vörös téren vagyunk. Itt a nyelvet át kellett állítanunk, hogy reggelente ne доброе утро-al köszöntsön.

A legjobb egyébként az volt, amikor a hálózathoz szinkronizált órákat kellett leválasztani. Ugyanis régen volt már az, hogy az elektromos óra pontos volt (régen sem igazán). Hiszen nem kell túl pontosra építeni, mivel napjában többször is szinkronizál a központtal. Az pedig leszedi az időt valamelyik internetes atom óráról. Ezek az órák most, hálózat nélkül, nagyon változatos időt mutatnak…

Végül csak az a mechanikus óránk volt megbízható, amelyiket eddig minden évben kézzel kellett átállítani. Most viszont pont ehhez nem kell hozzányúlni. A hétvégén is ő lesz az etalon.

Bizony, jön a hétvége. És epedve várjuk, hogy miként reagálnak erre az órák.

Ez már a második olyan átállás lesz, amikor nincs átállás. Bizonyára kisebb lesz a zökkenő, mint előző alkalommal. De az is biztos, hogy lesz zökkenő. Viszont legalább nem kell majd 1 órával korábban kellni! 🙂

Jah, és a lényeg: jövő héttől Budapest és Isztambul (Ankara, Izmir, Trabzon, Antalya, Cumartesikızlarpazaragittiler köy) között újra csak 1 óra lesz a különbség!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Tavaszi óraátállás, meg ami kimarad, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .